Április 12-én Izsák Város Önkormányzata, az Izsáki Gazdakör, és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Bács-Kiskun Vármegyei Szervezetével együttműködve gazdálkodói fórumot tartott, melyen dr. Feldman Zsolt mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár a Közös Agrárpolitika változásairól és a 2023-as év új lehetőségeiről tájékoztatta a gazdákat. Az Izsáki Táncsics Mihály Művelődési Ház csordultig megtelt érdeklődőkkel, ahol először dr. Bozóky Imre polgármester úr köszöntötte az államtitkárt, majd Lenkei Róbertet a Megyei Közgyűlés tagját, Gáspár Ferencet a Bács-Kiskun vármegyei agrárkamarai elnökét, és Gucsi Tamást az Izsáki Gazdakör elnökét.

dr. Bozóky Imre polgármester köszöntötte a jelenlévőket
Dr. Feldman Zsolt államtitkár úr azzal kezdte, hogy nagyon más ez a világ, nem csak a 90-es évekhez képest, de még a 2000-es évekhez mérten is teljesen megváltozott, ami bennünket piacilag, szabályozásilag körbevesz. Ezért is kell az új rendszerről sokat beszélni, minél több információt megszerezni, hogy megértsék, befogadják és tudjanak is reagálni a tevékenységükben a gazdák. Elsősorban arra hívta fel a figyelmet, hogy mire érdemes most 2023. április, május, júniusában odafigyelni, illetve, hogy mik azok, amikre már a jövő évben nagyobb hangsúlyt kell fektetni.
Dr. Feldman Zsolt államtitkár tartott előadást
-Hirdetés-

Az új jogszabályok, melyek 2023. január 1-jén léptek hatályba, megteremtik a feltételeket ahhoz, hogy a Közös Agrárpolitika a korábbinál méltányosabb legyen, nagyobb mértékben alapuljon a teljesítményen, hatékonyan támogassa a fiatal mezőgazdasági termelőket, és hogy a mezőgazdaság az eddiginél jóval nagyobb mértékben járuljon hozzá az európai zöld megállapodás céljainak megvalósításához.

Az Izsák Város Önkormányzata, az Izsáki Gazdakör, és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Bács-Kiskun Vármegyei Szervezetével együttműködve tartották meg a gazdálkodói fórumot 

Az államtitkár részletesen ismertette, hogy az új KAP struktúrája két pilléren alapul, az egyik a gazdasági fejlődésen és a zöld programon, a másik pedig a beruházások támogatásán. Mindezeken belül pedig kiemelt fókuszt kap a kisebb gazdaságok célzottabb támogatásának nyújtása, és a fokozott ágazati hozzájárulás az EU környezetvédelmi és éghajlat-politikai céljaihoz.

Az Izsáki Táncsics Mihály Művelődési Ház csordultig megtelt érdeklődőkkel

Annak érdekében, hogy minden gazdálkodó a számára lehető legmegfelelőbb támogatásokat elérje, az Agrárminisztérium kiemelt feladatának tekinti a folyamatos tájékoztatást. Az államtitkár többszörösen is kihangsúlyozta, hogy a gazdák tájékozódjanak az erre a célra kialakított internetes felületeken: https://kap.mnvh.eu, illetve, hogy bátran forduljanak segítségért a falugazdászokhoz.

Az Agrárminisztérium kiemelt feladatának tekinti a folyamatos tájékoztatást
A 2027-ig életben lévő támogatásoknak köszönhetően a magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar versenyképesebbé válhat, hatékonyabban termelhet, és jobban ellenállhat majd a válságoknak, vagy akár az éghajlati kihívásoknak is.

 

Makai Marianna

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (16 db kép)
MEGOSZTÁS
Írta: vira