SAJTÓKÖZLEMÉNY

-Hirdetés-

Soltvadkert városa 2023-ban ünnepli várossá avatásának 30. évfordulóját. 1993-ban az a megtiszteltetés érte az itt élőket, hogy Boross Péter miniszterelnök személyes közreműködésével történhetett meg az ünnepi pillanat, amikor Berkecz László tanácselnök a magasba emelhette város kulcsát.

Sajnos Ő már nem ünnepelhet velünk, de több mint három évtizedes polgármestersége idején egy kiválóan prosperáló település alapjait tette le. Büszkék vagyunk kultúránkra, helyi értékeinkre, világviszonylatban is ismert borainkra,  környezetünkre, az itt élők szorgalmára, büszkék vagyunk városunkra.

Szeptember 15-16-17-én szüreti fesztivállal egybekötött jubileumi hétvégén köszöntjük a 30 éves várost.

Nagy öröm, hogy velünk ünnepelnek testvérvárosaink delegációi, száznál is többen érkeznek a németországi Bodelshausenből, a romániai Sarmaságból és Nagyenyedről, akik műsoraikkal is színesítik a programokat. 
A rendezvénysorozat kezdetén a város vezetése tiszteletét teszi és megkoszorúzza a város első polgármesterének, Berkecz Lászlónak a síremlékét.
A Gyöngyház Kulturális Központban tartott megnyitó ünnepségen Temerini Ferenc polgármester, valamint Font Sándor a térség országgyűlési képviselője mondanak ünnepi köszöntőt. 
Több kiállítás is nyílik, megismerheti a közönség a helyi alkotók munkáit, de a vadászati kiállítás is érdekes színfoltja a fesztiválnak. A Nagy-Pál István helytörténeti gyűjtemény mellett a méltán népszerű motormúzeum és a Szent-Korona Cukrászdában található cukrász múzeum is várja látogatóit. 
A hagyományok szerint a gasztronómia kapja az egyik főszerepet, hiszen közel húsz csapat nevezett a szombati főzőversenyre. A borutcában a helyi borászatok kínálják boraikat, illetve kézműves termékek, a soltvadkerti gazdák által termelt gyümölcsök, mézek kerülnek a vásárlóközönség elé. A fesztivál elmaradhatatlan eleme a zene, mely átszövi az ünnepi hétvégét. A helyi, illetve testvérvárosi zenészek, előadóművészek, hagyományőrző csoportok, néptánc együttesek szünet nélkül váltják egymást a színpadon, a szüreti fesztiváli felvonuláson, ahol természetesen több csettegő is megjelenik. A csettegőnek nevezett munkagépet ugyanis itt találták fel, itt kezdték el gyártani a hatvanas évek elején. Az egész országot meghódította a hangjáról, de „munkabírásáról” is híressé vált gépezet, mely ma már a helyi értéktár megbecsült darabja is.

A zenei csemegék között válogatva nagykoncertet ad a Honeybeast, az EDDA Művek, de lesz Nemazalány X Sofi koncert is.
Emelkedett pillanatokat ígér az ünnepi szabadtéri istentisztelet vasárnap délelőtt, este pedig különleges fináléval zárul a fesztiváli hétvége. Temerini Ferenc külön köszönti a város harminc éves polgárait, valamint a 30. évfordulót ünneplő házaspárokat, akik közös koccintással ünnepelnek, majd tűzijátékkal zárul a soltvadkerti szüreti fesztivál.

A jubileumi logót Lázárné Herczeg Lívia, helyi festőművész tervezte és festette

 

Sajtóközlemény
Soltvadkert Kommunikáció 

Kiemelt kép: VIRA.HU archív fotó 

MEGOSZTÁS
Írta: vira