Az ágazati szakmai érettségi írásbeli feladatsorait oldották meg május 17-én, szerdán délelőtt a Kiskunhalasi SZC Kiskőrösi Wattay Technikum és Kollégium végzős diákjai. Középszinten 51 diák, míg 1 tanuló emelt szinten tette próbára tudását.

Szakmai érettségivel +1 év alatt technikusi képesítést lehet szerezni, emellett többletpontot is jelent a felsőoktatási felvételinél, aminek lehetőségével számos diák él. Fábi Zsanett, Orcsik Enikő, Kusztos Patrik, és Gubán Gergő nyilatkozott hírportálunknak az ügyvitel, közgazdaság, informatika, és gépészet ágazat tesztjéről.

 
-Hirdetés-

 

Fábi Zsanett 12/B – ügyvitel:

-Az írásbeli vizsga első része egy 10 kérdésből álló tesztsor volt, utána egy Excel feladatot kellett megoldani, végül egy Word szövegszerkesztés következett. Franczia-Takács Edit tanárnő készített fel minket a mai vizsgára, akivel év eleje óta ilyen típusú feladatokat oldunk meg. Jól felkészültünk a mai megmérettetésre, ezért úgy érzem, hogy megoldható volt a vizsga.
A jövőben bár más terveim vannak, szerintem jó alaptudást adott ez az ágazat.

Fábi Zsanett 12/B
Orcsik Enikő 12/B – közgazdaság:

-Alap feladatokkal találkoztunk az írásbeli vizsgán. Mint például adózásból hozzáadott érték adó, a könyvelés sem tűnt olyan nehéznek, jelenérték számítás, jövőérték számítás. Egész évben készültünk tanórákon a vizsgára az előző évi érettségi feladatsorok megoldásával. Az alapokat Ambrus Tamás tanár úrral tanultuk, majd Vidaszabóné Horváth Hajnalka tanárnő készített fel minket. Közepes nehézségűnek éreztem a mai feladatokat, volt ami kifogott rajtam, de összességében meg tudtam oldani, szerintem jól sikerült. Ha az elmúlt pár napban nem néztem volna át az eddig tanultakat, akkor is meg tudtam volna oldani a feladatsort.
Szeretnék maradni ötödéven pénzügyi-számviteli ügyintéző szakon.  

Orcsik Enikő 12/B
Kusztos Patrik 12/A – informatika:

-A mai vizsga első részében egy GPS hálózatot kellett felépítenünk, azt követte a programozás, majd az adatbázis kezelésnél az Olimpiákat vették sorrendbe évek szerint és az alapján kellett a kérdésekre válaszoljunk, kikeresni a megoldásokat. A weblapkészítés feladatnál a Paralimpiát vették példánk, és az adott kritériumoknak megfelelően kellett elkészítsük a weblapot. A hálózat része közepes szinten ment, a programozás kevésbé sikerült, bár tanáraink Polereczki Mihály és Kecskeméti Sándor az évek alatt jól felkészített minket. Az adatbázis kezelés és a vizsga utolsó része, a weblapkészítés jobban ment, könnyebb feladatok voltak. Nem csak most az érettségi előtt, hanem mind a négy év alatt gyakoroltam otthon is az aktuális tananyagot, így most csak át kellett ismételnem.
A következő tanévben még maradok ötödéven, utána pedig ebben a szakirányban szeretnék tovább tanulni. Úgy gondolom, hogy az informatikai tudás biztos, és jó lehetőségeket nyújt a jövőben, a munka világában is.

Kusztos Patrik 12/A, és Gubán Gergő 12/B (b-j)
Gubán Gergő 12/B – gépészet:

-Egész évben sok rajzos és számolós feladatot kaptunk az órákon Franczia Gyula tanár úrtól, sokat gyakoroltunk, ennek köszönhetően jól ment a mai vizsga. Bár nem mondom egyszerűnek a számolós részét, de meg lehetett oldani. Az előző évek érettségi feladatait is átnéztem, azzal gyakoroltam. Igazából ha odafigyeltünk órákon, meg lehetett jegyezni, tanulni a dolgokat.
Jövőre szeretnék itt maradni ötödéven és utána Szegeden folytatnám a tanulmányaimat.

MEGOSZTÁS