2023. május 19-én a Kiskőrösi Évfordulók Napja 14:30 órakor vette kezdetét a Wattay-dombormű koszorúzásával a Városháza előtt. Közreműködött a Kiskőrösi Szlovák Népdalkör és Citerazenekar.
Koszorút helyezett el:

Kiskunhalasi Szakképzési Centrum Kiskőrösi Wattay Technikum és Kollégium nevében Franczia László intézményvezető, és Antalfi Antal nyugalmazott intézményvezető.

Franczia László és Antalfi Antal a Wattay-s diákok után
-Hirdetés-

Kiskőrös Város Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat nevében Györk Ernőné a nemzetiségi önkormányzat elnöke, és Valach Sándorné nemzetiségi önkormányzati képviselő.

Györk Ernőné és Valach Sándorné

Kiskőrös Városért Alapítvány nevében Dr. Ba Mariann a kuratórium elnöke, valamint Harangozóné Balogh Zsóka a kuratórium tagja.

Harangozóné Balogh Zsóka és Dr. Ba Mariann (b-j)

Kiskőrös Város Önkormányzatának nevében Domonyi László polgármester, és dr. Turán Csaba jegyző.

Dr. Turán Csaba és Domonyi László (b-j)
A programsorozat a Petőfi Műfordítói Szoborparkban Choli Daróczi József író, költő, műfordító, pedagógus, népművelő, újságíró, politikai szereplő, a magyarországi cigány értelmiségi réteg kiemelkedő alakjának szoboravatási ünnepségével folytatódott. A Petőfi Műfordítói Szoborpark bővítése -immár a 19. szoborral- a Kiskőrös Petőfi200 Emlékév keretében valósult meg. A rendezvény moderátora Supka Éva volt.

Baranyai Liliána szavalata nyitotta meg az ünnepi rendezvényt.

Baranyai Liliána

Ezt követően Domonyi László polgármester köszöntötte a jelenlévőket, és elmondta, hogy Kiskőrös vezetése és lakosai kiemelt feladatuknak tekintik Petőfi Sándor kultuszának ápolását. ,,Az, hogy lovari nyelvre lefordították Petőfi Sándor verseit épp olyan kiemelkedően fontos, mintha németre vagy angolra tették volna”– mondta a polgármester.

Domonyi László Kiskőrös polgármestere

Sztojka Attila roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos ünnepi beszédében megemlékezett Petőfi Sándorról és arról, amit maga mögött hagyott a világban. Kiemelte, Choli Daróczi József egész élete arról szólt, hogy a kettős identitását -cigány magyar- kézzelfoghatóvá tegye.

„Ma ez a szobor azt mutatja meg, hogy a szemben állá helyett az egymásmellé állással megteremtjük a békében együttélés alapjait”

tette hozzá. „Minden szobor és minden emlék a jövőbe mutat. A mi jövőnk az az, hogy higgyünk egymásban”- zárta gondolatait Sztojka Attila.

Sztojka Attila roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos
Avatóbeszédében Nagy Gusztáv költő barátként beszélt Choliról. Elmondta, hogy egy egész országot tanított meg arra, hogyan kell megőrizni az identitást, és kell foglalkozni a cigány nyelvvel ami évezredes múltra tekint vissza. „A mai nap is arra mutat rá, hogy a nyelvet őrizzük meg, és aki nem beszéli, tanulja vissza” – emelte ki.
Nagy Gusztáv költő

Ijf. Kunhegyesi Ferenc Megyei Príma díjas képzőművész alkotói méltatásában elmondta, Turán István helytörténész ötlete volt, hogy Choli Daróczi József szobrával bővüljön a Petőfi Műfordítói Szoborpark Kiskőrösön, amiért külön köszönetét fejezte ki. Kállai András szobrász-festőművész munkásságát ismertetve kiemelte, hogy az 52. Velencei Biennálén is szerepelt alkotásával.

Turán István helytörténész, ifj. Kunhegyesi Ferenc képzőművész, Kállai András szobrász-festőművész (b-j)

Ifj. Kunhegyesi Ferenc -Feró- felkérésére Kállai András megosztotta a jelenlévőkkel, hogy jó barátságot ápolt Cholival, akinek megígérte, hogy mindenképp fog róla készíteni egy szobrot. „Hát most itt van.”

Kállai András készítette a szobrot Choli Daróczi Józsefről

Daróczi Ágnes kisebbségkutató, Choli közeli rokona a műfordító gyerekkoráról osztott meg bensőséges történeteket. Petőfi Sándor – Szeptember végén című versét szavalta el Choli Daróczi József fordításában.

Daróczi Ágnes kisebbségkutató

A szobor leleplezése után Balogh József a Roma Zene Nagykövete, az EtnoRom Együttes tagjának zenei előadása következett, mely alatt spontán táncelőadásban volt részük az egybegyűlteknek.

A mellszobor Kállai András szobrászművész alkotása, amit a kiskőrösi Luther sétányon tekinthetnek ezentúl meg az arra járók.

Balogh József zenei előadással készült

A rendezvényen többek között tiszteletét tette Joka Daróczi János a Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság vezetője, Font Sándor országgyűlési képviselő, Kiskőrös Város Önkormányzatának Képviselő-testület tagjai, a Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum vezetősége, valamint Kunhegyesi Nikolett a Kiskőrös Város Cigány Nemzetiségi Önkormányzatának elnöke is.

Az ünnepélyes szoboravatás főhajtással ért véget.

Kiskőrös hármas évfordulójának programsorozat a Petőfi Sándor Művelődési Központban folytatódott kiállítás megnyitóval, könyvbemutatóval, és jubileumi hangversennyel.

Kapcsolódó cikk
Hármas jubileumot ünnepel Kiskőrös
Hármas jubileumot ünnepel Kiskőrös
Kerek 50 éve annak, hogy Kiskőröst várossá nyilvánították. Ennek a rangnak a megszerzésével egyidejűleg készült el a település művelődési központja,...

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (180 db kép)
MEGOSZTÁS