Az idei tanévnyitó kampány első állomásaként az Országos Rendőr-főkapitányság és az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság 2023. augusztus 31-én az Izsáki Táncsics Mihály Általános Iskolában tartotta az országos sajtótájékoztatóját, ami egyben az iskola tanévnyitó ünnepsége is volt.

-Hirdetés-

Az izsáki intézmény aulája csordultig megtelt diákokkal és szülőkkel, hiszen 415 diák tanul 22 csoportban.

A rendőrség évtizedek óta kiemelt feladatának tekinti a gyermekek védelmét, hogy akár gyalogosan vagy kerékpárral, de biztonságosan közelíthessék meg az iskolák épületeit. Ezért a tanév kezdetén rendőrök és polgárőrök segítik majd a közlekedést a reggeli és a délutáni órákban az iskolák közelében – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) közlekedésrendészeti főosztályának vezetője a tanévnyitón.

Az eseményen először dr. Bozóky Imre, Izsák város polgármestere köszöntötte a diákokat és a jelenlévő vendégeket. Külön figyelmet szentelt az első osztályos tanulóknak, bíztatva őket, hogy bízzanak a tanítóikban, akik átadják majd nekik mindazt a tudást, amire szükségük van a fejlődéshez. Azt kívánta, hogy erősödjön a jó együttműködés az első osztályos diákok szülei és tanítói között, azok érdekében, akik a legfontosabbak számunkra – a gyermekeink.

dr. Bozóky Imre Izsák város polgármester nyitóbeszéde

Továbbá hangsúlyozta, hogy bár az iskola nem tartozik közvetlenül az önkormányzathoz, Izsák városa továbbra is elkötelezett az iskolai oktatás támogatása iránt. Kifejezte köszönetét a rendőrségnek, amiért az ünnepélyes tanévnyitó helyszínéül Izsák város iskoláját választották. Biztos abban, hogy ez az esemény pozitív hatást fog gyakorolni az iskolások közlekedési biztonságára is, és hozzájárul a balesetmentes közlekedési kultúra kialakulásához.

Majd a kicsi elsősök köszöntötték új iskolatársaikat egy-egy verssel, a volt Pillangó, Nyuszi és Méhecske óvodai csoportból.

Az elsősök verses köszöntője

Szabó József intézményvezető-helyettes köszönte meg az óvónők több éves áldozatos munkáját, és hozzátette, hogy mint mindig, most is nagy örömmel és várakozással veszik át a csoportjaikat.

Szabó József intézményvezető-helyettes beszéde

Kapás Zoltánné intézményvezető nyitotta meg a 2023/24-es tanévet és tartotta meg tanévnyitó beszédét. Elmondta, hogy az előttünk álló 180 neveléssel, oktatással töltött nap alatt, hosszabb téli és tavaszi szünet vár idén a gyerekekre, bízik abban, hogy ezek a szünetek segítik az erőgyűjtést a hétköznapi feladatok megoldásához.

Kapás Zoltánné intézményvezető köszöntötte a vendégeket

Azt is kihangsúlyozta, hogy a tanévhez kitartás, szorgalom és figyelem szükséges, de ezzel a feladattal nem egyedül lesznek a gyerekek, hiszen az osztályfőnökök, tanárok segítik a diákokat a mindennapokban. A tanulás mellett érdekesebbnél érdekesebb programok is várják majd a diákokat, mint például az Erdei iskola, a színházlátogatások, a külföldi tanulmányút, környezetvédelmi-, egészségmegőrző-, kulturális- és sport rendezvények, versenyek, ünnepségek, témahetek, kirándulások, túrázások és a bulik mellett, olyan programokat szerveznek a tanárok, amelyek a tanulás utáni gondtalan kikapcsolódást fogják biztosítani.

Továbbá azt is hozzátette, hogy kiemelt figyelmet fordítanak a gyermekek biztonságára, és hogy ebben a hatalmas feladatban minden segítséget megkapnak az önkormányzattól és a rendőrségtől. A tavalyi tanévben az önkormányzat által telepített közlekedési lámpa lehetővé tette az iskola előtt, az úttesten való biztonságos átkelést. Tavaly novembertől kezdve pedig iskolaőr segíti az intézményben a tanuláshoz szükséges nyugodt légkör megteremtését. De az idei tanévtől hatalmas segítség lesz a Bács-Kiskun Vármegyei Rendőr-főkapitányság által támogatott program, mely első osztálytól kezdve segíti majd a tanulókat a közlekedési szabályok megismerésében.

