Tegnap délután, a Városháza dísztermében tartották a soron következő májusi képviselő-testületi ülést Kiskőrösön. A városatyák 24 napirendi pontban döntöttek, így az ülés a késő délutáni órákig eltartott. 

Ba Edit, a 8. számú választókerület nemrégiben megválasztott képviselője, a testületi ülés elején tette le esküjét, majd  átvette megbízólevelét. Dr. Ba Mariann, a Helyi Választási Bizottság elnöke részletesen beszámolt az időközi választás eredményéről, majd Domonyi László polgármester virágcsokorral köszöntötte az újonnan megválasztott képviselő asszonyt az Ügyrendi-és Összeférhetetlenségi Bizottságban és eredményes munkát kívánt neki. 

Ba Edit képviselő és Domonyi László polgármester
-Hirdetés-

A következő napirendi pont a háziorvosok, házi gyermekorvosok és fogorvosok szakmai tevékenységének ellátásáról szólt. Aszódiné Nedró Éva ismertette, hogy jelenleg 6 háziorvosi, 3 házi gyermekorvosi, 3 felnőtt fogorvosi és 2 gyermek fogorvosi praxis működik a városban. Két körzet (2-3. számú) betöltetlen, ahol helyettesítéssel történik a körzethez tartozó lakosság ellátása. A következő adatokat emelte ki: 23 259 beteget vizsgáltak meg a házi gyermekorvosok, rendelőn kívül pedig közel 1 500 gyermeket. Dr. Gínál Judit gyermekorvos tájékoztatójából kiderül, hogy lényegesen több a látáshibás gyermek, mint az előző évben, melyet az okoseszközök használata okoz, továbbá ebből kifolyólag az alváshiányos is. Továbbra is nő a túlsúlyosok aránya és egyre több az ápolatlan fogú és lúdtalpas fiatal. A telemedicinális szolgáltatás ellenére is gyakori, hogy a rendelőben keresik fel a betegek orvosaikat. Dr. Radvánszky Éva beszámolójából az derül ki, hogy a felnőttek körében a magas vérnyomás, a cukorbetegség a szív és érrendszeri, a légzőszervi megbetegedések a leggyakoribbak, de nem csökken a daganatos megbetegedések száma sem. Aszódiné Nedró Éva tisztelettel köszönte meg az orvosok szakmai felkészültségét, akik évtizedek óta biztosítják a város lakosainak egészségi alapellátását.
A napirend kapcsán dr. Tüske László háziorvos elmondta, hogy az ügyeleti rendszerben jelentős változások lesznek október 1-től, melynek kapcsán június 8-án 11 órakor előadást tartanak majd a szakembereknek.

dr. Tüske László háziorvos is a meghívott vendégek között volt

A következő napirendi pont a Kunság-Halas Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. 2022. évi működéséről szólt, mely kapcsán Domonyi László elmondta, hogy jelentősen átalakul az országos hulladékszállítás rendje, melyet pár héten belül átszerveznek, hiszen üzemeltetését a MOL veszi át. Hat régiót jelöltek ki hulladékkezelés céljából, mely feladatellátás teljesen új szabályzattal fog működni. Bizonytalan, hogy a Kunság-Halast mennyire érinti majd, mely a Kőröskom Kft.-t is befolyásolhatja, hiszen a hulladékszállításban ők is részt vesznek. Azt is elárulta, hogy a MOL meg fogja változtatni a szelektív hulladékgyűjtést (alumínium, üveg, papír).

Kapcsolódó cikk
Július 1. napján indul az új hulladékgazdálkodási rendszer
Július 1. napján indul az új hulladékgazdálkodási rendszer
Júliustól az egész országban elindul az új hulladékgazdálkodási rendszer és bevezetik a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszert – mondta az Energiaügyi...

A következő beszámoló a Kiskőrös Városért Alapítvány kuratóriuma és felügyelőbizottsága 2022. évi tevékenységéről szólt, akik társadalmi elhivatottságból dolgoznak a kiskőrösiekért.

dr. Ba Mariann az alapítvány elnöke és Szedmák Tamás alpolgármester

A Kiskőrös HTP 2022. évi szakmai tevékenységéről Nádasdi Gergely parancsnok készített beszámolót, aki szóbeli kiegészítést is tett tegnap. Elmondta, hogy 2022-ben is fontos volt számukra, hogy állományuk szakmai és fizikai állóképességét fejlesszék és hogy a szakmai, valamint sportversenyeken is jól szerepeljenek, akik kiváló eredményeket értek el. Előző évben 501 káreseményük volt, tehát 10%-os emelkedés volt tapasztalható. Kiskőrösön 119 tűzeset volt és 39 műszaki mentés az előző évben. Hozzátette, hogy a szabadtéri tüzekkel továbbra is küzdenek. Végül pedig köszönetet mondott a megyében egyedülálló kiskőrösi laktanyáért is.

Nádasdi Gergely parancsnok második alkalommal vett részt képviselő-testületi ülésen

A következő napirendi pont is egy beszámoló volt, mely során elhangzott, hogy a Kiskőrös Városi Polgárőr Egyesület és Kiskőrös Város Önkormányzata még 2017-ben kötöttek együttműködést a közbiztonság javítása a bűnüldözés elősegítése céljából. A beszámolót az elnök, Balogh István készítette el, amelyet egyhangúlag el is fogadtak a képviselők.

Kiskőrös Város 2022. évi költségvetésének teljesítéséről Molnár Éva, pénzügyi osztályvezető számolt be. Pénzügyileg stabilan tudta kezdeni a 2023-as évet az önkormányzat, mondta Domonyi László, majd hozzátette, abban bízik, hogy ez így is marad.

