A Tájházak napja alkalmából ingyenes programokkal várták az érdeklődőket a kiskőrösi Szlovák Tájház udvarán 2023. április 23-án, 10-16 óra között. A rendezvényen közreműködött a Kiskőrösi Óvodák Szűcsi Óvodájának Napraforgók-Slnečnica tehetségműlyének nagycsoportja, a Kiskőrösi Szlovák Népdalkör és Citerazenekar, valamint a Szivárvány Szlovák Táncegyüttes. Előadást tartott Király Katalin PhD, a Magyarországi Szlovákok Kulturális Intézetének igazgatója. A kulturális műsor mellett nyuszisimogató, udvari népi játékok, helyben sült kemencés finomságok várták az érdeklődőket.

-Hirdetés-

A Szlovák Tájház 2019-ben csatlakozott az országos programhoz, melynek során országszerte a Szent György-napi népszokások mellett az adott térségre jellemző hagyományokkal készülnek. Kiskőrösön évről évre a szlovák tradíciók kerülnek előtérbe.

A jelenlévőket Dr. Filus Erika múzeumigazgató köszöntötte, majd a fellépőket is ő konferálta fel

A jelenlévőket Dr. Filus Erika múzeumigazgató köszöntötte, aki elmondta, hogy idén 10. éve rendezik meg országos viszonylatban a Tájházak napját. Hozzátette, hogy Magyarország abban a szerencsés helyzetben van, hogy több száz tájház mutatja be őseink kultúráját. Az első tavaszi ünnep, ami alkalmat adhat egy közös ünnepre, az az április 24-re eső Szent György nap, ami korábban is jeles nap volt a paraszti gazdálkodásban, hiszen ilyenkor hajtották ki az állatokat. Örömmel mesélte, hogy ettől a naptól kezdve újra látogatható lesz a Szlovák Tájház Kiskőrösön.

A Szűcsi Óvoda Napraforgók-Slnečnica tehetségműlyének óvodásai szlovák-magyar játékfűzést mutattak be 

Elsőként a Kiskőrösi Óvodák Szűcsi Óvodájának Napraforgók-Slnečnica tehetségműlyének nagycsoportja mutatott be egy szlovák-magyar játékfűzést. A műsort Répásiné Lovász Márta óvodapedagógus tanította be, akinek Váriné Szlovák Erika óvónő volt a segítségére.  

A kibővült népdalkör első alkalommal énekelt nagyközönség előtt (a Kiskőrösi Szlovák Népdalkör és Citerazenekar asszonyai nagyünneplő kiskőrösi viseletben) 

Őket követte a Kiskőrösi Szlovák Népdalkör és Citerazenekar műsora – Tamás Szilvia vezetésével -, melyet elsőként hallhatott a közönség. A fellépő asszonyok mutatták be a nagyünneplő kiskőrösi viseletet, ami méltán híres a magyarországi viseletek között. Mivel ez az öltözet nagyon drága volt, ezért rendkívül vigyáztak rá. Így lehetséges az, hogy a kiskőrösi asszonyok ezeket viselhetik a fellépés alkalmával. Egyik-másik a 100 éves korhoz közelít – tudhattuk meg Dr. Filus Erikától. 

Tamás Szilvia, Barkóczi Ica néninek mondott köszönetet a népviseleti ruhákért

Ezt követően Petőfi és a szlovákok címmel tartott előadást Dr. Király Katalin, a Magyarországi Szlovákok Kulturális Intézetének igazgatója a tájház udvarán, aki szlovákul köszöntötte a megjelenteket, majd Petőfi életéről, szlovák örökségéről mesélt a jelenlévőknek.

Dr. Király Katalintól sok érdekességet hallhattunk

Elmesélte, hogy édesanyja szlovák gyökerei miatt elképzelhető, hogy először a szlovák nyelvet hallotta a kis Sándor, akinek csak az édesapa utasítására kezdett el dajkája (is) magyarul énekelni és mesélni. Majd Aszódon is olyan iskolába került, ahol németül, szlovákul és magyarul is beszéltek. Ott még mindig a szlovák gyökereket erősítette. Tanulmányai során többször csúfolták amiatt, hogy magyarul beszélt, ugyanakkor szlovákos kiejtéssel. Ez volt az a momentum, amikor Petőfi úgy döntött, hogy márpedig ő magyar, ezért senki se csúfolja tótos kiejtése miatt. Megismerve munkásságát, olyan szép és választékos magyar nyelvet sikerült elsajátítania, hogy ma már sok szót nem is ismerünk  verseit olvasván. 

Virággal ajándékozták az előadót is

Majd Kővágó Zsolt művészeti vezető koreográfiájára az idén 45 éves Szivárvány Szlovák Táncegyüttes mutatkozott be Markó Jánosné vezetésével, melyet egy rögtönzött „táncház” kisért. 

A táncosok félünneplő viseletben léptek fel 

A kulturális program végére elkészültek a hagyományos ételkülönlegességek: a heróka és a kenyérlángos is, melyek elkészítésében a szlovák asszonyok segédkeztek. 

Minden ételkülönlegesség kézműves volt ezen a napon

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (81 db kép)
MEGOSZTÁS