46 éve már annak, hogy megalakult a soltvadkerti Kútágas ’77 Citerazenekar, akik 2023. augusztus 12-én citerás találkozót szerveztek Bócsán a Hungaricum és Civil Közösségi Házban. Az eseményen fellépett: a kaskantyúi Levendula Citerazenekar, a Három Gál formáció, a kikindai Őszirózsa Asszonykórus, a Tázlári Citerazenekar és a házigazda Kútágas ’77 Citerazenekar, akik meglepetés produkcióval is készültek. A rendezvényt megtisztelte jelenlétével: Szőke-Tóth Mihály Bócsa, valamint Temerini Ferenc, Soltvadkert polgármestere is.

-Hirdetés-

A rendezvény házigazdája Szeg Adrienn és Szikora Bence voltak, akik köszöntötték a közönséget, majd felkérték először Szőke-Tóth Mihály, majd Temerini Ferenc polgármestereket, hogy köszöntsék ők is a megjelenteket.

A két polgármester is a közönség soraiban ült

A megnyitót követően a nemrégiben megalakult kaskantyúi Levendula Citerazenekar játszott először, akiknek a kezdő lökést, a 2021-es akasztói citerás konferencia adta, majd 2021. október 27-én meg is tartották első összejövetelüket, majd elkezdődött a tanulás folyamata és mivel komolyan gondolták, szívügyük lett a citeramuzsika. Biztos volt az indulás, hisz lett hangszer is, az Akasztói Vízkereszt Citerazenekar ajánlotta fel régi citeráit. A  névválasztás kapcsán sokáig és sokat ötleteltek. A júliusban megrendezett kaskantyúi találkozóra megjött az ihlet. A kicsi falu központja levendulával van felvirágoztatva, így a találkozó is e téma köré épült. Így már nem volt kérdés a név, és megalakultak Levendula Citerazenekar néven Szentesiné Belák Mária vezetésével. Megalakulásuk óta, az elmúlt fél évben több alkalommal is megmérettették már magukat közönség előtt. Erre az alkalomra is nagy izgalommal készültek.

Levendula Citerazenekar, vezetőjük: Szentesiné Belák Mária

A Három Gál formáció tagjai Kunszentmiklósról érkeztek. A formáció nem nevezhető klasszikus értelemben citerazenekarnak, de még csak zenekarnak sem, mivel az csupán három családtagból áll (apából és fiaiból), melyből két tag játszik citerán, egy tag pedig – egyelőre – az éneket színesíti. A tagok népzene és nótaszeretete egyfajta generációkon átívelő örökség, mely az idősekről átragadt a fiatalabb családtagokra is. Ugyanígy a citera hangszer is generációkra visszamenőleg megtalálható volt a családban. A családfő, mint egykori citerazenekari tag, nosztalgiából vette elő újra a citerát, míg az ifjabb fiú 2019-ben döntött úgy, hogy kipróbálja a hangszert. Nagy nyilvánosság előtt csak ritkán lépnek fel, de a környékben megrendezett citerás rendezvényeken, örömzenélésekben örömmel vesznek részt. Ezúttal egy általuk kedvelt népdalokból álló csokrot és egy rövid boros népdalt adtak elő. Vezetőjük: Gál Tamás.

Három Gál formáció, vezetőjük: Gál Tamás

Az Őszirózsa Asszonykórus tagjai Kikindáról érkeztek. Az ötvenes években az egyik legtömegesebb és legaktívabb alosztályok közé tartozott. Különösen jelentős sikereket ért el Palusek Béla karmester vezetése alatt. 1956-ban résztvevői voltak a tartományi énekkarok szemléjének. 1957-ben egyfajta törés állt be az énekkar munkájában (Palusek Béla távozásával). Az akkori vezetőség próbált megfelelő karnagyot találni, de ezt csak kisebb nagyobb sikerrel érték el. A ’60-as évek elején Rácz Jenő, az Önkéntes Tűzoltók Zenekarának vezetője vette át az egység énekkarát. A ’90-es évek közepén alakult meg ismételten az énekkar, Őszirózsa Asszonykórus néven, melynek vezetője: Varga Rozália. Megalakulásuk kezdetétől sikereket érnek el hazai és külföldi fellépéseiken is.

