Újabb kitüntető címmel büszkélkedhet Soltvadkert egyetlen általános iskolája, a Kossuth Lajos Evangélikus Iskola és AMI. A közelmúltban ünnepelte az iskola egyházi fenntartásában való működésének 10. évfordulóját, most újabb rangos eseményen díjazták az ott dolgozók munkáját.

-Hirdetés-

Az Országház nagytermében vette át az Energiatudatos Iskola címet Udvarhelyi Attila igazgató és Szabadiné Viszmeg Erzsébet igazgatóhelyettes a program fővédnökétől Dr. Áder János volt köztársasági elnök úrtól, és Dr. Szili Katalin miniszterelnöki megbízott asszonytól.

Az Országház nagytermében vették át az Energiatudatos Iskola címet
A díjat átvevő intézményvezetőkkel beszélgettünk a témában.

Évek óta működik hazánkban a Virtuális Erőmű Program (VEP), melynek során az iskolák önálló, kidolgozott tananyagot kapnak, amelyben a diákoknak lehetőségük van megismerni többek között a fenntartható fejlődés fontosságát és a ma elérhető, legmodernebb zöld technológiákat. Ezzel párhuzamosan 2016. óta zajlik az Energiatudatos Iskolákért Pályázat (ETIP), melynek keretében az iskolák szemléletformálási akciókban vehetnek részt. Az ETIP célja, hogy elismerje az iskolák aktivitását és díjazza azok környezettudatosságát Energiatudatos Iskola díjjal – összegezte a tudnivalókat Udvarhelyi Attila. Majd hozzátette, a címet azok az iskolák kaphatják meg, akik szemléletformálási, mentorálási tevékenységükkel és példamutatással segítik a diákok fenntarthatósági tárgyú nevelését.

 

A téma az „élővizeink tisztaságának védelme, és tudatos vízhasználatra nevelés a klíma változás korában” volt – vette át a szót Szabadiné. A tanulmányi versenybe 3-8. osztályos tanulókat vontunk be egy témanap keretein belül. A 45 perces órai keretben egy kb. 20 perces interaktív előadást hallgathattak meg a diákok, majd sor került egy tesztsor kitöltésére. A tanulmányi verseny elsődleges célja a szemléletformálás és a tanulók minél szélesebb körű bevonása volt.

Szabadiné Viszmeg Erzsébet igazgatóhelyettes, és Udvarhelyi Attila igazgató

Iskolánk első alkalommal kapta meg ezt a címet. Korábban megszereztük a Boldog Iskola, az Európai Tehetségpont díjakat, emellett elnyertük az Ökoiskola címet, valamint a Polgár Judit nevéhez fűződő Sakkpalota Program bázisiskolája címet – zárta szavait az intézmény vezetése.

Képek: Kossuth Lajos Evangélikus Iskola és AMI

MEGOSZTÁS
Írta: vira