A 2023/24-es tanévben több új kollégával bővült a Kiskőrösi Petőfi Sándor Evangélikus Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Technikum pedagógusi kollektívája. Szeptember 1-jén Szentgyörgyiné Szlovák Mária igazgatónő köszöntötte az új kollégákat, akik fogadalmat tettek és megáldották őket az evangélikus templomban tartott ünnepi rendezvényen. Az új pedagógusokkal készült interjúkból megismerhetjük őket, motivációjukat, céljaikat. Csővári-Lakatos Réka óvodapedagógus a KEVI Harangvirág Óvodájának falai között várja a kisgyerekeket szeptembertől.
Mesélj egy kicsit magadról.

Soltvadkerten élek születésem óta. Evangélikus keresztyén családban nőttem fel testvéremmel együtt, ezért is volt fontos számomra, hogy egyházi óvodában dolgozhassak. 14 éve vagyok a pedagógusi pályán, ebből 3 évet, a 2020-ban született Kenéz kisfiam nevelésével töltöttem.

Mi ösztönzött arra, hogy ezt a hivatást válaszd?
-Hirdetés-

Édesanyám nyomán választottam ezt a hivatást, hiszen Tőle láttam a mindennapokban mindazt, hogy mi kell az óvodáskorú gyermekek neveléséhez, oktatásához: türelem, alázat, elhivatottság és nagy szeretet.

Milyen végzettséggel érkeztél a KEVI Harangvirág Óvodájába? Hol végezted az óvónői tanulmányaidat, hol dolgoztál előtte?

Az ELTE óvodapedagógus karán végeztem Budapesten. Lett volna lehetőségem elhelyezkedni a fővárosban, de a szívem hazahozott. Akkoriban ismertem meg gyermekem édesapját is, Tamást, akivel ma is boldog házasságban élek.

Eddig Soltvadkerten dolgoztam az evangélikus óvodában. A váltás mellett szólt, hogy itt, Kiskőrösön egy olyan közösségbe kerülhettem, melynek tagjaként hivatásom még nagyobb szeretettel és elhivatottsággal tudom gyakorolni.

Hogyan értesültél a kiskőrösi állásról?

Édesanyám is ebben az intézményben dolgozott és mindig elismerően mesélt a nevelőtestületről, a gyermekekről, szülőkről. Örömét láttam a mindennapokban, és akkor döntöttem úgy, hogy én is itt szeretném majd folytatni pedagógusi pályámat a GYES után. Így Szentgyörgyiné Szlovák Mária igazgatónőnek és Tiriczné Szabó Szilvia tagintézmény-vezetőnek köszönhetően a KEVI Harangvirág Óvodájában kezdhettem meg az új tanévet. Ide járok soltvadkerti evangélikusként az evangélikus templomba, és itt tettem esküt keresztyén pedagógusi munkám szeretetteljes elvégzésére. A családi istentiszteleteken is szívesen részt veszek családommal együtt.

Csővári-Lakatos Réka áldásban részesült a munkájának szeretetteljes elvégzéséhez
Hány gyermek jár a csoportodba? Hogyan dolgoztok együtt óvónőtársaddal?

Fanni óvó nénivel az első perctől egyetértésben alkotunk és dolgozunk, és hiszem, hogy a továbbiakban sem lesz ez másképp. A NAPOCSKA vegyes csoportot vezetjük 28 fővel, váltott műszakban. Alapozok Fanni tapasztalataira és véleményére, hiszen az Ő kapcsolata a Napocska csoportos gyermekekkel és szülőkkel több évre nyúlik vissza. Még csak 3 hét telt el, de máris szeretek itt dogozni, szeretek ide bejönni. Úgy érzem, megtaláltam a helyem. Ez köszönhető azoknak, akik szeretettel fogadtak, akik befogadóak velem, akik komolyan veszik, hogy ez egy evangélikus keresztyén óvoda.

Hogyan fogadtak Téged a gyerekek?

