Táncházakkal egybekötött ötnapos néptánctábort rendeztek Soltszentimrén. A IV. Iringó Gyermek-és Felnőtt Néptánctábort Számfira-Nagy Zita és férje: Számfira Máté szervezte, akik a szegedi Hatetudnád Tánctanoda vezetői is. Az eseménynek a soltszentimrei Közösségi Ház, illetve az óvoda és általános iskola adott otthont. A múlt héten zajló táborban nemcsak gyerekek vettek részt, hanem családok is, ahol tánc, népi játékok- és kézművesség, valamint vetélkedők során bontakoztathatták ki tehetségüket. Mivel a közösségépítést is nagyon fontosnak tartják, így a foglalkozások után minden nap közösségi programok is várták a táborozókat.

Kapcsolódó cikk
Népművészet Ifjú Mestere Díjat vehetett át Számfira-Nagy Zita és Számfira Máté
Népművészet Ifjú Mestere Díjat vehetett át Számfira-Nagy Zita és Számfira Máté
Augusztus 20-a alkalmából a Kulturális és Innovációs Minisztérium kiemelkedő népművészeti tevékenységük elismeréseként Népművészet Ifjú Mestere Díjat adományozott a soltszentimrei származású...
-Hirdetés-

A tábor kezdetén sem sokat tétlenkedtek, rövid ismerkedés után táncra is perdültek. Legkisebb táncosaikkal, a Pirinkó csoporttal Zádori Zsuzsanna és Bőtös Barnabás játszott és sárközi cinegést táncolt, a Kis-Iringós gyerekek Lábas Kata és Hajnal János segítségével ismerkedtek a felcsíki táncokkal, míg a Nagy-Iringósokkal Nemcsényi Aliz és Hankó Tamás kezdte el a rimóci táncokat megszerettetni. A felnőttek sem maradtak ki, ők a kalotaszegi román táncokba kóstolhattak bele Számfira-Nagy Zita és Számfira Máté segítségével. Még az első napon a Szekeres Tejműhelybe és a Szentimrei Szikvíz üzembe is ellátogattak. Az este táncházzal folytatódott, ahol a Talléros Együttes húzta a tapalávalót.

Több családi vállalkozáshoz is ellátogattak a tábor ideje alatt

Táboruk második napja is csupa mókával telt. Az egész napos tánc és játék közben Dudás Ildikó népi bútorfestő segítségével alkothattak kicsik és nagyok. Majd a foglalkozások után lovaskocsival indultak útnak a Barkóczi Majorba, ahol pazar vendéglátás várta a táborozókat. A sok érdekesség mellett egy kis táncra is jutott idő ott is. A kirándulást követően egy Kvíz-est vette kezdetét, ahol hat csapat versenyezett. Játékosaik remek kis ajándékokkal gazdagodtak.

Nemcsak sport, hanem szellemi vetélkedőn is megmérettethették tudásukat

Szerdán a helyi óvodában is látogatást tettek a zenészek és Hajnal János. Az egész napos kemény munka után Morvai Edina túravezetésével felfedezhették a homokbuckák állat-, és növényvilágát a Kiskunsági Nemzeti Park területén. Ezen a napon az I. Talléros Ping-Pong Bajnokság is megrendezésre került. Az óriási érdeklődésre való tekintettel a meccsek csütörtökön is folytatódtak. Majd a közös vacsorát követően -melyet Kupszáné Vékony Ancsa és Kupsza József készített el- egy szuper koncertet hallgathattak meg a Talléros Együttes előadásában, amit egy remek táncház követett.

Sok időt töltöttek a természetben is

Csütörtökön délután a gyerekeket Ki mit tud, ugrálóvár, és arcfestés várta. Este kenyérlángost is készítettek a falu kemencéjében, míg a focisták megtartották tábori rangadójukat. Az I. Iringó Focitornán hat csapat játszott egymással: Szentimrei Fiúk, Táborozók, Bács-Kiskun megyei Polgármester válogatott, Muzsikusok, Oktatók, Kiskőrös Néptáncegyüttes. A focit követően az I. Talléros Ping-Pong Bajnokság döntői is lezajlottak, ahol Nagy István polgármester szerezte meg az első helyet. Az estét egy fergeteges moldvai táncházzal zárták a Csipkefa Zenekarnak köszönhetően.  

Hat csapat mérkőzött meg egymással

A tábor ötödik, egyben zárónapján a hét során tanultakat mutatták be az érdeklődőknek. A záró műsor elején hirdették ki az I. Iringó Ki mit tud eredményét, valamint az I. Talléros Ping-Pong Bajnokság első díja is kiosztásra került. Majd elkezdődött a bemutató, ahol először a Pirinkó csoport sárközi játékfűzésével és cinegéssel csalt mosolyt a közönség arcára, Zádori Zsuzsanna és Bőtös Barnabás vezetésével. A Kis-Iringó csoport felcsíki táncokat mutatott be, oktatóik Lábas Kata és Hajnal János voltak. A két legkisebb csoportot követően a Talléros Együttes és a tábor oktatói megörvendeztették a közönséget egy magyarpalatkai produkcióval. A Nagy-Iringó csoport egy rimóci koreográfiát táncolt el, akiket Nemcsényi Aliz és HankóTamás tanított a hét során. Az Ifi-felnőtt csoporttól pedig kalotaszegi román táncokat láthatott a lelkes közönség, a táncanyagot: Számfira Máté és Számfira-Nagy Zita tanította be.

Az oktatók egy része és Zita családtagjai

Számfira-Nagy Zita így értékelt a tábort néhány mondatban: „A táncoktatás mellett nagyon fontosnak tartjuk azt is, hogy a táborlakók megismerjék Soltszentimre, és a környék nevezetességeit, természeti szépségeit, és épített örökségét. Erre a délutáni kirándulások során került sor, melyek megszervezésében nagy segítséget nyújtottak a szüleim: Nagyné Jámbrik Ildikó és Nagy István, településünk polgármestere. Nagyon tetszett mindenkinek Soltszentimre: a falu, a környezet, az itt lakók vendégszeretete, erre nagyon büszkék vagyunk. Továbbá arra is, hogy évről évre egyre többen látogatnak ki a helyiek közül is esténként a programokra, illetve vesznek részt az oktatásokon is.”

A IV. Iringó Tábor résztvevői

A szervezők ezúton is köszönetet mondanak Soltszentimre település önkormányzatának, és képviselő-testületének, a település óvodájának és iskolájának. Továbbá családjaiknak, a település lakóinak, oktatóiknak, zenekaruknak és a táborozóknak, hogy segítségükkel, pozitív hozzáállásukkal támogatták a tábor megvalósítását!

 

Fotók: Hatetudnád Tánctanoda facebook oldal, Boros Attila

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (54 db kép)
MEGOSZTÁS