Domonyi László polgármester és dr. Turán Csaba jegyző

A Kőröskom és a Kőrösszolg Kft. előző évi tevékenységéről is készült beszámoló, melyet szintén Molnár Éva ismertetett. 2022 újra, egy összetett és kihívásokkal teli időszak volt. Árbevétel szempontjából fő tevékenyégük a magas és mélyépítési munkák kivitelezése településüzemeltetési és generálkivitelezés kapcsán, tudtuk meg Schäffer Tamás ügyvezetőtől. Aki azt is elmondta, hogy előző évben már beruházóként is meg kellett felelniük, hiszen a piaccsarnok kialakításának első üteme már teljesült. Mindemellett üzemeltetési feladataik is vannak szép számmal. Sok területen dolgoznak kollégáik, mely nem egyszerű feladat, hiszen mindennek gazdasági vonatkozásai is egyre embert próbálóbbak. Eszközállományukat továbbra is igyekeznek karbantartani, míg a munkavállalók jövedelmét 30%-kal emelték. A cég stabil lábakon kezdte meg idén a működését, azonban a hogyan továbbról fontos gondolkodniuk.
Nehéz éven van túl mind a két cég és az idei év még nehezebb lesz – tette hozzá Ungvári Ferenc képviselő, aki elmondta, hogy 33 éves tapasztalatát szeretné átadni a hatékonyság növelésével. Pohankovics András képviselő pedig létszám felülvizsgálatot javasolt és minőségi cserét, valamint felelős vezetőket az egyes szakterületek élére. Filus Tibor kérdésére Schäffer Tamás ügyvezető elmondta, hogy a Rónaszéki Fürdőben energiahatékonyság szempontjából végeztek olyan felújításokat, amitől megtakarítást várnak. Véghezvittek egy nagyon átfogó karbantartást és ezen túl kisebb volumenű felújításokat is csináltak, hogy a szolgáltatás színvonalán emelni tudjanak: felújították mind a két szaunát, lecserélték az infrakabint, átfogóan felújították a zuhanyzókat, a campingben is végeztek hasonló felújításokat. A költségek és a bevételek miatt szélesre nyílt az olló, ezért egy piackutatáson alapuló áremelést hajtottak végre. Ennek ellenére a fürdő nincs könnyű helyzetben, hiszen még így is csak nagyon magas költségeken tudják az intézményt működtetni. Nyáron rendezvény helyszínként is szeretnének bekapcsolódni a város vérkeringésébe, melyhez partnereiket már meg is találták.

Kapcsolódó cikk
Április 15-től ismét a régi helyén várja a vendégeket a Kiskőrösi Rónaszéki Fürdő
Április 15-től ismét a régi helyén várja a vendégeket a Kiskőrösi Rónaszéki Fürdő
2023.04.15-től ismét a régi helyén üzemel a Rónaszéki Fürdő – olvasható a fürdő Facebook oldalán.  Egy héttel ezelőtt, április 07-én...

A beszámolókat követően az önkormányzat 2022. évi belső ellenőrzéséről és a Polgármesteri Hivatal Szervezeti és Működési Szabályzatának módosításáról is szavaztak.

Átfogó értékelés készült az önkormányzat gyermekjóléti és gyermekvédelmi feladatainak ellátásáról, melyből többek között az is kiderül, hogy 13 831 fő volt Kiskőrös lakosságszáma év elején. 30 gyermekkel kevesebb született, mint az előző évben. 2022-ben 57 család 112 gyermeke részesült rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben. Bursa ösztöndíjat 8 felsőoktatási hallgató kapott, tudtuk meg Aszódiné Nedró Évától.

Csatlós Erzsébet, a Kiskőrösi Óvodák vezetője is részt vett az ülésen

A Kiskőrösi Óvodák óvodavezetőjének ellátására pályázatot írnak ki, mivel Csatlós Erzsébet intézményvezető öt éves megbízatása lejárt.

Egy TOP Plusz Turizmusfejlesztési pályázat benyújtásáról is döntöttek, melynek terveiről Domonyi László számolt be. Elmondta, hogy turisztikai látványosságot, attrakciót terveznek a Luther térre, mely a jelen kor követelményeinek megfelelő városi tér kialakítását célozza meg. Továbbá arról is döntöttek, hogy a Szüret és Szlovák Nemzetiségi Napok megvalósítására is pályázatot fognak benyújtani.  

dr. Ba Mariann, Szedmák Tamás, Domonyi László

A közvilágítás korszerűsítéséről is tárgyaltak. Domonyi László elmondta, hogy a régi lámpatest mennyiségre tervezik a LED-esített közvilágítást, melyet önerőből valósít meg az önkormányzat. Abban bíznak, hogy a kivitelezés már szeptemberben elkezdődhet.

Kapcsolódó cikk
Kiderült, hogy mit tervez Kiskőrös a közvilágítással
Kiderült, hogy mit tervez Kiskőrös a közvilágítással
Március 23-án a 6. számú választókerület lakossági fórumán ismét szóba került a közvilágítás témája.  Domonyi László polgármester a választókerületet érintően...

A testületi ülés végén Domonyi László ismertette a közelgő eseményeket. Elmondta, hogy a Kőrösszolg munkatársai már végzik a levéltetvek irtását és be van tervezve egy szúnyogirtás is Kiskőrösön.

A fotók a testületi ülés előtt és elején készültek.

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (28 db kép)
MEGOSZTÁS