Kedvesen és kíváncsian fogadtak, sok kérdéssel körbefonva. Néhány pillanat telt el, és már megkaptam az első bizalmat adó mosolyokat. A gyermekek számára új vagyok, de belső igényem volt, hogy mielőbb az a kedves, és biztonságot nyújtó személy legyek számukra, aki egy kicsit pótolja édesanyjukat egy kis időre. Aki békességet áraszt magából, akinél megnyugvást lelhet minden kisgyermek. Gyakorló édesanyaként tudom, mit jelent egy kedves szó, mosoly, egy simogatás az elkeseredettek számára, főleg a beszoktatási időszakban.

A reám bízott gyerekek lelki nevelése a legfontosabb, mert ez az alapja a zökkenőmentes mindennapoknak, az érzelmi biztonságnak, azaz, kulcs az élethez.

Olyan ez a szakma, mint amilyennek elképzelted?

Igen, pontosan. Tele felelősségvállalással, alázattal, szeretettel, őszinteséggel. Ezt kapom a gyermekektől, és én ezekért nagyon hálás vagyok. De hálás vagyok az ölelésekért, a ragacsos puszikért, az őszinte mosolyokért és érzelmi kinyilvánulásokért, kedves mondatokért.
Leszámítva a sok dokumentációt, mely sok időt vesz el a gyermekektől – reménység, hogy ez egyszer megváltozik, csökkenhet… és valóban a lényegre helyeződhet a hangsúly.

A Kiskőrösi Petőfi Sándor Evangélikus Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Technikum új pedagógusainak fogadalomtétele az evangélikus templomban
Szerinted egy óvodapedagógusnak milyen erényekkel kell rendelkeznie? Te magad mire törekszel?

Az óvoda legfontosabb tevékenysége a játék. Játszva kell megtanítanunk a gyermekeket az óvodai nevelési területek befogadására, így az iskolára való alkalmassá tételre is. Tapasztalataim szerint a szülő aszerint választ óvodát, hogy milyen visszajelzéseket kap az iskolából a felkészítésre, az alkalmassá tételre vonatkozóan.

Fontos egy támogató környezetben, hogy én is empátiával közelítsek az esetleges problémák felé, és azok józan megoldására törekszem. Csapatszellemben dolgozom, igyekszem jó kollegiális viszonyt kialakítani mindenkivel. Partnerséget szeretnék megteremteni a nevelőközösség minden tagjával, a vezetővel, az óvó nénikkel, pedagógiai asszisztenssel, dajka nénikkel. Fontos számomra a külső kapcsolatrendszer is, mely az óvoda érdekeit szolgálja.

Korábban is jártam már ebben az óvodában, és azóta nagyon megszépült az intézmény. Egy innovatív nevelőközösség eredményes munkáját dicséri a sok ötlet, a színes csoportszobák, a kreatív alkotások.

A szülőkkel való kapcsolattartás alapja az óvodai létnek, érezniük kell, hogy közösek a kitűzött céljaink, a feladataink, az örömünk és esetlegesen a kudarcaink is. Munkatársak vagyunk a nevelésben. Mindennapjainkat a keresztyén szellemiség hatja át, így rendkívül fontos, hogy mindenki véleményét meghallgassuk és közösen keressünk megoldásokat a felmerülő problémákra.

Elképzelhetőnek tartod, hogy tovább képezd magad a későbbiekben?

Az élethosszig való tanulásnak tudva, a múltban is, de az elmúlt 4 hónapban is elvégeztem két online továbbképzést, amelyek szükségesek lehetnek nevelő – oktató munkámhoz.

Célom, a folyamatos megújulás és nyitottság az újra, mert csakis ez tarthat egy pedagógust a pályán és ez adhat jövőképet azoknak, akik a jövő generációival foglalkoznak.

Szabadibődben mivel szeretsz foglalkozni?

Kenéz fiam születése előtt ünnepi műsorokat, programokat vezettem le moderátorként, esküvőkön szavaltam, de gyermekem érkezésével mindez megváltozott. A covid ideje alatt jött az ötlet, hogy különleges gyöngyökből különleges ajándékot lehet készíteni, mellyel másoknak tudok örömet szerezni. És ha már az életem a gyermekek köré épül, így szabadidőmben nekik készítek szilikongyöngyökből rágcsa- és cumiláncokat, valamint egyedi névre szóló kulcstartókat, tollakat, autós díszeket, ékszereket.

Kiemelt kép: Csővári-Lakatos Réka

MEGOSZTÁS