A Tánc Világnapja alkalmából április 29-én Szenior örömtánc Antal Ildivel csoportjai, nagy közös ünnepléssel vették birtokba Izsák főterét.

A napsütéses, szép tavaszi időben, kiváló hangulatban telt a rendezvény, amelyen 8 településről, több mint 100-an táncoltak 2 óra hosszán keresztül. Kiskőrös, Páhi, Orgovány, Csengőd, Fülöpszállás, Szabadszállás, Kerekegyháza és Izsák táncosai mutatták meg, hogy a tánc fiatalon tart, és hogy milyen erős közösségi erőt rejt magában.

Dr. Bózoky Imre Izsák polgármestere köszöntötte virágcsokorral Antal Ildikót
-Hirdetés-

1983 óta, a klasszikus balett óriásának tartott Jean-Georges Noverre születésnapján, április 29-én ünnepli a világ „A Tánc Világnapját”. Ez a táncművészet legnagyobb ünnepe. Az ősi kultúrákból származó csoportos táncok mai képviselői éppúgy szolgálják a közösségi összetartozás megerősítését, mint évezredekkel korábbi változataik. A Szenior örömtánc nem tánctanfolyam, vagy társastánc, hanem egy kimondottan az idősebb korosztály számára kitalált, forradalmian új, kíméletes, közösségi mozgásforma.

Antal Ildikót a rendezvény szervezőjét, Szenior örömtánc oktatót kérdeztem, hogy mióta tart órákat és, hogy kik azok, akik ma eljöttek, vagy eljárnak az órájára?

Összesen 160 táncost tanítok a térségben, 8 településen tartok táncórákat. A mai napon az összes csoportom, ha nem is teljes létszámmal, de képviseltette magát. Picit több mint 100-an vagyunk itt, nagyszerű hangulatban, egészségben, mosolygósan. A legidősebb tagunk 82 éves, de többen is vannak, akik már betöltötték a 80. életévüket. Általában a nyugdíjas, női korosztály, a 60 és a 75 év közöttiek jönnek legtöbben. Sajnos kevesen képviseltetik a férfiak magukat, köszönhető ez annak, hogy elöregedő társadalom vagyunk, a férfiak és nők arányában az idősebb korosztályban, sokkal több az idősebb hölgy, így természetesen az órák java részében csak hölgyek vesznek részt, viszont szerencsére pl. Kiskőrösön is van egy házaspár, akik férfi tagja is oszlopos tagja a csoportunknak.

Összesen 160 táncost tanít a térségben, 8 településen Antal Ildikó
Miért jó ez a mozgásforma az idősödő korosztály számára?

-A szenior örömtánc egy fantasztikus lehetőség az idősödő korosztály számára megőrizni a még meglévő készségeket, képességeket és megelőzni az időskori leépülést. A jelszavunk: mozgás, öröm, agytorna, miszerint mind testileg, mind lelkileg, szellemileg nagyon jótékony hatással bír az idősödő korosztályra. A koreográfiák rövidek, pár lépéskombinációból állnak csak, kíméletesek az izmok, ízületek számára, senkinek nem okozhat túl sok gondot a megtanulásuk, de attól még feladat ezeket megjegyezni. Megtanulni a kombinációkat, hogy egyszerre csináljuk a többiekkel, a párosnál figyelni a párunkra, a körtáncnál hány lépést megyünk csak jobbra, mikor kell megfordulni, ezek nem olyanok, amikhez nagy tudás kell, de elsőre mégsem egyszerű, még a fiatalabb korosztály számára sem.

-Pontosan ezért fejleszti a térbeli orientációt, a koncentrációt, a memóriát. Az egyik legnagyobb hozama ennek a mozgásformának, hogy ezeket a lépéskombinációkat a rövidtávú memóriában tároljuk. Az újabb és újabb koreográfiák megtanulása, a rövid távú memória tornáztatásának köszönhetően, az idegpályák újrahuzalozása történik. Hiszen az idősebb korosztály rettegett betegsége világszerte, a rövidtávú memória leépülése, ezzel a mozgásformával ki lehet védeni az Alzheimer-kórt, a demenciát, a szellemi elbutulást, a leépülést.

Írta, képek, videó: Makai Marianna

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (11 db kép)
MEGOSZTÁS
Írta: vira