Őszirózsa Asszonykórus, vezetőjük: Varga Rozália

Majd a meglepetés produkció következett, amikor is egy Sosztakovics művet adott elő a Kútágas ’77 Citerazenekar néhány tagja: Kothencz Dorisz (tenor citera), Szeg Adrienn (bőgő citera), Duchai Judit (prím citera), és Szikora Bence (prímcitera és tambura). 

A Tázlári Citerazenekar 1978-ban alakult Horváth János vezetésével, aki 40 évig volt szakmai vezetője a csoportnak. Ebben az évben ünnepelték fennállásuk 45. évfordulóját április 22-én. Elsődleges feladatuknak a helyi rendezvények, műsorok, ünnepélyek színesítését tartják. A közös muzsikálás, valamint a hagyományápolás mellett fontos céljuk a közösségépítés, és annak magas szintű működtetése. A “Szomszédolás”  kezdeményezésével kívántak kapcsolatot építeni és ápolni a környező népzenei csoportokkal. Részt vettek nagyon sok megyei és országos bemutatón és külföldön is, valamint minősítőn, de felléptek egyéb rendezvényeken, valamint a Kiskőrösi Országos Rétesfesztiválkor megrendezett több mint 100 tagú örömzenélésen is. Az idei évben óriási megtiszteltetésben volt részük, amikor Kecskeméten a Hírös Agórában Bokor János és Fejős Jenő 75. születésnapja alkalmából rendezett nótaesten vendégszerepelhettek. Eddig két lemezük jelent meg, az egyik 2010-ben, a másik 2013-ban. A nehéz időszak után pár lelkes férfi csatlakozott hozzájuk, akik hangjukkal színesítik és erősítik a csoportot, sőt fiatal tagokkal is bővült a zenekar. Vezetőjük: Szalai Benő.

Tázlári Citerazenekar, vezetőjük: Szalai Benő

Végül de nem utolsó sorban a házigazda Kútágas ’77 Citerazenekar műsorát hallhatta a közönség, melyet 1977-ben Duchai György alapított, aki a hangszerek készítője is volt. A zenekar kisebb szünetekkel azóta is töretlenül működik. 2020-ban a tagok megalapították a Kútágas Citerás Egyesületet, a zenekar pedig felvette a Kútágas ’77 nevet. Az elmúlt években számos új taggal bővült zenekaruk, elsősorban  fiatalodott. Feladatuknak tekintik a hagyományok megtartását, a környékbeli népdalok gyűjtését. Rendszeresen fellépnek a környező települések rendezvényein, de vendégeskednek a testvértelepüléseken is, mint a németországi Bodelshausen, az erdélyi Sarmaság, Torockó, és szoros a kapcsolat kikindai barátaikkal is Szerbiában. A zenekar vezetője: Duchai Judit.

Kútágas ’77 Citerazenekar, vezetőjük: Duchai Judit

Majd a fellépő zenekarok vezetőit szólították ki, akiknek emléklappal, virággal, egy üveg borral és a nemrégiben elkészült cd-jükkel köszönték meg a vendégszereplést. 