Az intézményvezető beszéde után miniszteri elismerő oklevéllel jutalmazták Oláh Ibolya tanítónőt, több évtizedes szakmai munkájának az elismerése kapcsán. Melyet az intézményvezető, illetve Vágó Ferencné tankerületi igazgató adott át.

Oláh Ibolyát miniszteri elismerő oklevéllel jutalmazták

Óberling József az ORFK közlekedésrendészeti főosztályának vezetője szerencsésnek vélte az izsáki tanulókat, hogy egy ilyen modern iskolába járhatnak, hiszen az elmúlt évek alatt rengeteg általános iskolában járt már, de ilyet nem látott még sehol. Hozzátette nem csak a csodaszép épület, hanem a benne lévő élet miatt is.

Óberling József az ORFK közlekedésrendészeti főosztályának vezetője

A rendőr ezredes az eseményen elmondta: az idei tanévben is folytatódik a 15 éve elindított: Az iskola rendőre elnevezésű program, amelynek célja a kisiskolások biztonságos, balesetmentes közlekedésének, szabálykövető magatartásának elősegítése, közlekedési ismereteik bővítése, a gyermekek biztonságát veszélyeztető tényezők feltárása, megszüntetése. Azt is elmondta, hogy a tanév során az iskolaőr is rendszeresen részt vesz az iskola életében, kapcsolatot tart a tanintézmény vezetésével, a diákokkal. Meghívás esetén jelen lesz az intézmény jelentősebb rendezvényein is, és bármikor bizalommal fordulhatnak hozzá az iskola munkatársai és a családok egyaránt. A 2023/2024-es tanévben csaknem 2900 oktatási intézményben több mint kétezer iskolarendőr vállalja ezt a feladatot a hivatásos szolgálata mellett.

Dr. Gulyás Zsolt Bács-Kiskun vármegyei rendőrfőkapitány a tanévnyitón a rendőrség fontos küldetésének nevezte a gyerekek és a rendőrök közötti jó kapcsolat kialakítását, és a gyermekek balesetmegelőzésre való nevelését.

dr. Gulyás Zsolt, a Bács-Kiskun Vármegyei Rendőr-főkapitányság rendőrkapitánya

Az ifjúság nevelése az egyik legfontosabb feladat és ebben a rendőrség is szívesen vesz részt. Az izsáki iskolának is van iskolarendőre, Frankó Balázs rendőr zászlós személyében, aki nem csak szakemberként, de apaként is érdekelt az izsáki intézményben.

Frankó Balázs rendőr zászlós

Továbbá beszélt arról, hogy ebben az évben Bács-Kiskun vármegyében egy új program fog indulni a KEVE program, vagyis a Közlekedjünk Együtt Vigyázzunk Egymásra. „Ezt valamikor Csongrád-Csanád vármegyében 2017-ben indítottuk el, négy osztállyal. Ez a négy osztály a következő évben már ballagni fog, ők a kísérleti osztály, hiszen rajtuk keresztül és velük együtt nőtt és fejlődött a tanrend, a tanterv, és ők már be fogják fejezni ezt a tanmenetet, de nem hagyják el a KEVE programot, hiszen folytatják a KEVE gimit. Ebben az évben a vármegyénk is csatlakozott ehhez a programhoz, és örömmel jelentem be, hogy több mint 80 iskola 122 osztályában kezdődik meg a KEVE program oktatása közösen a tanárokkal, rendőrökkel együtt”— mondta dr. Gulyás Zsolt, a Bács-Kiskun Vármegyei Rendőr-főkapitányság rendőrkapitánya.

A rendezvényen az izsáki iskola dráma színpados csoportja „A Libapásztorlány lakodalma” című népi játékkal szórakoztatta a vendégeket. A tanévnyitó végén pedig a gyerekek az iskola udvarán ismerkedhettek a rendőrökkel, megtekinthették a kiállított eszközöket, motorokat, szolgálati gépkocsit.

Kapcsolódó cikk
Tanévnyitó szentmise az izsáki templomban
Tanévnyitó szentmise az izsáki templomban
Szeptember 10-én Veni Sancte ünnepi szentmisét tartott Bajkó Zoltán plébános az Izsáki Táncsics Mihály Általános Iskola gyermekeiért. Bajkó Zoltán plébános ...

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (65 db kép)
MEGOSZTÁS