A pénz hete kezdeményezést közel egy évtizede indította a Magyar Bankszövetség a Pénziránytű Alapítvánnyal együttműködésben, melyhez évről évre egyre több támogató szervezet és önkéntes kapcsolódott, felismerve, mennyire fontos a pénzügyi műveltség és tudatosság. Bár a program fókuszában eredetileg az általános és középiskolások állnak, a mai felnőtt generációknak sem haszontalan az az ismeretanyag, amelyet ez a kezdeményezés hivatott közvetíteni.

-Hirdetés-

 

Nem meglepő hát, hogy a pénz történetét a csengődi helytörténeti klub soron következő alkalmának témájául választották a közösség vezetői, Hegyi Zsuzsanna és Földi István. A képekkel színesített előadás most is sok érdeklődőt vonzott, akik kézbe is vehették az előadók gyűjteményének egyes darabjait is.

Megismerhettük mások mellett III. Béla, „Teveszájú” Lipót, Ferenc József és Tito pénzeit, különleges felülbélyegzéssel ellátott bankjegyeket, megtudhattuk, mit rejtettek a háború idején a krajcárok, hogyan büntették a pénzhamisítókat és mit tettek az elhunyt zsebébe. Nemzeti ünnepünk közeledtével szó esett egyebek mellett a szabadságharc leverését követően büntetés terhe mellett is rejtegetett Kossuth-bankóról, melyet őseink ereklyeként tiszteltek. Láthattunk ritka és szép pénzeket, megtudhattuk, miért volt olyan nagyméretű az ezerkoronás, mit jelképez a frígiai sapkás alak a pénzérmén. Egyes pénzek és a rajtuk megjelenő nők és férfiak regényes történeteket őriznek, másokat hadifoglyok rejtegettek, de láthattak a résztvevők szükségpénzeket is, melyek katonai táborokban, gettókban, olykor városokban is belső fizetőeszközként szolgáltak.

Szó esett a jegyrendszerről, a bárcákról, a világhatalmas inflációról, amikor az utcán söpörték a pénzt, a békekölcsönről és arról, hogy a forint elnevezés mellett a máriás és a tallér is javaslatként szerepelt annak idején, valamint arról, hogy miért húztak az inasok a svájci sapkára lyukas húszfillérest, és hogyan szerepeltek a magyar bankjegyek a pénz világszépségversenyén.

Prepszent István, a Magyar Éremgyűjtők Egyesülete Kiskőrösi Csoportjának vezetője – aki maga is részt vett a csengődi helytörténeti klub alkalmán – érdekes információkkal, történetekkel egészítette ki az előadást. Örömmel invitálta a hallgatóságot a Petőfi 200 programsorozat keretében idén Kiskőrösön megvalósuló éremgyűjtő vándorgyűlésre, melyet augusztus 19-én tartanak a Petőfi Sándor Művelődési Központban.

A csengődi helytörténeti klub március 31-i előadásán a Csengődhöz is kötődő Dankó Pista nótaköltő alakját idézik meg, halálának 120. évfordulójára emlékezve. A szervezők erre az alkalomra is szeretettel várnak minden érdeklődőt.

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (28 db kép)
MEGOSZTÁS