Az 1848-1849-es forradalom és szabadságharcra emlékeztek Kecelen is. E jeles napon ünnepi szentmisével, valamint a Városi Múzeumban a „Zúg Március! – a forradalom és szabadságharc képeslapokon” című kiállítás megnyitójával tisztelegtek a hősök előtt.

-Hirdetés-

Március 15-e minden magyar ember számára fontos és meghatározó dátum. Idén 175 éve, hogy nemzetünk harcolt a szabadságáért, továbbá Petőfi 200 emlékévét is ünnepeljük.

Kapcsolódó cikk
Így emlékeztek meg március 15-ről Kecelen
Így emlékeztek meg március 15-ről Kecelen
“Nagyapáink és apáink, Míg egy század elhaladt, Nem tevének annyit, mint mink Huszonnégy óra alatt.”   Kecelen a nemzeti ünnepünket...

A szentmisén főtisztelendő Fekete Szabolcs plébános a prédikációjában egy viszonylag ritkán emlegetett oldaláról beszélt Petőfi Sándornak, mégpedig a vallásosságáról. Az atya beszédében elmondta, hogy Petőfi költészete nem volt vallásos jellegű. Inkább a politika, a szerelem, az érzelmek és a vidéki élet jelennek meg munkásságában. Azonban ez nem jelentette azt, hogy nem volt hívő. Ágostai hitvallású, azaz lutheránus felekezetű volt. Hangsúlyozta, hogy a költő vallásos lelkületéből tudta végig vinni azt a munkát és küldetést, melyért az utolsó leheletéig kiállt.

Az istentisztelet után a Városi Múzeumban folytatódott a megemlékezés, Kiss Csaba és Turnai Ágnes gyűjteményéből rendezett képeslapkiállítás megnyitójával. Először Maszlik Nóra szavalatában hallgathatta meg a közönség Petőfi Sándor Nemzeti dal című költeményét.

Ezt követően dr. Agócs Ákos képviselő, a Kulturális, Sport és Idegenforgalmi bizottság elnöke vette át a szót. Köszöntőjében kiemelte, hogy ’48-at három okból is ünnepelhetik a keceliek. Az első a megújítás, megújulás, mely leginkább a jogászok forradalma volt, egy új alkotmányos alapnak a lerakása. A második, ami a vidéki társadalmat érintette. Ez a parasztság felemelését és egyenjogúsítását foglalta magába. A harmadik, az átalakulás, mely a régi rendi feudalista Magyarországot átvezette egy népképviseleten alapuló demokráciába.

Zárásképpen, Balázs Ferenc az intézmény vezetője nyitotta meg a kiállítást, röviden felelevenítve a forradalom és szabadságharc meghatározó szereplőit, mozzanatait.

A megemlékezés színvonalát a Kistérségi Nemzetőr Egyesület huszárjai emelték jelenlétükkel.

Írta, képek: Ferró Zsófia

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (10 db kép)
MEGOSZTÁS
Írta: vira