-Hirdetés-

Babucsikné Zeikfalvy Anna grafikusművész alkotásaiból 1Kor. 4,7 címmel jelent meg egy képzőművészeti album, mely a Petőfi Szülőház Múzeumi és Művészeti Alapítvány gondozásában és anyagi támogatásában jelent meg, amit a Nemzeti Együttműködési Alap biztosított számukra. A kötet kidolgozása közel fél évet vett igénybe, melyben több mint 100 alkotása található Anna néninek, aki 2001 óta a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének is tagja. E kötet bemutatójára 2021. augusztus 1-jén került sor a kiskőrösi katolikus templomban 17 órai kezdettel, ahol közös beszélgetésre és dedikálásra is lehetőség volt.

Az eseményen közreműködött Pelsőciné Barna Mária, köszöntőt mondott Seffer Attila plébános, majd Dr. Feledy Balázs művészeti író könyvismertetőt és szakmai bemutatót tartott. Kispálné dr. Lucza Ilona is méltatta munkásságát és köszöntötte a művésznőt közelgő születésnapja alkalmából. Az esemény végén Babucsikné Zeikfalvy Anna tett önvallomást.

Dr. Feledy Balázs, Babucsikné Zeikfalvy Anna, Kispálné dr. Lucza Ilona, Seffer Attila

Babucsikné Zeikfalvy Anna Mária képzőművészeti munkássága

A grafikusművész 1949. augusztus 2-án született Kemenesmagasin, értelmiségi családban. Már általános iskolában is az ábrázolás érdekelte, érdeklődése középiskolában még inkább megerősödött, ezért erős motivációval a Szegedi Juhász Gyula Tanárképző Főiskola rajz szakára jelentkezett. Tanárként Kiskőrösre került. Pályája során folyamatosan oktatott rajz és vizuális művészet tantárgyakat tantervi, szakköri és művészetoktatási keretekben. Tanítványai rendre nyertek területi, megyei, országos, sőt nemzetközi pályázatokon. A grafika műfajának teljes alkotói környezetét, a művészetoktatási intézmény jól felszerelt technikai műhelyét ő hozta létre. 1986 óta grafikus művésztanárként tanított a művészeti iskolában, 2000-től teljes munkaidős alkalmazottja lett az intézménynek. Szakmai elismeréssel főtanácsosként vonult nyugdíjba 2010-ben. Saját művészeti tevékenységét az igényesség és az elkötelezettség, valamint a műfaji hűség jellemzi. Kezdetektől a klasszikus sokszorosított grafikai technikát alkalmazza, azt tökéletesítette, fejlesztette, variálta. Kiállításokon 1987-től találkozhatunk munkáival. Egyéni kiállításokra 2002-től kérték műveit. 2001-ben a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének képgrafikai tagozatára nyert felvételt. Ez a tagság a hivatásos művészek grafikusművészek sorába emelte. Eddigi lemezről/lemezekről nyomtatott munkáinak száma mintegy 150-re tehető. Munkásságát 2000-ben „Kiskőrösért”, míg 2002-ben „Kiskőrös kultúrájáért” oklevéllel és emlékéremmel ismerte el a város. Zeikfalvy Anna alkotásaival számos szakmai díjat nyert, 2007-ben Bács-Kiskun Megye Művészeti Díja elismerésben részesült. 2018-ban művészeti tevékenysége bekerült a Megyei Értéktárba.

(Anna néni részletes önéletrajza a művészeti album utolsó lapjain olvasható.)

Kapcsolódó cikk
Képzőművészeti album készült Babucsikné Zeikfalvy Anna grafikusművész alkotásaiból
Képzőművészeti album készült Babucsikné Zeikfalvy Anna grafikusművész alkotásaiból
Babucsikné Zeikfalvy Anna grafikusművész alkotásaiból 1Kor. 4,7 címmel jelent meg egy képzőművészeti album, mely a Petőfi Szülőház Múzeumi és Művészeti...

Anna néni (a legtöbben így ismerik őt városunkban) Kiskőrös tiszteletreméltó, nyugalmazott művésztanára, aki ma is aktívan jelen van a fiatalok formálásban, a település kulturális életének alakításában. Mélyen hiszi és vallja, hogy ennek az életnek a forrása Isten, aki minden embert részesíteni szeretne ennek az életnek a szépségében. Édesanyaként, nagyszülőként, művésztanárként töretlenül fáradozik azon, hogy életpéldája és munkássága által felmutassa az Istennel egységben megélt élet reménységét, az emberség művészetét. Seffer Attila plébános szerint mindig is, most pedig főleg szüksége van a világnak olyan emberekre, alkotókra, akik meg merik mutatni, hogy van a látvány mögött tartalom is, hogy ott van igazán a lényeg, a minőség. Ha a látvány mögé nézünk, ott találkozhatunk az igazzal, jóval és széppel, aki maga a mindenséget alkotó Isten. Itt találunk rá a béke, a szeretet, az élet, a remény forrására, amire mindannyian vágyunk.

Seffer Attila plébános is köszöntötte Anna nénit

„Szigorú önellenőrzés, kérlelhetetlen önkontroll és szakmai igényesség jellemzi munkáit, amelyek intellektuális alkotóműhelyéből kerülnek ki. Az ábrázolt dolgok mindig elvonatkoztathatóak közvetlen jelentésüktől, mert sokkal többek ennél. Mert a látvány nem takarja el a látomást” – írja Angyal Mária művészettörténész Anna néni munkásságáról. 

Tanítványaival: Walter Borkával és Szabó Nándorral

„Benned égnie kell annak a lángnak,
amit lángra akarsz lobbantani másokban”
Szent Ágoston

Dr. Feledy Balázs művészeti író a képzőművészeti album megismeréséhez, megértéséhez osztotta meg néhány gondolatát a jelenlévőkkel. Elmondta, hogy Anna néni kivételesen elmélyült, precíz és sok-sok ismeretet kívánó alkotó módszerrel dolgozik. B. Zeikfalvy Anna sokszorosító grafikus, ami abban áll, hogy olyan műveket készít, melyek dúcairól, nyomóformáiról több művet is lehet nyomtatni, de a mű elkészítése bonyolult folyamat. Elsősorban a mélynyomás technikáját műveli, de nem kizárólagosan. Ez azt jelenti, hogy itt a sokszorosítás során a festék és ezáltal a kompozíció a nyomóforma (dúc) mélyedéseiből kerül át a papírra. