Petőfi-színező címmel, Petőfi versek gyerekeknek alcímmel jelent meg művészeti kiadvány, Dr. Filus Erika és Madár Olga összeállításának köszönhetően, mely a TOP-5.3.2-14-BK1-2021-00004 Petőfi 200 pályázatból valósult meg, Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából.

-Hirdetés-

A János Vitéz Látogatóközpontba megérkezvén, Petőfi Sándor: Anyám tyúkja című versét szavalták el a gyerekek, majd az elkészült Petőfi-színező kiadványt Dr. Filus Erika, a János Vitéz Látogatóközpont igazgatója mutatta be a KEVI 2.b osztályának. Elmondta, hogy nemcsak képekkel találkozhatnak, hanem Petőfi Sándor versrészleteket is olvashatnak a lapok alján, melyhez a rajzokat Madár Olga meseillusztrátor készítette el. Míg a rajzok eredetije a látogatóközpont emeletén került kiállításra.

A gyerekek örömmel szavalták el Petőfi: Anyám tyúkja című versét

Majd Madár Olga vette át a szót, aki Anyám tyúkja című rajzának születéséről mesélt a gyerekeknek. Elmondta, hogy számára mindig kihívás, hogy egy-egy verset hogyan illusztráljon, hogy hű maradjon az adott korhoz. Háromgyerekes édesanyaként kislányaival beszélgetett arról, hogy Morzsa, vajon milyen fajta kutya lehetett annak idején. Végül is ez a kis fekete, puli-szerű kutya került a színezőbe. Hozzátette, hogy lányai nagyon sokat segítettek neki abban, hogy a legapróbb részleteket hogyan rejtse el a rajzokon. Kiskőrösi kiadvány lévén pedig Kiskőrös városát is rárajzolta, tiszteletadásként a város felé, amiért megbízták a színező elkészítésével.

Az alkotások tűfilccel és színesceruzával készültek, a füzetbe digitalizálás után kerültek
A bemutató kapcsán Madár Olga és Dr. Filus Erika is nyilatkozott hírportálunknak. 

„Petőfi verseket kellett illusztrálnom, ezeket próbáltam úgy feldolgozni, hogy kisebb gyermekek számára is fogyasztható legyen, viszont az is fontos volt, hogy hűek legyenek  ahhoz a korhoz, amikor íródtak. A színes oldalak csak iránymutatók, a gyermekek kedvükre színezhetik ki az oldalakat. Azt látom, hogy nagyon sok gyermeket kikapcsol a színezés. Elsősorban kisiskolásoknak ajánlom” – mesélte Madár Olga illusztrátor a kiadványról. 

Madár Olga és Dr. Filus Erika

„Már 2019-ben elkezdtünk gondolkodni azon, hogy a Petőfi emlékévben milyen programok, milyen kiadványok szülessenek meg, milyen újdonságokkal tudnánk megjelenni úgy, mint város, úgy mint múzeum. Akkor felvetődött az az ötlet, hogy Petőfivel kapcsolatban rengeteg szakirodalom van és olyan esemény, amelyből a gyerekek többnyire kimaradnak. A 8-10-12 éves korosztály számára nincs ilyen kiadvány, azonban a múzeumban, tapasztalatból tudjuk, hogy keresik a családok, amikor ellátogatnak hozzánk. Arra gondoltunk, hogy akkor legyen egy Petőfi-színező, amibe olyan Petőfi verseket válogattunk, amelyek egyszerűbb mondanivalóval bírnak, elsősorban inkább gyerekeknek szólnak. Ezekből állt össze egy olyan kis füzet, amely 10 Petőfi verset tartalmaz, melyeket színes illusztrációkkal látott el Madár Olga, aki korábban már több gyerekeknek szóló kiadványt illusztrált. Régóta ismerem a munkáit, így amikor a színezőn kezdtünk el gondolkodni, rögtön Ő jutott eszembe. Nagyon örülök annak, hogy mindez megvalósulhatott. Azt gondolom, hogy keresve sem találhattunk volna jobb illusztrátort. A rajzokat elnézve nagyon jó kedve lesz az embernek. Kimondottan míves kidolgozásúak, nagyon szép illusztrációkról beszélünk. Fontos megemlíteni a rajzok korhűségét is. Most például A helység kalapácsánál nyitottam ki. Itt egy olyan enteriőrt rajzolt meg Olga, aminek sok helyen utánanézett előtte, míg az Itt van az ősz, itt van újra versnél a Petőfi szülőház jelenik meg. Érdekesség, hogy a Füstbe ment terv című versnél a szülőház tisztaszobáját rajzolta meg” – nyilatkozta hírportálunknak Dr. Filus Erika, múzeumigazgató. 

Ennél a versnél a Petőfi szülőház tisztaszobája került az illusztrációra

A kiadvány egy pályázaton keresztül valósult meg, a megye Talpra Magyar projektjének köszönhetően, melyre a Kőrösszolg pályázott. A belső oldalon szerepel a Petőfi 200 logó is, hiszen minden olyan fejlesztés vagy kiadvány, ami Kiskőrösön valósul(t) meg, arra rákerül. Mivel a kiadvány pályázati forrásból készült el, így nem kapható kereskedelmi forgalomban. Elsősorban múzeumpedagógiai foglalkozások alkalmával találkozhatnak majd ezekkel a színezőkkel a gyerekek, azonban a mesebögrék megvásárolhatók a János Vitéz Látogatóközpontban.

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (45 db kép)
MEGOSZTÁS