A tavasz beköszöntével Kaskantyú közösségi élete is újraéled. Április 15-én faültetéssel egybekötött közösségépítő, tavaszköszöntő rendezvényt tartottak, majd május 1-jén hétfőre újabb eseményt szerveztek. Ezúttal a rendezvényterületen várták a falu népét közös májusfa díszítésre és állításra. Ezt az alkalmat az Életet az Éveknek Nyugdíjas Klub, a Napköziotthonos Óvoda, az általános iskola és Kaskantyú Község Önkormányzata szervezte közösen, mely a facebookon lett meghirdetve.

Kapcsolódó cikk
Faültetéssel egybekötött közösségépítő, tavaszköszöntő rendezvényt tartottak
Faültetéssel egybekötött közösségépítő, tavaszköszöntő rendezvényt tartottak
2023. április 15-én, szombaton délelőtt faültetéssel egybekötött közösségépítő, tavaszköszöntő rendezvényt tartottak Kaskantyún, a csapadékvíz tározó környezetében. Az önkormányzat szervezésében, a...
-Hirdetés-

A májusfa felállításának legjellemzőbb, hagyomány szerinti időpontja a május 1-jét megelőző nap délután/este volt, de Nagykőrösön, az a lány, akinek már volt udvarlója, csak május 1-jén kapott májusfát. A májusfa, a zöld ág a természet megújhodásának a szimbóluma, és legtöbb esetben az udvarlási szándék bizonyítéka, szerelmi ajándék is.
A magyar nyelvterületen a májusfa-állításnak két jellegzetes formája ismert: az egyik a lányos házakhoz vitt májusfa, a másik a középületek, kocsmák előtt felállított májusfa.

A szalagokat az óvoda és az önkormányzat ajánlotta fel

Kaskantyún a rendezvényterületen került felállításra a májusfa, melyet a férfiak hoztak be az erdőből. A fa ágaira színes papírszalagokat akasztottak a gyerekek és asszonyok, majd legalább 10 férfi tette kiválasztott helyére a májusfát. 

Amíg készült a fa, a nyugdíjasok serényen készítették a zsíros kenyereket és sütötték a palacsintákat, melyek egy részébe házi lekvárok kerültek töltelékként. A finom falatokhoz a hozzávalókat a nyugdíjas klub tagjai adták össze.

Több mint 200 palacsintát sütöttek ki

Amíg sültek a finomságok, a gyerekek kézműveskedhettek és arcfestések is készültek. 

Agárdi-Nagy Judit könyvtáros koordinálta a kézműveskedést

Aztán késő délután meggyújtották a tábortüzet is, ahol bárki kedvére sütögethetett, hozott alapanyagokból.

Minden korosztály képviseltette magát a rendezvényen

A meghirdetett programok mellett a rendezvényterületet egész nap szabadon használhatta bárki. 

Szeg János, kutyás ügyességi bemutatót is tartott
Kaskantyún is hagyományőrző rendezvényként éledt újjá a májusfa-állítás szokása, egy közös, községi fa felállításával, melyet május végén közösen táncolnak majd ki az óvodásokkal és iskolásokkal.

A rendezvény a TOP-5.3.1.-16 „A helyi identitás és kohézió erősítése” pályázati projekt keretében valósult meg. 

Kapcsolódó cikk
Jóval éjfél után ért véget az I. Falu Majális Páhin
Jóval éjfél után ért véget az I. Falu Majális Páhin
2023. április 30-án hagyományteremtő szándékkal került megrendezésre Páhi Község Önkormányzata és a Páhi Gazdakör összefogásával az I. Falu Majális.  ...

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (76 db kép)
MEGOSZTÁS