A 2023/2024. évi tanévben új grafikust köszönthetünk óraadóként a Kiskőrösi SZÓ-LA-M Alapfokú Művészeti Iskolában. Kis Anita sokak számára ismerős lehet, hiszen 2012 óta az Úttörténeti Múzeum munkatársaként múzeumpedagógiai foglalkozásokat is tart gyerekeknek.

-Hirdetés-

Interjú Kis Anitával, a grafika tanszak új óraadó pedagógusával.

Az Úttörténeti Múzeumban már találkozhattak veled a gyerekek, hiszen múzeumpedagógusként dolgozol. Hogyan kapcsolódik ez a végzettségedhez?  

Kiskőrösi vagyok, angol nyelvtanár és rajztanár a végzettségem. Pályakezdőként a helyi gimnáziumban dolgoztam, majd mikor felszabadult egy pozíció az Úttörténeti Múzeumban, megpályáztam a helyet. Sikerült bejutnom és 2012 óta itt vagyok.

Honnan értesültél a művészeti iskola grafika tanszakának állásáról?

Szentgyörgyi Erika keresett meg, mert az utóbbi években annyira felfejlődött a grafika tanszak Kecelen és Kiskőrösön is, hogy egyedül már nehéz beosztania a sok diákot. Mivel van főállásom, óraadó tanárként csak egy csoportot tudtam vállalni két délutánra elosztva. Erikával együtt szeretnénk dolgozni, már felosztottuk egymás közt a feladatokat, de úgy tervezzük, hogy összehangoljuk a munkánkat.

Kapcsolódó cikk
Kiskőrösi SZÓ-LA-M AMI tanévnyitó: országosan is egyedülálló a felnőtt beiratkozók száma
Kiskőrösi SZÓ-LA-M AMI tanévnyitó: országosan is egyedülálló a felnőtt beiratkozók száma
A közoktatási intézmények sorában, utolsóként a Kiskőrösi SZÓ-LA-M Alapfokú Művészeti Iskolában rendeztek tanévnyitót, melyet 2023. szeptember 6-án délután tartottak a...
Milyen érzésekkel vártad a tanévet? Korábban is oktattál már grafikát? Mely  csoportokban dolgozol majd? Mikor, kik és hol találkozhatnak veled?

A gimnáziumban tanítottam rajzot néhány évig. Később a múzeumban is fontos része lett a munkámnak a kreativitás. Nemcsak a gyerekfoglalkozások megtervezésénél és kivitelezésénél, hanem a kiállítások, rendezvények megtervezésénél is hasznát vehetem ennek a képességemnek.

Már nagyon várom az óráimat, biztos élmény lesz olyan gyerekekkel dolgozni, akik szeretnek alkotni, és erre szánják szabadidejüket a tanórák után.

Hogyan fogadtak a gyerekek, munkatársak, akikkel már találkoztál ezalatt a néhány nap alatt?

A tanárok közül sokakat ismerek, hiszen a gyerekeim mindhárman évek óta zeneiskolások, néptánc, fuvola, hegedű és idéntől grafika tanszakra járnak.

Nagyon kedvesen fogadtak a gyerekek és a szülők is. Amint kiadtam a feladatot, lelkesen alkotni kezdtek. Ügyesek és figyelmesek. Bízom benne, hogy megmarad a kitartásuk és ugyanilyen örömmel dolgoznak majd egész évben.

Mik azok a célok, szempontok, értékek, amiket ebben a tanévben szeretnél megvalósítani?

Szeretnék eredményesen bekapcsolódni Erika munkájába, hogy hozzájáruljak ahhoz a termékeny fejlődéshez, amit sok kiállítási eredménye és az elkészült alkotások évről évre bizonyítanak.

Van kedvenc történeted, ami a művészetekhez, grafikához kapcsolódik?

B. Zeikfalvy Anna grafikus művész tanítványa vagyok én is, hozzá jártam grafikára, mint sokan itt, Kiskőrösön. Ő mondta nekem, hogy ha kapok egy ajándékot, azt gondoznom kell. Nem tékozolhatom el. Ez motivált, hogy beiratkozzak a rajz szakra és ezért kezdtem újra alkotni is, mikor a gyerekeim nagyobbak lettek.

Múzeumpedagógusként is dolgozol. A Közúti Múzeumban szerzett tapasztalatokat hogyan tudod majd kamatoztatni a Kiskőrösi SZÓ-LA-M-ban?

Az Úttörténeti Múzeum foglalkozásai interaktív kikapcsolódást nyújtanak, kötetlenül, játékosan tanítanak. Szeretném ezt a módszert alkalmazni a grafika órákon is, hogy a gyerekek fesztelenül, bátran próbálják ki az új technikákat és merjenek kísérletezni.

 

 Fotó: Kis Anita 

MEGOSZTÁS