A Soltvadkert-Kiskőrös Petőfi Horgász Egyesület évek óta nagy gonddal és odafigyeléssel tervezi meg a haltelepítéseket a Vadkerti-tónál. Az utóbbi évek intenzív haltelepítéseinek köszönhetően, mára jelentős a tó halállománya, amit a horgászok fogási naplóiba beírt adatok is alátámasztanak.

-Hirdetés-

Az egyesület által az idei év első haltelepítésére március 8-án került sor, amikor az ide érkezett halak a tó versenypálya szakaszának közösségi tere előtti részen kerültek a vízbe. Az egyesület elnöke Ungvári Ferenc elmondta, hogy a tavalyi évben nem tudták megvalósítani az utolsó haltelepítést, így azt most pótolták. A halakat egy régi partnerüktől hozták, Szolnok Vármegyéből Király Zoltántól a milléri halastóból. Nagyon szép háromnyaras pikkelyes és tükörpontyokat vásároltak, amelyek 2 kg körüli átlagsúlyúak. A vízbe március 8-án 45 mázsa és március 9-én további 15 mázsa ponty került.

Megemlítette, hogy az egyesület nagyon kis mértékben tud támogatásból halat vásárolni, így a haltelepítések anyagi fedezete elsősorban önerőből finanszírozott. A mostani haltelepítést teljes egészében saját forrásból fedezték, amit még a tavalyi évben kifizettek a beszállítónak, így a jelenlegi 1.650 Ft/kg piaci árnál jóval kedvezőbb, 1.450 forint/kg áron került a ponty a vízbe. Kiemelte, hogy a pontynál az elvihető méret az 35 cm-től kezdődik és a mostani telepítéssel a vízbe került halak 90 %-a méretes, elvihető a horgászok számára.

Az árak megemelkedése és egyéb költségek miatt a korábbi 120 mázsa/év haltelepítésekhez viszonyítva az elmúlt esztendőben 77 mázsa halat helyeztek el a Vadkerti-tóban. Az idei évben szeretnének a korábbiaknak megfelelő mennyiségben halat telepíteni, amelyben szerepet kapnának a fehér húsú fajták, az apróhalak, a keszegfélék is. Tervezik egynyaras pontyok telepítését is, hiszen az a leggazdaságosabb haltelepítés, amikor a tó neveli ki a fogható állományt. A tóban legnagyobb számban a ponty található meg, de szép számban van süllő és amur is. A süllőről elmondta, hogy most 5.200 Ft/kg-os áron kapható, amiből most kevesebb vásárlására lesz lehetőségük. Nagyon szeretnék, ha olyan szép lenne a süllő állomány, mint a tavalyi évben, amikor 560 kg-ot emeltek ki a vízből a horgászok.

A vízminőség megóvásával kapcsolatban mondta el, hogy a tavalyi évtől kezdőden a felhasználható etetőanyag mennyiségét korlátozták, aminek már most nagyon érezhető pozitív hatásai vannak. Az etetés most úgy valósulhat meg, hogy a horgászat kezdete előtt legfeljebb 5 kg etetőanyagot lehet a vízbe juttatni és azt követően csúzlival, etetőcsővel, etetőhajóval vagy etetőkosárral lehet ezt folytatni. Az új rend szerint az a tevékenység, ami korábban előfordult, hogy egyetlen etetés alkalmával akár 30-50 kg erjesztett takarmányt is beszórtak a vízbe, ez teljesen megszűnt. Az intézkedés eredménye mérhető, hiszen a tavalyi igen aszályos és meleg nyári napokon sem volt a tó vizének oxigén tartalma a veszélyes határétékeken. Szintén az elmúlt évben került bevezetésre, hogy a kihelyezett hulladéktárolókat megszüntették, amelyek ürítése komoly összegbe került. Az új szabályozás szerint a horgászok kötelezve vannak arra, hogy ami hulladék keletkezik a tevékenységük alatt, azt szedjék össze és vigyék el a helyszínről. Az így felszabadult pénzösszeget  haltelepítésre tudja fordítani az egyesület. Az idei évben a környezetvédelmi nap május 13-án lesz, majd május 20-án szezonnyitó horgászversenyt rendeznek.

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (80 db kép)
MEGOSZTÁS