A Házasság Hete alkalmából gyűltek össze Csengődön az IKTSZ Dankó Pista Művelődési Ház és Könyvtár közösségi terében azok a házaspárok, akik kerek évfordulójukat ünneplik az elmúlt vagy az idei esztendőben.

Kedves, hangulatosan díszített terem és asztalok fogadták a vendégeket. Pivarcsi Csaba, Csengőd polgármestere köszöntötte először az ünnepelteket. Maga is húszéves jubileumáról megemlékezni érkezett. Elsősorban arról beszélt, hogy az „értékválság időszakában a házasság erejét megőrizni, megbecsülni, a közösségek és az egyes családok kiemelt feladata kell legyen”. Elmondta, hogy a falunapi rendezvénysorozatból emelte ki a község az eseményt, hogy a házasság hetében méltó helyére kerülhessen.

-Hirdetés-

Az est első fénypontja a gyerekek műsora volt, akik több, Geiger Vivien, táncpedagógus által betanított modern táncot adtak elő.

A gyerekek tánca

Kozma Kata, anyakönyvvezető beszédében úgy fogalmazott, „az évforduló a szívben őrzött tegnap. A jubiláló párok pedig életükkel bizonyították, hogy felelős ígéretet tettek az ígéretért cserébe, melyet évtizedeken át megtartottak. Így most az elégedett számvetés pillanatát élhetik meg együtt.”

A kedves gondolatokat követően személy szerint szólították a húsz, huszonöt, harminc, negyven, ötven és ötvenöt éve házas párokat. Pivarcsi Csaba és Kozma Kata adta át az önkormányzat jelképes ajándékait: egy-egy névre szóló emléklapot, a feleségeknek virágot, a férjeknek pedig csengődi bort. A pezsgős koccintás és a vacsora után Szekeres Mihály gondoskodott zenével és dallal a jó hangulatról.

Az ötvenöt éve házasok koccintása

Néhány párt megkérdeztem Csengődön az eltöltött évtizedek titkáról.

Talán a türelem a titka – szólalt pontosan egyszerre a húsz évet ünneplő pár mindkét tagja. Akik  az alkalmazkodást, szeretetet és kitartást emelték még ki.
Szerintem a kölcsönös tisztelet – folytatta a huszonöt éve feleség –, az egymáshoz csiszolódás.
– És az, hogy már kitanultuk egymást. Tudjuk, mire számíthatunk a másiktól – egészítette ki a férje.
Az ötvenöt éve feleség, édesanya pedig azt mondta:
– Nincs titok. Ha még egyszer kezdeném, azt hiszem, mindent ugyanígy csinálnék. Talán nem is lehet másképp.

Ahogy a mosolygó, kézenfogva sétáló párokat néztük, mindenkiben megfogalmazódott: talán nem is szabad másképp.

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (101 db kép)
MEGOSZTÁS