Kerek 50 éve annak, hogy Kiskőröst várossá nyilvánították. Ennek a rangnak a megszerzésével egyidejűleg készült el a település művelődési központja, és innentől beszélhetünk a városban szervezett zeneoktatásról is.

A hármas jubileum ünneplését ennek megfelelő, méltó módon ünnepelték a város lakói, akik május 19-én kora délutántól kezdve egészen késő estig a megemlékezéshez kapcsolódó programokon vehettek részt.

-Hirdetés-

Az első program a városháza előtti Wattay-dombormű koszorúzása volt, ahol a Szlovák Népdalkör és Citerazenekar működött közre.
Ezt követően a Petőfi Műfordítói Szoborparkban Choli Daróczi József író, költő és műfordító szobrának avatásán vehettek részt az érdeklődők.

Kapcsolódó cikk
Újabb szoborral bővült a Petőfi Műfordítói Szoborpark
Újabb szoborral bővült a Petőfi Műfordítói Szoborpark
2023. május 19-én a Kiskőrösi Évfordulók Napja 14:30 órakor vette kezdetét a Wattay-dombormű koszorúzásával a Városháza előtt. Közreműködött a Kiskőrösi...

A programok ezután az 50 éves átadási évfordulóját ünneplő, Petőfi Sándor Művelődési Központban folytatódtak.

Az évforduló alkalmára, Turán István helytörténész tablókiállítással és előadásokkal készült, melyben megemlékezett a legfontosabb kulcsmozzanatokról a várossá válás útján.
Turán István helytörténész

A művelődési központ kamaratermében kiállított tablók bemutatása előtt Domonyi László polgármester köszöntötte az érkezőket, majd Turán István emelt ki beszédében érdekességeket, melyeket hosszú kutatómunkája közben talált.

A várossá válás útjának bemutatása a színházteremben folytatódott. Egy kisfilm levetítésével nagyon sok érdekességet, képeket, videófelvételeket mutattak be, ahol látható volt az a hosszú út, amin a településnek végig kellett mennie a fejlesztések mentén ahhoz, hogy a városi rangot végül 1973-ban újra megkaphassa. 

A várossá válás és a művelődési központ átadása mellett megemlékeztek arról is, hogy a településen idén 50. éve folyik szervezetten a zeneoktatás.

A 2018-ban megjelent Kiskőrös Története című könyv egy átfogó mű a város életével kapcsolatban. Boldoczki Sándor, a város fúvószenekarának alapítója kereste meg Turán István helytörténészt, hogy a kiemelkedő szereppel bíró városi zenei életet érdemes lenne bemutatni egy ezt feldolgozó, önálló műben is. Az ötletet megragadva, több év kutatást és munkát befektetve, ezen a napon került bemutatásra a Zenei élet Kiskőrösön című könyv.

Zenei élet Kiskőrösön

A 18:30-kor kezdődő beszélgetés keretében került bemutatásra a mű, ahol Boldoczki Sándor és Turán István mesélt a könyv elkészülésének körülményeiről.

Boldoczki Sándor

A napot egy nagyon különleges esemény zárta. Markóné Csányi Gabriella, a SZÓ-LA-M Alapfokú Művészeti Iskola vezetője mondott beszédet, amiben kiemelte, hogy a városban elindult zenei oktatás 50 éve alatt sok olyan tanulót engedhettek útnak, akik azóta már országos, vagy akár világhírre tettek szert. Az innen elinduló művészek gyűltek össze, és adtak hangversenyt a város lakói számára.

A hangversenyen szereplők
Fellépett Kiskőrös Rézfúvós Együttese: Szászi Benedek, Kőházi Attila, Kutyifa Gergő, Zubor Imre, Muhari Krisztián, Opauszki Gergely, Boldoczki Róbert, Gruber Tamás, Tóth Ferenc, Sztranyák Dávid és Szászi Domokos. 
Kiskőrös Rézfúvós Együttese

Őket követően az est folyamán a színpadra lépett: Csővári Csilla, Szalai Éva, Rónaszéki Tamás, Szokody Anikó, Szűcsné Hegedűs Orsolya, Nagy Ferenc, Balázs-Nagy Gabriella, Farkas Berta.

A hangverseny előtt és után a művelődési központ emeletén lehetőség volt megvásárolni többek között az újonnan bemutatott Zenei élet Kiskőrösön című könyvet.

A Zenei élet Kiskőrösön című új kiskőrösi könyv a Városalapítók Napja és Országos Rétesfesztivál ideje alatt (május 20-21.) a Csepi Könyvesbolt standjánál megvásárolható a készlet erejéig.

Kapcsolódó cikk
Hiánypótló, kortörténeti kötet jelent meg Kiskőrös zenei életéről
Hiánypótló, kortörténeti kötet jelent meg Kiskőrös zenei életéről
Turán István helytörténész és Boldoczki Sándor zenetanár, egykori zeneiskola igazgató, Kiskőrös Város Fúvószenekarának alapítója, karmester vállalták, hogy felkutatják és megírják...

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (100 db kép)
MEGOSZTÁS