A május nem csak az érettségizőknek, hanem a szakképző iskola tanulóinak is fontos időpont, hiszen számukra is ekkor ér véget a felkészülés és kezdetét veszi a vizsgaidőszak. A megszerzett tudásuk bemutatásával képesítést szereznek az adott szakmához, amivel kiléphetnek a munka világába.

A Kiskunhalasi SZC Kiskőrösi Wattay Technikum és Kollégium szakképző intézményben asztalos, gépgyártás- technológiai technikus, hegesztő, informatikai rendszer- és alkalmazás-üzemeltető technikus, pénzügyi-számviteli ügyintéző, és pincér– vendégtéri szakember képesítést szerezhetnek a sikeresen vizsgázó diákok.

-Hirdetés-

A kiskőrösi Wattay-ban a 2022/23-as tanévben pénzügyi-számviteli ügyintézők 19-en, gépgyártás- technológiai technikusok 7-en, informatikai rendszer- és alkalmazás-üzemeltető technikusok 9-en, hegesztők 7-en, pincérek 4-en, asztalosok pedig 5-en indultak neki a végső vizsgáknak.

Vizsga közben
Az informatikai rendszer- és alkalmazásüzemeltető technikusok közül 5 fő, a hegesztők közül pedig 2 tanuló mentesült idén az interaktív vizsga alól, ugyanis a Szakma Kiváló Tanulója Verseny megyei fordulóján olyan jól teljesítettek, hogy felmentést kaptak a számonkérés ezen része alól.

2023-tól a nappali rendszerben tanulók interaktív vizsgát tesznek, ami azt jelenti, hogy az eddig megszokott papír alapú írásbeli vizsgát felváltják a számítógépen történő felmérések. A számonkérés azonban nem merül ki az elméleti tudásban, portfóliót kell benyújtaniuk a diákoknak, melyben a tanulmányaik során elkészített projekteket mutatják be. Az asztalosok esetében a portfólió kiegészül egy külön vizsgaremekkel is, mely az adott tanuló szakmai elméleti-gyakorlati tudását mutatja be.

További változás, hogy az előző évekhez képest már nincsen külön szóbeli felelés, hanem a gyakorlati számonkérés közben, illetve a portfólió bemutatásakor tesznek fel kérdéseket az adott műveletről a vizsgabiztosok, amire válaszolniuk kell a végzősöknek. Ezzel a változással sokkal gyakorlatiasabbá váltak a szakmai, képesítő vizsgák.

Azoknál az szakmáknál, ahol nincs ilyen jellegű gyakorlati tevékenység, mint például a pénzügyi-számviteli ügyintéző, vagy az informatikai rendszer- és alkalmazás-üzemeltető technikus, az elkészített portfóliót kell bemutatniuk és szóban megvédeniük a vizsgabizottság előtt.

Annak, aki az iskolában szakmát szerzett, a ráépülő, specializáló szakmai képzéseknek köszönhetően számos lehetősége van a továbblépésre, szakmai ismereteinek magasabb szintre emelésére. Egy jó szakma ugyanúgy lehetséges karrierutat jelent, mint egy diploma. A jó szakembereket megbecsüli a társadalom.

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (25 db kép)
MEGOSZTÁS