A 2023/24-es tanévben több új kollégával bővült a Kiskőrösi Petőfi Sándor Evangélikus Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Technikum pedagógusi kollektívája. Szeptember 1-jén Szentgyörgyiné Szlovák Mária igazgatónő köszöntötte az új kollégákat, akik fogadalmat tettek és megáldották őket az evangélikus templomban tartott ünnepi rendezvényen. Az új pedagógusokkal készült interjúkból megismerhetjük őket, motivációjukat, céljaikat. 

Dunai-Kiss Kinga, a KEVI Petőfi Sándor Általános Iskolájának új angol-magyar szakos tanára 25 éves és Tabdin nőtt fel, ott is járt általános iskolába, mielőtt hetedik osztályban átjött Kiskőrösre, a hatosztályos gimnáziumba. Érettségi után az ELTE Tanárképző Központ hallgatója volt. Diplomáját idén szerezte meg, így lett az angol nyelv és kultúra tanára és magyartanár.

Honnan értesültél az állásról?
-Hirdetés-

Az egyetemi képzés részeként egy évig gyakorlatot kellett teljesítenem. A Gimnázium lehetőséget és otthont adott számomra erre az évre. Mindenképpen szerettem volna az intézményben maradni, hiszen már a gyakorlat alatt nagyon jól éreztem magam itt, így érdeklődtem Szentgyörgyiné Szlovák Mária intézményvezető asszonynál, aki az intézmény általános iskolájába irányított.

Hogyan ítéled meg a pozíciódat az intézményben, hogyan fogadtak?

Az első pillanattól kezdve pozitív a tapasztalatom az általános iskolában is, ahol mind Grausza Jánosné tagintézmény-vezető asszony, mind a kollégák szívélyesen és kedvesen fogadtak. Mentorom és kollégáim mindenben segítenek.

Mely osztályokban tanítasz?

A 3.a, 5.a/c és 6.a/c osztályokban angolt, a 5.c, 6.a és 7.c osztályokban pedig magyart tanítok.

Milyen célt tűztél ki erre a tanévre, amit mindenképpen szeretnél megvalósítani?

Legfőbb céljaim közé tartozik a diákokkal való jó kapcsolat kialakítása, az olvasás élvezetessé tétele és tapasztalatszerzés. Szeretnék részt venni minél több iskolai programban és segédkezni azok lebonyolításában.

Szerinted milyen egy jó pedagógus, te magad mire törekszel? Milyen módszerekkel tanítasz?

Ahogy minden diák, úgy minden pedagógus is más. Törekszem arra, hogy mindig következetes és igazságos legyek, izgalmassá és játékossá tegyem az órákat és diákjaim igényeihez igazítsam azokat. Sok csoport- és páros munkát alkalmazok, illetve igyekszem kihasználni az IKT lehetőségeket is.

Van-e olyan kedvenc történeted, ami megerősített abban, hogy jó hivatást választottál?

Már most, viszonylag kevés idő után is rengeteg olyan emlékem van, mely megerősítésként szolgál. Ezek azonban apróságok, egy-egy beszélgetés diákokkal, egy jól sikerült dolgozat vagy egy sikeres vizsga.

Miért választottad ezt a hivatást?

Már egészen fiatal koromban egyértelmű volt, hogy emberekkel szeretnék foglalkozni. A tanári pályára maga az iskola légköre és hangulata vezetett, mindig is szerettem ebben a közegben mozogni.

Mit csinálsz szívesen a tanórákon kívül, szabadidődben?

Bár idén még nem volt alkalmam rá, szeretnék részt venni a különböző programokon és eseményeken, amit az iskola biztosít a diákok számára. Magát a szervezést is élvezem, illetve szeretnék osztozni az élményen a diákokkal.

Szabadidőmet főként olvasásra és kirándulásra szánom, de kedvemet lelem különböző kézműves dolgokban is.

Kiemelt kép: Dunai-Kiss Kinga

MEGOSZTÁS