Duchai Judit és Varga Rozália 

A Kútágas ’77 Citerazenekar feladatának tekinti a hagyományok megtartását, a környékbeli népdalok gyűjtését. A zenekart Duchai György alapította 1977-ben, aki a hangszerek készítője is volt, majd lánya: Duchai Judit vette át a zenekar vezetését, aki így mesélt a vira.hu-nak: „Édesapám Duchai György alapította a zenekart 1977-ben, aki Kútágas dűlőben született Soltvadkerten. Nagyon sokat gondolkodtam rajta, hogyan lehetne apu emlékét megtisztelni. Aztán stílusosan a találkozó is a „Kútágasra szállott” nevet kapta, melyek évente megrendezésre kerültek minden tavasszal, aztán közbejött a covid, melynek kirobbanásakor alakultunk egyesületté, de a találkozót akkor már nem tudtuk megtartani. Akkor tettük át augusztusra a találkozó dátumát. Talán ennél is kisebb rendezvényünk volt akkor, de úgy érezzük nagyon fontos, hogy a citerások találkozzanak és közösen játszanak. A tavalyi, 45 éves találkozó viszont nagyon emlékezetes volt, akkor sok partnerünket meg tudtuk hívni. Szintén 2022-ben sikerült egy kisbuszt is nyernie egyesületünknek. Soha nem adjuk fel az álmainkat és mindig van valami új vágyunk. Adódott egy lehetőség arra, hogy Szabadkán a K23 Stúdióban elkészíttessünk egy hangfelvételt, amit 2022 novemberében adtunk ki, illetve 2023 januárjában tv felvétel is készült velünk. Most az egyik legfontosabb projektünk az lett, hogy támogatást tudjunk nyerni arra, hogy a közönségünknek is tudjunk adni ezekből. Nagyszerű érzés 45 év után megélni azt, hogy elkészült az első lemezünk. Nagy öröm számunkra az is, hogy folyamatosan fiatalodunk, ami egy kétélű dolog. Ugyanakkor legjobban a mai produkció mutatta azt, hogy a legnagyobb büszkeség is egyben, hogy ezek a tizenéves fiatalok velünk játszanak. Amikor a Szikora Bence előállt azzal az ötlettel, hogy adjuk elő a Sosztakovics keringőt, mert mi ezt meg tudjuk tanulni, akkor úgy gondolom, hogy kutya kötelességünk volt megpróbálni eljátszani. Szerettük volna megmutatni, hogy ez a gyönyörű hangú népi hangszer ezt is tudja. Nagyon szeretném ezt a darabot végig megtanulni, hiszen a mostani előadás is jól példázza, hogy nemcsak mi játszottuk örömmel, hanem sokak tetszését nyerte el. Nagyon szeretünk együtt citerázni, nagyon jól összeszokott és fegyelmezett csapat vagyunk. A rendezvények megszervezését, lebonyolítását is közösen végezzük. Bízom benne, hogy sokáig részünk lesz még mindebben.”  

A vendégek is hoztak ajándékokat a házigazdáknak

Az ünnepi alkalmat a Himnusz közös eléneklésével, ünnepi vacsorával és közös örömzenéléssel zárták. 

A vacsora elkészítésében Tóth János és Szikora István segédkezett, míg az ételek tálalásában a Kútágas ’77 tagjai is

Az ünnepi alkalom megvalósításában segítettek: Kothencz Dorisz – tenor, Szeg Adrienn – tenor, Duchai Judit – prím, Szikora Bende – prím és tambura, Szőke József – tenor, Szikoráné Czinkóczki Anna Katalin – ének, Schütz Sarolta – ének, Lengyel János – ének, és akik ezúttal nem tudtak velük játszani: Lengyel Alexandra, Lengyel Zsolt, Palkó Áron, Lajos Károly, míg a vacsora elkészítésében Tóth János, Szikora István segédkezett. 

Bócsán és Soltvadkerten sincs citerás rendezvény örömzenélés nélkül

A rendezvényt támogatta: Polgármesteri Hivatal Soltvadkert, Polgármesteri Hivatal Bócsa, Kiskun-Agro Kft., Tóth Endre, Horváth Sándor, Martin Mónika, Sámel Zsuzsa, vira.hu, Sipiczki István és a Kútágas ’77 Citerazenekar minden tagja, valamint családtagjaik.
Videó: Szeg Norbert. 

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (84 db kép)
MEGOSZTÁS