A keceli római katolikus Szentháromság-templom

A Szentháromság-templom 1738-ban a középkori Szent Kereszt templom romjain épült, késő barokk stílusban. Építtetője Patachich Gábor érsek.

-Hirdetés-

A templom jelenlegi formáját 1802-ben nyerte el, bár belső falai akkor még fehérek voltak: egyetlen kép díszítette a Szentháromságról. Különlegessége, hogy főoltára klasszicista stílusú. 1891-ben készült el a templom orgonája, amely Angster József pécsi orgonamester munkája. 1911-ben 14 keceli család terrakotta stációképet készíttetett a templomba.

A keceli Szentháromság-templom és orgonája műemléki védelem alatt áll, egyben helyi védettségű épület, szakrális építmény. Külső felújítása 2000-ben volt. A település legrégebbi, még ma is álló épülete.

Az értéket javasolta: Kovács Anna Katalin

A keceli római katolikus Szentháromság-templom
Borbényi János életműve

 Borbényi János, aki 1911-ben Kecelen született, képzettség nélkül, autodidakta módon kezdett el foglalkozni a festészettel. Ismert képeinek száma 120-150 db.

Festményein az amatörizmus bája mellett a művészi ihletettség is megérinti a szemlélődőt. Különös értékét a keceliek számára a művész témaválasztásai adják. Szinte kivétel nélkül a hajdani keceli élet momentumait – körmenet, szénagyűjtés, szüret, olajütés, házépítés, rongyszedés, temetés, lakodalom, kikérés, keceli búcsú stb. – ábrázolja képein. Alkotásai néprajzi értékkel is bírnak, ahogy egy-egy képbe sűríti az elmúlt, mára már szinte teljesen elfeledett keceli világot.

Az értéket javasolta: Filus Attiláné

Borbényi János
Prokop Péter falképei

1938-ban épült fel az újfalusi iskola tanítói lakással. L alakú sarok részében oltárt alakítottak ki, s ünnepnapokon az épület a templom szerepét is betöltötte. Az oltárnak helyet adó kis épületrészt egész falat betöltő festmény díszítette. A falkép Prokop Péter Európa-szerte ismert pap-festő alkotása, mely a Szent Családot, a feltámadó Krisztust, az Árpád-házi magyar szenteket – Szent Erzsébet, Szent István király, Szent László király, Szent Imre herceg, Szent Gellért püspök, Szent Margit – ábrázolja.

Jelenleg felújítva, megbecsült helyen, az óvodában van. Ábrázolt alakjainak élete példa lehet a felnövekvő nemzedékek számára, s egyben tisztelettel emléket állít hajdani alkotójának.

Az értéket javasolta: Varga Józsefné

Kapcsolódó cikk
A Keceli Értéktár kulturális örökségei – 1. rész
A Keceli Értéktár kulturális örökségei – 1. rész
Polgár Zoltán gyűjteménye – I. és II. világháborús, 1956-os hadtörténeti tevékenysége Polgár Zoltán több mint 35 éve gyűjti a katonai,...
Kapcsolódó cikk
A Keceli Értéktár kulturális örökségei – 2. rész
A Keceli Értéktár kulturális örökségei – 2. rész
„Keresztek útján” – Út menti keresztek mint a keceli népi vallásosság jelképei  A korábbi évszázadokban elterjedt szokás volt, hogy a...

 

Forrás, képek: Keceli Hírek 2022. december – 2023. január 

MEGOSZTÁS
Írta: vira