Az elmúlt héten a megengedett sebességhatárokat regisztráltan 2620-an lépték át. A gyorshajtók száma hétről-hétre jelentős, holott a rendőrség a múlt héten többször is felhívta a közlekedők figyelmét arra, hogy tartsák be a sebességhatárokat, hiszen vármegyeszerte akciók várhatóak. Sőt, azt is megmutatták, hol állítják fel a sebességmérő berendezéseket. A felhívások ellenére vasárnap 724 olyan sofőrt füleltek le, akik átlépték a megengedett sebességhatárokat. A jogsértés elkövetői legalább 30.000 forint összegű bírságra számíthatnak – írja a police.hu

-Hirdetés-

A gyorshajtás a közúti balesetek bekövetkezésének egyik legfőbb oka. Sebesség túllépése esetén sokszorosára nő a fékút, és a vezető nem ura többé a járművének. A gyorshajtó járművezető felelőtlen magatartásával ráadásul nem csak a saját, de mások testi épségét is veszélyezteti.

Bács-Kiskun vármegye közútjain a múlt héten összesen 56 olyan baleset történt, amely rendőri intézkedést igényelt. 41 esetben anyagi kár keletkezett, 14 alkalommal pedig sérültek is az autóban utazók: ketten súlyosan, tizennégyen pedig könnyebben. Egy esetben halálos sérüléssel járt a karambol, amelyben személyautó és kamion ütközött össze. A történtekről az alábbi linken olvashattak: https://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/utinfo/baleseti-hirek/halalos-baleset-az-m5-os-autopalyan-10.

Egy hét alatt az egyenruhások 11 sofőrrel szemben kezdeményeztek szabálysértési eljárást azért, mert nem rendelkeztek érvényes vezetői engedéllyel; további 9 autóvezető pedig úgy vett részt a közúti közlekedésben, hogy a járművezetéstől korábban jogerősen eltiltották. Velük szemben büntetőeljárás indult.

Mint azt közleményükben hangsúlyozzák: Az elmúlt héten 32 olyan sofőr volt, aki a vezetés megkezdése előtt szeszes italt fogyasztott; közülük hatan okoztak balesetet, amely rendkívül magas szám annak ellenére, hogy nem győzik hangsúlyozni, hogy az alkohol már kis mennyiségben is olyan élettani hatásokat vált ki, melyek nem teszik lehetővé a biztonságos járművezetést. A szeszes ital fogyasztás hatására növekszik az észlelési idő, tompulnak a reflexek, lassabban mozognak a szemet mozgató izmok, s a mentalitásban is kedvezőtlen változások történnek. Hazánkban zéró tolerancia van érvényben, ezért felhívják a járművezetők figyelmét arra, hogy tilos – és életveszélyes! – szeszes italtól befolyásolt állapotban autót vezetni.

Forrás, fotó: police.hu 

MEGOSZTÁS
Írta: vira