A 94. Ünnepi Könyvhét alkalmából mutatták be a Petőfi Sándor Városi Könyvtárban Rohoska István Életek tanúja című könyvét. A kötet a Trivium Egyesület gondozásában jelent meg 2023. május 17-én.

Rohoska István kiskőrösi származású szerző hét év után tért vissza szülővárosába, ahol gyermekkorát töltötte. Kiskamasz kora óta ír verseket és novellákat, melyeket saját bevallása szerint már nem szívesen olvas el. Bár kétségkívül azok az első szárnypróbálgatások vezettek a 2006-os megjelenéshez az akkori Petőfi Sándor Gimnázium lapjában. A 2007-es Posztmodern-díjhoz, különböző pályázatok első helyezéseihez. A részvételhez az Ember a versben antológiában. És nem utolsó sorban a bemutató estéjéhez. Maga az Életek tanúja, nyomtatásban megjelent regény is egy győztes pályázat eredménye.

-Hirdetés-

Az alkalmat Szabados Anna, a könyvtár igazgatója nyitotta meg, megköszönve a szerző bizalmát, hogy szülővárosát választotta a bemutató helyszínéül.

Bármilyen elcsépelt újságírói kifejezés is ez, a könyvtár olvasóterme zsúfolásig megtelt rokonokkal, barátokkal, tanárokkal és érdeklődőkkel. Azokkal, akik tisztelik és szeretik a fiatalembert, akinek a kötetet köszönhetjük. Rohoska István elmondta, hogy írói karrierje egyik legfontosabb állomásának tekinti a solymári Apáczai Csere János Művelődési Ház és Könyvtár pályázatán elért első helyezését, melyet Kafka A per című regénye ihletett.

Az Életek tanúja egy kitalált helyszínen játszódó, 1900. január 1-én induló, ötgenerációs családregény. Megannyi Tési János története, akik Nalatrok bácsi segítő támogatásával verekszik át magukat a huszadik és huszonegyedik század életükön átszűrt történelmén. A szerző mesélt arról, hogy mindenekelőtt Nalatrok bácsi karaktere indította útjára a regényt. Ő volt az a szereplő, akinek mélyről jövő bölcsessége, évszázadot átívelő tudása teremt fundamentumot a szerző és a mindenkori Tési János életében. Ahogy Rohoska István fogalmazott, „ál-népmesékkel, célzatos tanmesékkel” terelgeti az úton a főhősöket, míg saját útjukra, megoldásaikra nem lelnek.

Rohoska István és Monostori András (b-j)

Az este folyamán a szerzővel egyetemi jóbarátja, Monostori András beszélgetett. Együtt tárták fel a regény születésének, legfőbb szimbólumainak jelentését, a világ- és magyar irodalmi párhuzamokat. Megható volt látni a szerény, de céltudatos író arcát, ahogyan a moderátor megosztotta vele és a közönséggel a meglátásait, gondolatait.

Ritka az olyan elsőkönyves bemutató, ahol a kezdés előtt elfogynak a szerző által hozott példányok. Sokan méltatták a fiatal író tehetségét, történetfűzését, stílusát, melyből a vendégek – egy az alkotó által felolvasott részlettel – ízelítőt is kaphattak.

Szabados Anna elmondta, hogy hamarosan új bemutatóval jelentkeznek a kiskőrösi írók. Érdemes tehát figyelemmel kísérni a könyvtár oldalát!

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (46 db kép)
MEGOSZTÁS