A korábbi éveknek megfelelően idén is tartanak lakossági fórumokat a kiskőrösi választókerületek önkormányzati képviselői. Az 5 sz. választókerület lakosai számára február 23-án volt lakossági fórum, amely során a művelődési központba várták az érdeklődőket.

-Hirdetés-

A megjelenteket az 5. számú választókerület önkormányzati képviselője Pethő Attila köszöntötte, aki mellett a város részéről jelen volt Domonyi László polgármester és a Kiskőrösi Rendőrkapitányság képviseletében Szarvas József rendőr alezredes. A rendőrség részéről jelen lévő Szarvas József alezredes felhívta a lakosok figyelmét az internetes csalásokra. A tapasztalok szerint sokszor olcsó és nagyon jól kinéző árukat kínálnak az interneten, a fizetést pedig előre utalással kérik az eladók. A vásárlók a termék átvételekor szembesülnek azzal, hogy nem olyan az áru, mint amire számítottak. Beszélt a bankok nevében intézkedő csalókról is, akik a pénzintézet nevében kívánnak eljárni az ügyfél nevében. Ilyenkor a csalók elkérik a belépő kódokat, a bankszámla számot vagy egy alkalmazás letöltését kérik az ügyféltől és ez után teljesen átveszik az irányítást a számla felett. Kiemelte Szarvas József, hogy ilyen módszerekkel nem dolgoznak a bankok és a lakosok ne adjanak ki számlainformációkat. A lakosok jelezték, hogy a városban a kerékpárosok sokszor a kerékpárutakon a menetiránnyal szemben közlekednek, valamint a közterületeken kéregetőkkel is kellene valamit kezdeni. A felvetésekre reagálva mondta el Szarvas József, hogy a kerékpárosokra figyelemmel vannak, de nem a bírságolás, hanem a balesetmegelőzés a legfontosabb, ezért sokszor a szabályszegőknél figyelmeztetéssel élnek. Elmondta, hogy amennyiben a koldulás tolakodó magatartással társul, akkor intézkednek, tudnak az ilyen esetekről és jelenleg is van folyamatban ilyen ügy kivizsgálása. A főtéren táblák kerültek elhelyezésre, amelyek tiltják a robogók áthaladását, de amennyiben ott kerékpáros okoz balesetet, mondjuk egy gyalogos elütésével, akkor kerékpáron ülőt fogják felelősségre vonni. Problémaként említették meg a lakosok az elektromos kerékpárok és az elektromos rollereket, amelyek nagy sebességgel közlekednek halkan. Elhangzott, hogy a KRESZ nem egyértelműen szabályozza le az elektromos kerékpárok és rollerek közlekedési szabályait, a technikai fejlődés gyorsabban halad a jogi dolgoknál.

A lakossági fórumon a Liget utca aszfaltozásával kapcsolatosan mondta el Domonyi László polgármester, hogy sajnos nincs pályázati lehetőség a belterületi utak javítására és az ilyen jellegű önerős beruházásra nincs nagyon lehetősége az önkormányzatnak. Felmerült a Liget utcai társasházak udvar részeinek rendezése is, amelyben kérte Domonyi László a lakossági összefogást és elmondta, hogy amennyiben a lakóközösségek a költségek felét állják, akkor a másik felét hozzáteszi az önkormányzat. Elhangzott, hogy a városban 1780 közterületi lámpa van, melyekből 800-at kikapcsolnak a hatalmas mértékben megemelkedett villamos áram díjak mérséklése miatt.

Kapcsolódó cikk
Megkezdték a lámpatestek kikapcsolását Kiskőrösön
Megkezdték a lámpatestek kikapcsolását Kiskőrösön
Kiskőrös Város Önkormányzata összeállította az úgynevezett „energiatakarékossági intézkedési tervet”, melynek keretén belül a közvilágítás szabályozásáról is rendeletet hoztak. Mintegy 800...

Az üzemben maradt lámpatestek oszlopaira az önkormányzat egy matricát fog majd kihelyezni, jelezve, hogy melyik lámpa működik. Amennyiben az ilyen matricával ellátott lámpa nem világít, akkor az önkormányzat fogja majd jelezni az áramszolgáltató felé a hibát. Kérték a lakosok, hogy a Mészáros L. és a Damjanich utcák kereszteződésénél, valamint a Hagyományok Háza melletti kereszteződésnél az utak széleit javítsák, mert azok már gödrösek és járművel közlekedőknek problémát okoznak. Jelezték továbbá a lakosok, hogy a Tabdi felé vezető kerékpárút mentén néhány ingatlannál szabadon vannak engedve a kutyák, melyek zavarják az arra haladókat és intézkedést kértek az ügyben. Felvetették a lakosok, hogy a piacnál körforgalomra lenne szükség, mellyel kapcsolatban elhangzott, hogy az önkormányzatnak kész tervei vannak erről, de a beruházás 350 millió forintba kerülne, amelyre jelenleg nincs kerete a városnak.

A polgármester tájékoztatta a lakosokat az önkormányzat gazdálkodásáról és a beruházások, fejlesztések alakulásáról. Elmondta, hogy a 2022-es évben magánszemélyek kommunális adójából 70 millió, a helyi iparűzési adóból 795 millió, a helyi iparűzési adóbevétel kieséshez nyújtott állami támogatásból 185,5 millió, az idegenforgalmi adóból pedig 9 millió forint összeg folyt be az önkormányzat kasszájába. Beszélt arról, hogy több milliárd forintnyi összegben folytak és folynak most is beruházások a városban, amelyek jól mutatják, hogy a település ebben a nehéz gazdasági helyzetben is folyamatosan fejlődik.

Kapcsolódó cikk
Vállalkozói fogadás Kiskőrösön: 130-an kaptak meghívót az eseményre
Vállalkozói fogadás Kiskőrösön: 130-an kaptak meghívót az eseményre
Sokéves hagyománya van már annak Kiskőrösön, hogy egy fogadás keretében vendégül látja a település legnagyobb adófizetőit és támogatóit az önkormányzat....

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (26 db kép)
MEGOSZTÁS