Strullendorf és Izsák testvérvárosi kapcsolatának 25 éves évfordulóját tavaly ősszel Izsákon ünnepeltük. A kapcsolat valójában több, mint 25 éves, hiszen a szerződést 1995.05.26-án írta alá a két város polgármestere. Az ünneplés a covid miatt késett… Azt megelőzően azonban a csoportok rendszeresen jöttek, és mentek, egyik évben Izsákon, másik évben Strullendorfban találkoztak a két város képviselői. Német barátaink meghívására ez évben izsákiak egy csoportja ismét néhány remek napot tölthetett Strullendorfban.

 

-Hirdetés-

Kora reggel indult kis csapatunk Dr. Bozóky Imre polgármester úr vezetésével. Az egész napos buszozás után kissé elgyötörten, ám jókedvűen érkeztünk a városházához, ahol vendéglátóink nagy szeretettel, valamint sörrel és kökénylikőrrel fogadtak Bennünket. Rövid köszöntések után ki-ki a régi, jól ismert, vagy teljesen új vendéglátó családjával tért meg átmeneti otthonába.

Rozi Jünger, Csengődi Edit, Hajmáné Kiss Edit

Pénteken Nürnbergben jártunk. A magyar származású idegenvezető hölgy (40 évvel ezelőtt Nürnbergbe ment férjhez) több órán keresztül mesélt a város történelméről, lakosságáról és gazdagságáról úgy, hogy figyelmünket végig fenn tudta tartani. Hozzájárulhatott ehhez katonás stílusa is… Hosszú, érdekes és részletes túránk során csak a város magját érintettük, így további látogatások során is lehet még nürnbergi látogatás a program. A várat például már a szabad csatangolásra fordítható időnkben jártuk be. A híres helyi kolbászféléket a város egyik legrégebbi vendéglátó helyén kóstoltuk, melynek küszöbét a legenda szerint Dürer is koptatta.

Az egész napos program után Erlangenben kaptunk vacsorát.

Szombaton Ebrachba utaztunk. Itt egy, a ciszterci rend által alapított templomot, kolostort és annak parkját nézhettünk meg. Az épületegyüttes egy részében börtön működik. A templomba természetesen bemehettünk, megcsodálhattuk a gótikus építészet remekét, 3 orgonáját, szépséges rózsa ablakát, és hálát adhattunk mindezért. Rövid buszozás után érkeztünk az ebrachi lombkorona sétányhoz.

Gyors ebéd után vágtunk neki az erdei kalandnak, mely minden pillanatában élvezetes volt. Az egyre emelkedő ösvények mellett kihívásokat is teljesíthettek az arra vállalkozók, például billegő lapokon vagy kötélhálón történő átkelés. A sétány végén egy fa köré épített kilátóba sétálhattunk fel, ami már teljesen az erdő felett ér véget, és ahonnan a kilátás lélegzetelállító. Történetesen a Regensburgi Dóm világhírű fiúkórusa röviddel utánunk érkezett a kilátó legfelső szintjére, ahol néhány művet énekeltek. Számomra ez külön ajándéka volt ennek a napnak, ennek az útnak. Voltunk olyan bátrak, hogy viszonzásul mi is elénekeltük a Tavaszi szél vizet áraszt kezdetű népdalt. A nap hátralévő részét a Weiherer sörfőzdében töltöttük, ahol részletesen megismerhettük a sörkészítés folyamatát a nyersanyagok beérkeztétől a palackok rekeszekbe kerüléséig. Természetesen kaptunk kóstolót, és vásárlásra is volt lehetőség az üzem boltjában. Vacsorát szintén itt kaptunk, és innen sem éhesen indultunk haza.

Vasárnap, a szokások szerint  családi nap, melyet vendégek és vendéglátók együtt töltenek. Bennünket vendéglátóink reggel misére vittek, majd házigazdánk egykori munkahelyét mutatta meg: a Rajna-Majna-Duna csatorna zsiliprendszerének egyik bázisán jártunk. A többiek is érdekes programokról számoltak be: zsilipelés a csatornán, gondolázás a Bambergi Kis Velencében, és voltak, akik az előző esti buli után regenerálódtak. Az esti búcsú vacsora nem nyúlt túl hosszúra, hiszen másnap korán reggel indultunk haza. A vacsora előtti beszédek során mindkét város polgármestere kifejezte szándékát a kapcsolat fenntartására, lehetőség szerinti mélyítésére. Jövő évben Izsák lesz vendéglátója a Strullendorfi csoportnak.

Köszönet: Izsák Város Önkormányzatának és Dr. Bozóky Imre polgármesternek, valamint Strullendorf Város Önkormányzatának és Wolfgang Desel polgármesternek a kapcsolat fenntartásáért, az utazások biztosításáért. Mankovicsné Évának és Rosi Jüngernek a nem kevés szervező munkáért. Az Ájpli Busz Kft.-nek, Icunak és Lacinak a biztonságos utazásért. Martinának, Anginak és Beának a tolmácsolásért.

Szöveg: Juhász Edit 

MEGOSZTÁS