A korábbi éveknek megfelelően idén is tartanak lakossági fórumokat a kiskőrösi választókerületek önkormányzati képviselői. A 7. számú választókerület lakosai számára február 28-án volt lakossági fórum, amely során a művelődési központba várták az érdeklődőket.

-Hirdetés-

A megjelenteket a 7. sz. választókerület önkormányzati képviselője Szedmák Tamás köszöntötte, aki mellett a város részéről jelen volt Domonyi László polgármester és a Kiskőrösi Rendőrkapitányság képviseletében Radics Ferenc rendőr alezredes.

Szedmák Tamás

A választókerületben történt fejlesztésekről Szedmák Tamás elmondta, hogy elkészült a Széles út aszfaltozása és egy igen régóta várt lakossági igény teljesült azzal, hogy átadásra került az Izsáki úti kerékpárút.

A város ezen részében a legnagyobb beruházás a Budapest-Belgrád vasútvonal fejlesztés, ami által új vasúti átjáró készült el az Izsáki úton és a vasútállomás is majd teljesen megújul. A munkálatokról megemlítette, hogy a beruházás során egy teljesen új utasváró épület kerül kialakításra, a vasúti sínek, a peronok pedig aluljárókon keresztül közelíthetők majd meg. A beruházás érinti a vasútvonal melletti elhanyagolt területek rendezését is, így a Bánffy utca mentén és a Filadelfia Idősek Otthona környékén is várhatóan megfelelő környezet lesz kialakítva a nyomvonal mellett.

A közeljövő terveiről megemlítette, hogy a Kossuth utca végén a Sárkány utcai kereszteződéstől a vasúti átjáróig a társasházak előtti részen járdaépítés valósul meg az idei évben, valamint az Ültess Fát Mozgalom Egyesület bevonásával tovább folytatódik a zöld növényzet fejlesztése. Beszélt arról, hogy a választókerület dinamikusan fejlődik, amit jól mutat, hogy a legfrissebb adatok szerint már a második legnépesebb választókerülete a városnak.

A lakossági észrevételek során a jelenlévők kérték, hogy a rendőrség fokozottan tartson sebességmérő ellenőrzést az Izsáki úton, mert a járművek a vasúti átjárót elhagyva már nagy sebességgel közlekednek és a városba beérők sem lassítanak a helyiségjelző táblától.

Elhangzott, hogy a Dózsa György úton a Klapka utcai kereszteződésnél az üzletközpontok előtti részen elhelyezett dudorok sokak járművének gumijában és felnijében tettek már kárt, amelyet fel kellene bontani vagy valami élénk színűre lefesteni. Ezzel kapcsolatban elhangzott, hogy ez az útszakasz a Közútkezeő tulajdonában lévő országos út, melyhez az önkormányzat semmilyen módon nem nyúlhat hozzá. A problémát az önkormányzat jelezte a Közútkezelőnek, ahonnan azt a választ kapták, hogy ezzel a megoldással védik a kanyarodó sávot, ami a mai kor biztonsági követelményeinek megfelel és minden marad így, még a lefestését sem tartották indokoltnak.

Észrevételezték a lakosok, hogy a Sárkány-Munkácsy utcai éles kanyarnál nincs rendőri jelenlét, pedig már ott a gyorshajtók miatt sok baleset történt. Említésre került, hogy az ezen a részen élő egyik család sokszor vasárnap is tüzet gyújt az udvarán és fekete füsttel szennyezik a levegőt, a szomszédokkal nehezen jönnek ki, rendszeresek a viták, de hatékony rendőri vagy egyéb intézkedés sosem történik.

A jelzések szerint a Munkácsy-Kolozsvári utcák kereszteződésében is gyakran alakul ki balesetveszélyes helyzet, amely kezelésére ebbe a kereszteződésbe egy STOP táblát helyez majd el az önkormányzat és a nagyobb járműszerelvények ide behajtását megelőzendően a Sárkány utcai útkanyarulathoz egy 7,5 tonna súlykorlátozó táblát is kihelyeznek.

Lakossági kérésként jelentkezett a fórumon, hogy a Damjanich utca azon szakaszát, ami a Mészáros és a Bajcsy Zs. utcák között van, ki kellene szélesíteni, mert nagyon szűk, jelentős itt a járműforgalom és gyakran fordul elő balesetveszélyes helyzet. A dr. Staud Lajos utcai lakosok elmondták, hogy a szennyvízvezetékek lefektetésekor az utcában több helyen megsérült az aszfalt és ennek kátyúzását kérték.

Felmerült a fórumon, hogy a várostörténeti digitális túra részeként láthatók régi képek egyes helyeken, melyekből jó lenne több a településen. Elhangzott, hogy a képek mellett vannak szöveges részek is, valamint egy QR kód is látható, amelyet okostelefonnal leolvasva az adott fotóról egy rövidfilmet lehet megtekinteni a témáról. A városközponti dolgokhoz hozzászólva jegyezte meg az egyik lakos, hogy a Szendrey Júlia szobor kerülhetett volna méltóbb helyre is, szebb, jobb környezetbe.

Felmerült igényként, hogy a Rákóczi utcában kerékpárutat kellene építeni a nagy járműforgalom miatt. Ezzel kapcsolatosan a polgármester elmondta, hogy a város az utat szerette volna mindkét oldalán 1-1 méterrel megszélesíteni és így kialakítani egy kerékpársávot. Az elképzelés a Munkácsy utcai résznél volt problémás a szűk keresztmetszet miatt és sajnos a Közútkezelő nem engedélyezte az egyébként jogos és nagyon szükséges lakossági igény megvalósulását.

Felmerült, hogy több helyre, így az Izsáki úton a Kossuth és Sárkány kereszteződésében körforgalom megépítése lenne jó a járműforgalom biztonságos és jó haladása érdekében. A polgármester elmondta, hogy több helyen is szükség lenne körforgalom megépítésére a városban, mely a mai árakon darabonként 350 millió forint körüli összegből lehetne megvalósítható. Beszélt arról, hogy ezt önerőből az önkormányzat nem tudja megvalósítani, pedig szükség lenne körforgalomra a piacnál a Bajcsy Zs. – Árpád, az üzletközpontoknál a Dózsa Gy. – Klapka, a József A. – Klapka és a Kossuth – Sárkány utcai kereszteződéseknél is.

A polgármester tájékoztatta a lakosokat az önkormányzat gazdálkodásáról és a beruházások, fejlesztések alakulásáról. Elmondta, hogy a 2022-es évben magánszemélyek kommunális adójából 70 millió, a helyi iparűzési adóból 795 millió, a helyi iparűzési adóbevétel kieséshez nyújtott állami támogatásból 185,5 millió, az idegenforgalmi adóból pedig 9 millió forint összeg folyt be az önkormányzat kasszájába. Beszélt arról, hogy több milliárd forintnyi összegben folytak és folynak most is beruházások a városban, amelyek jól mutatják, hogy a település ebben a nehéz gazdasági helyzetben is folyamatosan fejlődik.

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (17 db kép)
MEGOSZTÁS