Szőlőszüreti időszakban a gazdáknak kiemelten fontos a szőlőfelvásárlókkal való együttműködés, ezért megkerestük a Royalsekt Zrt.-nél Kovács György vezérigazgatót, hogy betekintést nyerjünk a szüreti folyamatokba és a felvásárló elvárásaiba. Továbbá kérdeztem arról, hogy a szőlőtermelők mikorra ütemezzék a szüretet, milyen fajtákat vásárolnak fel, hogyan tervezik a napi munkát, valamint a fizetési feltételekről.

-Hirdetés-

 

Lehet-e már tudni a szüreti időpontokat? Mikorra ütemezzék a gazdák?

K.Gy.: Ha normál szüreti kezdő időpontból indulunk ki, pezsgő készítéshez a szőlőt kb. 1-2 héttel korábban szüreteljük. Ezt tesszük azért, hogy a szőlő és az abból készült bor savtartalma magasabb legyen és az alkoholtartalma valamivel alacsonyabb. Azt még tudni kell, hogy ezek a paraméterek (sav, alkohol) jelentősen függnek az évjárattól is, ezért amint közeledünk a szürethez, az információcsere a termelőkkel egyre fontosabb.

Milyen szőlőfajtákat vásárolnak fel? Van-e preferencia bizonyos fajták vagy minőségi szempontok alapján?

A környéken található fehér fajták közül gyakorlatilag mindent. A portfóliónkban lévő termékekhez minden helyi fajtának tudunk helyet találni. Természetesen, ha valakinek nemzetközi fajtái vannak arról is tudunk egyeztetni. Az idei évben eddig azt látjuk, hogy a gazdák jó terméssel számolhatnak, aminek mi is nagyon örülünk.

Milyen napi ütemezést terveznek?

Ami a napi ütemezést illeti fontos, hogy a szőlőtermelők az előre egyeztetett mennyiségeket az előre egyeztetett napokon hozzák be. Cégünk részéről a kapcsolattartó kolléga Fórián-Szabó Tamásné, akit a gazdák elérhetnek a +36 20 537 3004 telefonszámon, valamint online a szuret@royalsekt.hu e-mail címen. Kollégánkat nyugodtan lehet keresni az összes kérdéssel, ha esetleg valamire nem tud azonnal válaszolni, a kérdést tisztázza házon belül, ezt követően rövid időn belül megadja a választ a termelőknek.

Előfordul-e éjszakai szüret? Ha igen, milyen okból?

Igen, továbbra is támogatjuk a kora hajnali szüretet, a korán induló szőlő átvételt. Ez azért fontos, hogy a beérkező szőlő hőmérséklete minél alacsonyabb legyen, a technológiánk ezt feltétlenül igényli. Fontos, hogy a beérkező szőlő egészséges legyen és semmilyen módon ne érkezzen be előző napon szedett szőlő.

 

MEGOSZTÁS