Az idei évben Kiskőrösön a város főterén várták az érdeklődőket az államalapítás ünnepe alakalmából megrendezett ökumenikus szentmisére. Az előző évek gyakorlatától eltérően augusztus 20-án most nem a Petőfi szobor melletti területen, hanem a Művelődési Központ előtti részen volt a megemlékezés központi helyszíne.

-Hirdetés-

Hazánk nemzeti ünnepén a program szentmisével kezdődött, mely során Tóth Tibor katolikus plébániai kormányzó hirdetett igét. A szentmisén közreműködött Arató Lóránd evangélikus lelkész, Pénzes Péter református lelkész, Seidel Alex pünkösdi gyülekezeti vezető és Pethő-Szűcs Mária evangélikus lelkész.

(b-j): Domonyi László, Tóth Tibor, Pethő-Szűcs Mária, Seidel Alex, Arató Lóránd, Szedmák Tamás

A programhoz csatlakozott Bács-Kiskun Vármegye Önkormányzata is és az ünnepi szentmisét követően áldotta meg Tóth Tibor katolikus plébános, valamint Arató Lóránd evangélikus lelkész a város borait és a „boldog lisztből” készült megye kenyerét, amit meg is kóstolhattak a jelenlévők. Az eseményt megtisztelte jelenlétével Font Sándor országgyűlési képviselő is.

(b-j): Gmoser István, Molnár Elvira, Szedmák Tamás, Font Sándor, Domonyi László, Domonyiné Borbényi Katalin, Varga Ferencné

Ünnepi beszédet mondott Domonyi László polgármester, aki kiemelte, hogy a városnak nagy öröm a Bács-Kiskun Vármegyei Önkormányzat által, hogy a vármegyei összetartozás jelképéül 2019-ben alapított vármegye településeinek búzafelajánlásaiból együtt süthetik meg Petőfi Sándor szülőháza mellett a Város Kemencéjében a vármegye kenyerét. Köszönetét fejezte ki a Kiskőrösön első alkalommal megtartott ünnepi ökumenikus szentmisén szolgálatot vállaló egyházi vezetőknek.

Ezt követően a katolikus Szent József énekkar ünnepi műsorát hallhatták a jelenlévők Dobó Anita karnagy vezetésével.

A Bács-Kiskun Vármegye 2019-ben alapított vándor emlékzászlóját Kerekegyháza, Ballószög, Dunapataj, Kisszállás, Petőfiszállás és Szank után vehette Varga Ferencné Szank polgármesterétől Domonyi László Kiskőrös polgármestere. A vándorzászlót egy éven keresztül őrizheti majd Kiskőrös települése. Az esemény narrátora Supka Éva elmondta, hogy idén 62 település ajánlotta fel búza adományát a vármegye kenyeréhez. A Bács-Kiskun Vármegye kenyere emlékzászlóra kicsiny szalagok feltűzésével kerültek fel azon települések nevei, akik a búza adományokat adták és ezt a zászlót adta át Sipos Sándor Bács-Kiskun Vármegye Önkormányzatának munkatársa, a megye kenyere program koordinátora Domonyi László polgármesternek.

Domonyi László

Zászlóátadást követően zenés műsort adott elő Szekeres Kamilla Apollónia ének és az őt kísérő Nagy Róza Kata a székesfehérvári Hermann László Zeneművészeti Szakgimnázium népzene tanszakának tanulói.

A szervezők ezt követően a gyermekeket népi fajátékokkal és népi körhintával várták, illetve a mesebusz is ellátogatott a városba. A város kemencéjénél vadkovász és kenyérbemutató, közös kenyérsütés egészítette ki a programot. Az eseményt Bács-Kiskun Vármegye Önkormányzata támogatta „boldog liszttel”, amiből „boldog palacsinta” is készült a nap során Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat és a Német Nemzetiségi Önkormányzat tagjainak közreműködésével.

Az ünnepi alkalomra Bács-Kiskun Vármegye Önkormányzata sok gyermekprogrammal készült, így délután „Mesélő szoknya” bábelőadás volt a Petőfi szülőház előtt, valamint a Lóca együttes ,,Palkó pityókás kenyere” című játékos gyermekkoncertet lehetett látni. Interaktív kiállítás is volt a Petőfi Szülőház melletti részen, amely keretén belül a „búzától a kenyérig” elnevezésű bemutatót is meg lehetett tekinteni.

A nap során a kovász útját mutatta be a város kemencéjénél Víg László azok számára, akik szeretnek otthon kenyeret sütni vagy ismerkedni szerettek volna a kovász készítés módjával.

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (193 db kép)
MEGOSZTÁS