A Képviselő-testület „Kiskőrös Város Kultúrájáért” díjat adományozott Krámer Iván részére. A díjat 2023. március 15-én a Polgármesteri Hivatal dísztermében vette át Domonyi László polgármestertől, ünnepélyes keretek közt. 

„Kiskőrös Város Kultúrájáért” díj
díjazott: Krámer Iván

-Hirdetés-

Krámer Iván nyugalmazott alezredes több mint egy évtizede él Kiskőrösön. Egész életében az 1848-49-es forradalom és szabadságharc, a reformkor időszakának kutatója, tárgyi emlékeinek gyűjtője.

Óriási, országos viszonylatban is egyedülálló magángyűjteménye főként Petőfi Sándor és Kossuth Lajos személyéhez kapcsolódik, eredeti iratok, dokumentumok, kultusztárgyak alkotják. Jelentős a korszakkal foglalkozó könyvészeti gyűjteménye is, a kötetek száma kb. 8 ezer.      

Kiskőrösre költözése után hamar bekapcsolódott a város kulturális életébe. Jelenleg is tagja az Országos Petőfi Sándor Társaságnak, a Kiskőrös Petőfi 200 Emlékbizottságnak, korábban a Kiskőrös 300 Emlékbizottság munkájában is részt vett. A kezdetektől fogva szorosan együttműködik a Petőfi Szülőház és Emlékmúzeummal, évente ő rendezi és saját anyagot is kiállít az október 6-i múzeumi időszaki tárlaton, de számos önálló időszaki kiállítás nyílt már a saját gyűjteményéből.

Kapcsolódó cikk
Elképesztő Petőfi- és Kossuth-gyűjteménnyel rendelkezik a kiskőrösi magángyűjtő
Elképesztő Petőfi- és Kossuth-gyűjteménnyel rendelkezik a kiskőrösi magángyűjtő
Krámer Iván nyugalmazott alezredes közel 50 éve gyűjti a dualizmus korához kapcsolódó relikviákat. A 2006 óta Kiskőrösön élő magángyűjtő mára...

Krámer Iván nemcsak kiállítóként, hanem szervezőként is jelen van a múzeum életében. A Költőnek szült anyám című állandó kiállításhoz és a 7 év című tárlathoz saját tulajdonú tárgyakat adományozott, szakértelmével, kulturális területen lévő kapcsolatrendszerével segíti a múzeumi programok magas színvonalát.

Ő terjesztette fel a Petőfi Szülőház és Emlékmúzeumot, így kapta meg az intézmény a Történelmi emlékhely rangot. Közbenjárására sikerült megújítani a helyi evangélikus temetőben lévő, Petőfihez kapcsolódó sírokat. Éles meglátása, jobbító szándéka, a reformkorban való jártassága és tárgyi tudása jelentős szakmai támaszt nyújt a múzeum és a város számára.

Kiskőrös Város Képviselő-testülete „Kiskőrös Város Kultúrájáért” díjat adományozott Krámer Iván részére.

Kapcsolódó cikk
Ünnepélyes keretek közt adták át az önkormányzati elismeréseket Kiskőrösön
Ünnepélyes keretek közt adták át az önkormányzati elismeréseket Kiskőrösön
Kiskőrösön több évtizedes hagyományra nyúlik vissza, hogy március 15-én, nemzeti ünnepünkön önkormányzati elismeréseket adományoznak. Az idei átadó ünnepségre a Polgármesteri...

Forrás: Kiskőrös Város Önkormányzata
Fotó: Juhász D. Géza

MEGOSZTÁS
Írta: vira