A Képviselő-testület „Kiskőrös Város Közéletéért” díjat adományozott Barkóczi Jánosné részére. A díjat 2023. március 15-én a Polgármesteri Hivatal dísztermében vette át Domonyi László polgármestertől, ünnepélyes keretek közt. 

„Kiskőrös Város Közéletéért” díj
díjazott: Barkóczi Jánosné

-Hirdetés-

Barkóczi Jánosné Mihók Ilona Kiskőrösön született 1944. november 8-án. Szegény paraszti családból származott, de a szülők az akkori szlovák szokásoknak megfelelően mindent megtettek leányuk boldogulásáért. Iskolai tanulmányait Kiskőrösön végezte. Jó képességei ellenére azonban szülei nem engedték továbbtanulni, mert szükség volt kétkezi munkájára.

15 éves korától 1966-ig a kiskőrösi konzervgyárban dolgozott az otthoni teendők mellett.

Első gyermeke megszületése után rá hárult a család összetartásának feladatán kívül saját gazdaságuk irányítása is, mert férje ácsként dolgozott. Napjainkban idős kora ellenére rendkívül nyitott minden innovációra és családját is erre nevelte. Alapfokon jártas a számítógép világában is. Kimagaslóan elkötelezett a kiskőrösi szlovák közösség iránt. A Kiskőrösi Szlovákok Szervezetének egyik legrégebbi és meghatározó tagja. Feladatának tartja a közösség életének formálását. A különböző szlovák rendezvények lebonyolításában aktív szerepet vállal, elmaradhatatlan résztvevője többek között a rétesfesztiváloknak, vagy a gyermekek táboroztatásának, ahol a szlovák népi kultúrát, gasztronómiát ismertetik meg a fiatalokkal. Azon kevesek közé tartozik, akik még értik és beszélik a szlovák nyelvet.

Gasztronómiai tudása és tapasztalata városszerte ismert. Szintén elkötelezett a szlovák nemzetiségi ruhák gyűjtése és megőrzése iránt. Kezdeményezésére a kiskőrösi szlovák nemzetiségi ruhákat bejegyezték a helyi értéktár gyűjteménybe.

2002. novemberétől – 2010-ig, majd 2019-től ismét tagja Kiskőrös Város Szlovák Nemzetiségi Önkormányzatának.

Kiskőrös Város Képviselő-testülete „Kiskőrös Város Közéletéért” díjat adományozott  Barkóczi Jánosné részére.

Kapcsolódó cikk
Ünnepélyes keretek közt adták át az önkormányzati elismeréseket Kiskőrösön
Ünnepélyes keretek közt adták át az önkormányzati elismeréseket Kiskőrösön
Kiskőrösön több évtizedes hagyományra nyúlik vissza, hogy március 15-én, nemzeti ünnepünkön önkormányzati elismeréseket adományoznak. Az idei átadó ünnepségre a Polgármesteri...

Méltatás: Kiskőrös Város Önkormányzata
Fotó: Juhász D. Géza

Kapcsolódó cikk
Ica néni, és a szlovák divat
Ica néni, és a szlovák divat
A közelmúltban megrendezett Szlovák lakodalom színpompás népviseletével, mozgalmas élőképeivel méltán öregbítette városunk hírnevét Barkócziné Ica néni. De, mint annyi más...
MEGOSZTÁS
Írta: vira