Javában tart a térség egyik legnagyobb beruházása, a Soltvadkertet elkerülő út építése. Az alapkőletételre még 2022 őszén került sor és azóta folyamatosan dolgoznak a NIF Zrt. szakemberei, melynek megépítése több évtizedes vágya volt a térségben élőknek, de főként a soltvadkertieknek.

Kapcsolódó cikk
Letették a soltvadkerti elkerülő út alapkövét
Letették a soltvadkerti elkerülő út alapkövét
Az 53. sz. főút, Soltvadkert elkerülő szakaszának építése a tavaszi munkakezdést követően terv szerint, ütemezetten halad. A NIF Zrt. beruházásában...
-Hirdetés-

„Már a ’70-es ’80-as években felmerült ez a kérdés, ugyanis már akkor is úgy volt, hogy az 53-as és az 54-es út volt a két legforgalmasabb Bács-Kiskun megyében. És ez itt csomópontban sűrűsödött össze Soltvadkertnél, ráadásul annak belterületén. Ez az óriási forgalom kerül kivezetésre. Napi 12-14 ezer egység jármű megy át a jelenlegi állapot szerint Soltvadkerten” – nyilatkozta Font Sándor országgyűlési képviselő a Kiskőrös TV-nek.

A munkaterületen jelenleg régészeti feltárások is folynak, melyek ütemezetten haladnak. Szarmata, avar és Árpád-korabeli települések nyomaira is bukkantak.

Az útépítés munkálatai, valamint a régészeti feltárások párhuzamosan történnek, hogy a beruházás határideje tartható legyen.

Az elkerülő út megépítése után a Soltvadkerten, valamint a térségben élők biztonságosabban közlekedhetnek majd és ezzel egyidejűleg csökken a város zajterhelése, valamint légszennyezettségi értékei is. Mindemellett a gazdasági életre is pozitív hatást gyakorolhat az elkerülő út, mondta a képviselő. 

A beruházás keretein belül Soltvadkert elkerülő szakaszán: 5 körforgalmi csomópont, 1 vasúti kereszteződés, egy 0,8 km hosszú bekötőút, és 1 kerékpáros aluljáró épül majd.

Az előzetes tervek szerint az elkerülő út építése 2024 végére fejeződik be.

 

Forrás: Kiskőrös TV
Kiemelt kép: Temerini Ferenc facebook oldala 

MEGOSZTÁS
Írta: vira