A korábbi évek hagyományainak megfelelően a Soltvadkerti Gazdakör Egyesület GAZDAESTEK rendezvényre várta tagjait február 21-én 17 órától. A helyszín ezúttal a soltvadkerti Polgármesteri Hivatal díszterme volt.

A rendezvényen körülbelül 60 fő vett részt. A megjelentek között nem csak soltvadkerti gazdák voltak, érkeztek Kiskőrösről, Bócsáról és Kaskantyúról is érdeklődők.

-Hirdetés-

Ritter Imre, a Soltvadkerti Gazdakör Egyesület elnöke összefoglalta szerkesztőségünk részére a Gazdaest rendezvényen elhangzottakat:

„Az összejövetel fő témája a növényvédelem és tápanyag utánpótlás, valamint az elektronikus gazdálkodási napló vezetésével kapcsolatos tudnivalók voltak. A gazdák számára ez a két téma azért nagyon fontos, mert a világ folyamatosan változik és évről évre jelennek meg új hatóanyagok, új növényvédelmi szerek. Mindig igyekszünk a programokat színesíteni is, idén például gépbemutatóval is készülünk. A gazdaest első előadója Südi István, a Profi Seeds Agro Kft. értékesítési vezetője volt. A szakember mikrobiológiai készítmények forgalmazásával foglalkozik és ezeknek a felhasználási módját ismertette. Második előadóként Zsikla Róbert, a  Nébih megyei növényvédelmi felügyelője tájékoztatta a résztvevőket arról, hogyan változik a növényegészségügyi és adminisztrációs szabályozás. Ez egy nagyon fontos terület, a változásokra fel kell készülniük a gazdáknak. Az előadó az elektronikus növényvédelmi napló vezetésével kapcsolatos adminisztrációs feladatokat ismertette. Zsikla Róbert beszélt még az Agrár Ökológiai Programról (AÖP) is, melynek lényege, hogy a földalapú támogatás 2023-tól úgy fog működni, hogy lesz egy alaptámogatás, melyet mindenki megkap, aki kérelmezi, és lehet hozzá választani plusz vállalásokat. Ilyen vállalások lehetnek például a mikrobiológiai készítmények alkalmazása, valamint sorközművelés takarónövénnyel vagy zöldtrágya növénnyel. A plusz vállalások teljesítéséért a gazda több pénzt kap. Végezetül Neiner János, a Kwizda Agro Hungary Kft. előadója, szőlő-és növényvédelmi szereket, valamint különböző gyomírtó szereket mutatott be. Ezek új típusú, felszívódó szerek, melyek a korszerű növényvédelem alapját képezik.” 

Zsikla Róbert, a Nébih megyei növényvédelmi felügyelője

Ritter Imre elmondta, hogy a Soltvadkerti Gazdakör Egyesület köszönetét szeretné kifejezni Soltvadkert Város Önkormányzatának, mivel a rendezvény helyszínét, a Polgármesteri Hivatal dísztermét rendelkezésükre bocsátották.

A GAZDAESTEK rendezvénysorozat következő időpontjai:

2023. február 28.

Előadók: 

  • Mérai Imre, BASF növényvédelem
  • Péter Zoltán, Bayer növényvédelem
  • Nagy Gábor, Vadkert Agrotechnika, talajművelő eszközök bemutatása
  • Pecznyik Béla – Az év fiatal gazdálkodója 2023 – Malagrow tápanyagutánpótlás

2023. március 07.

  • Bodó Péter, Belchim növényvédelem
  • Schmélné Dr. Eifert Edit, agrár-és vidékfejlesztési szakjogász, Agrár Ökológiai Program bemutatása
  • Tarcal Erik, Synegenta növényvédelem

2023. március 14.

  • Dr. Teszlák Péter, a PTE Szőleszeti és Borászati Kutatóintézetének igazgatója, az MTA köztestületi tagja tart előadást az újabb szőlőfajtákról és génbankról.
  • Kökény Attila, talajtani szakértő tart előadást a forgatás nélküli talajművelésről, a takaró és zöldtrágya növények alkalmazásáról, illetve a vízmegtartó gazdálkodási szemléletről.
  • Dr. Torgyik Tímea, ügyvéd, agrár- és vidékfejlesztési szakjogász tart előadást beruházási lehetőségekről.

Minden alkalommal 17órától kezdődnek az előadások a soltvadkerti Polgármesteri Hivatal dísztermében. A rendezvényeken való részvétel ingyenes. A Soltvadkerti Gazdakör Egyesület sok szeretettel vár minden kedves érdeklődőt az előadásokra!

 

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (14 db kép)
MEGOSZTÁS