A korábbi éveknek megfelelően idén is tartanak lakossági fórumokat a kiskőrösi választókerületek önkormányzati képviselői. A 8. számú választókerület lakosai számára március 2-án volt lakossági fórum, amely során a művelődési központba várták az érdeklődőket.

-Hirdetés-

A megjelentek a választókerület nemrég elhunyt önkormányzati képviselőjéről Markó Ferencről egy perces néma felállással emlékeztek meg. Az önkormányzat részéről Domonyi László polgármester, a Kiskőrösi Rendőrkapitányság képviseletében pedig Horváth Attila rendőr alezredes volt jelen.

Kapcsolódó cikk
In memoriam Markó Ferenc (1948-2023)
In memoriam Markó Ferenc (1948-2023)
Markó Ferenc 1948. május 30-án született földműves család gyermekeként Csengődön, az általános iskolát is itt végezte. Római katolikus neveltetésben részesült....

A rendőrég részéről Horváth Attila elmondta, hogy sajnálatos módon elszaporodtak az internetes vásárlások során az ügyfelek becsapása és a banki adatokkal való visszaélések. Felhívta a figyelmet arra, hogy internetes vásárláskor ellenőrizzék le a lakosok az árusító céget, hogy valós-e a tevékenysége és lehetőség szerint utánvétes módon fizessenek. A banki adatokkal való visszaélések tekintetében jellemzően telefonon keresik fel az ügyfelet az elkövetők valamilyen ürüggyel, kérik az ügyintézés miatt a kódokat és a bankszámla számot vagy valamilyen applikáció letöltését a telefonra, számítógépre, hogy aztán átvegyék a számla felett az irányítás és elsősorban külföldi bankszámlákra utaljanak át nagyon összegeket. Felhívta a figyelmet arra, hogy egy új bűncselekményi forma kezd elszaporodni, amikor az elkövető egy végrehajtási iroda nevében telefonál és ennek leple alatt próbál bank adatokhoz hozzáférni. Kiemelte Horváth Attila, hogy a bankok ügyintézői nem telefonálnak, a pénzintézetek ilyen módon nem kérnek adatokat, a számlával kapcsolatos egyeztetések személyesen történnek a bankfiókokban. 

Lakossági észrevételként intézték a jelzést a rendőrség felé a jelenlévők, hogy a Piac tér parkoló részén sokszor keresztbe áthajtanak a járművezetők, nem figyelve a szabályos forgalmi rendre, balesetveszélyes helyzeteket előidézve. Szintén a piacnál kérték a lakosok a főbejárat előtti megállni tilos táblánál parkoló járművek vezetőinek figyelmeztetését, mert lehetetlenné teszik ott a közlekedést egyes esetekben. A felvetésre reagálva ígéretet tett arra Horváth Attila, hogy a rendőrség nagyobb figyelemmel lesz majd a továbbiakban erre a területre. A polgármester, Domonyi László elmondta, hogy az önkormányzat nem szándékozik fizikai akadályokat építeni a Piac térre, hogy szabályosabban közlekedjenek a járművezetők, viszont az útburkolati jeleket újrafestik és a haladási irányokat is feltüntetik majd. Felmerült javaslatként az is, hogy a szabályszegőket egy állandóan működő kamerával kellene itt figyelni, mely felszereléséről az önkormányzat egyeztetni fog a rendőrséggel. Elhangzott, hogy a városban a kerékpárutakat, sávokat sokszor a haladási iránnyal szemben használják a kerékpárosok, melyet a rendőrségnek fokozottabban kellene ellenőriznie, mint ahogyan a járdán való kerékpáros közlekedést is. A lakosok mindezek mellett kérték, hogy a városközpontban gyakrabban kellene a gyalogos járőröknek jelen lenniük és szükséges lenne ellenőrizni, mert esetenként egyetlen autó több jármű helyét is elfoglalja. Elhangzott, hogy a jelenlegi piaccsarnok elbontásra kerül, de a Bajcsy-Zsilinszky utca felőli üzletek megmaradnak és a területen a tervek szerint parkoló lesz kialakítva.

