Csermák Pál, kiskőrösi Csepel márkájú autótulajdonos elmondta, hogy az egykoron magyar gyártmányú teherautó tulajdonosokból verbuválódott baráti társaság nem mindennapi túrát szervezett. 10 nap alatt 10 Csepel teherautóval szorosan a határ mentén Szegedről nyugati irányba egészen a Börzsöny hegységig gurulnak. Ez egy szórakozással, autózással, nyaralással, baráti találkozással, túrázással egybekötött kikapcsolódás.

„A Börzsöny hegység egyik legszebb helyén fekszik egy kis falu, Kemence. Tavaly a kisvasút napján Kemence Községből Szegedre tettük meg a megpróbáltató utat az ország keleti irányába, szorosan a határt követve. Idén hivatalosan Szegedről folytatódik a túra egészen Kemence Községbe. Most az ország nyugati határvonalait követjük, amennyire csak lehet a legközelebb hozzá. Ez azt jelenti, hogy az aszfaltos útról is letérünk betonos, murvás, vagy akár földes útra. Így sokszor csak 10, 20 km/órás sebességgel haladunk majd előre” – mesélte Csermák Pál.

Csermák Pál és felesége készülnek a 10 napos autózásra
-Hirdetés-

Az autós túra egyik célja, hogy a tavaly megtett úttal együtt körbejárják Magyarország teljes kerületét, ami kb. 2500 km lesz. Másik nem titkolt céljuk a figyelemfelkeltés arra vonatkozóan, hogy valamikor működött Magyarországon egy autógyár, ahol 100%-ban magyar fejlesztésű és hazai alkatrészekből, magyar munkaerővel készültek a teherautók, és jók voltak. Sokan már nem is emlékeznek arra, hogy Magyarországon volt ilyen, nem ismerik fel ezeket a járműveket, nem is csoda, hiszen az utakról teljesen eltűntek, már csak 1-1 udvarban lelhetők fel.

Indulásra készen
Találkozókon, túrák alkalmával sokan csodájára járnak a gyönyörű szépen, eredeti állapotra felújított Csepel márkájú teherautóknak. Ahogy Csermák Pál mondta – „Néhány bátor ember nekiáll felújítani egy ilyen gépjárművet, és a szerencsésebbeknek sikerül is a felújítás. Mondanom sem kell, hogy ehhez a tevékenységhez elengedhetetlen a rajongás és a kitartás. Sok időt, pénzt és energiát igényel mire ilyen állapotba kerül egy felújítandó teherautó.”

Budapestről, Csepelről, Budaörsről, Vácrátótról, a Pilisből és Kiskőrösről érkeztek a gépjárműcsodák. Megtalálható köztük több honvédségi terepjáró teherautó -talán ezek a legismertebbek, többen még emlékeznek rájuk a katonaságban töltött évekből-, egykor a tűzoltóság gépjármű állományát erősítő, de civil használatra tervezett teherautó is a konvoj részét képezi. Mindezeken felül platós, dobozos és nyerges vontatós változatok is útnak indultak a túrán.

Járjanak nyitott szemmel július 14-24-e között, hiszen nem mindennapi látványban gyönyörködhetnek a szemfülesek a Csepel teherautókat megpillantva.

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (81 db kép)
MEGOSZTÁS