A „Brinkus házat” megvette az önkormányzat, amely elbontásra kerül és itt is mintegy 50 parkolót alakítanak ki úgy, hogy gyalogos átjárási lehetőség lesz innen a temetőbe. A területen a Záportározó-tó Segesvári utcai bejárójánál szintén megvásárolt egy ingatlant az önkormányzat, ahol további parkolókat kívánnak építeni. Lakos jelezte, hogy a helyi sportfejlesztésekbe a Wattay iskola Sárkány utcai területét is be lehetne vonni, ahol az intézmény sportpályáján futókört és egy kisebb méretű labdarúgópályát lehetne kialakítani. Felmerült észrevételként, hogy az idei évtől a Petőfi úti a körforgalomtól a lámpás kereszteződésig terjedő szakaszon már a lakosok feladata lesz az ingatlanjuk előtti részek fűnyírása és egyéb területrendezési munkálata. Az új rend szerint a feladatot korábban ellátó Kőrösszolg Kft. a továbbiakban csak szerződéskötés esetén, térítési díj ellenében végzi majd el ezt a feladatot azoknál az ingatlanoknál, ahol a tulajdonos ezt kéri. Szintén a Petőfi úti lakosok kérték, hogy kerüljön kihelyezésre a járdák mellett több helyre is hulladékgyűjtő edény, mert a szemetelések rendszeresen előfordulnak itt és a lakosok szedik a műanyag flakonokat vagy az eldobott papírokat össze. A Záportározó-tóval kapcsolatos további fejlesztésekről elhangzott, hogy rövidesen elkezdődik a gyalogosok részére megépítendő 2 méter széles térkő borítású sétáló rész kiépítése a tó teljes kerületében, a rekortán futópálya víz felé eső oldalában. Elhangzott, hogy a Piac téren az MVM energiaszolgáltatónál sokszor az utcán állnak az emberek, még leülni sem tudnak. Ezt már az önkormányzat is jelezte a szolgáltatónak, de sajnos nincs napi ügyfélfogadás és így az adott napokon sokszor nagy számban vannak ott ügyfelek, az MVM ezen a nyitvatartási renden nem szándékozik változtatni.

Egy kérdésre felelve mondta el Domonyi László polgármester, hogy a Batthyány és a Dózsa György utcák kereszteződésében lebontott épület helyén társasház épül, mely alsó részében üzletek lesznek parkolókkal kialakítva. Felmerült, hogy a Wattay iskola Sárkány utcai épületénél ki kellene tenni egy figyelmeztető táblát, hogy oktatási intézmény van ott, valamint indokolt lenne az Árpád utca teljes hosszában a 40 km/h-ás sebességkorlátozás. Elhangzott, hogy a Záportározó-tavat nagyon sokan látogatják és a természetes szükségleteiket a zöld területen végzik el, így indokolt lenne oda elhelyezni egy mosdót, valamint szükséges lenne a későbbiekben a Bem iskola Ady utca felőli bejáróját leaszfaltozni. A felvetésekre reagálva mondta el Domonyi László, hogy jogos az igény és megoldásra vár a Záportározónál egy WC konténer elhelyezése, az Ady utcai bejáróval pedig további tervei vannak az önkormányzatnak, akár területvásárlásban is gondolkodnak, hogy ott parkolók is kiépülhessenek a továbbiakban.

A polgármester tájékoztatta a lakosokat az önkormányzat gazdálkodásáról és a beruházások, fejlesztések alakulásáról. Elmondta, hogy a 2022-es évben magánszemélyek kommunális adójából 70 millió, a helyi iparűzési adóból 795 millió, a helyi iparűzési adóbevétel kieséshez nyújtott állami támogatásból 185,5 millió, az idegenforgalmi adóból pedig 9 millió forint összeg folyt be az önkormányzat kasszájába. Beszélt arról, hogy több milliárd forintnyi összegben folytak és folynak most is beruházások a városban, amelyek jól mutatják, hogy a település ebben a nehéz gazdasági helyzetben is folyamatosan fejlődik.

Kapcsolódó cikk
Mutatjuk a 2023-as kiskőrösi lakossági fórumok időpontjait
Mutatjuk a 2023-as kiskőrösi lakossági fórumok időpontjait
Kiskőrös Város Polgármestere és a választókerület önkormányzati képviselője lakossági fórum keretében tájékoztatást tart a 2023. évi költségvetésről, a város fejlesztéseiről,...

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (21 db kép)
MEGOSZTÁS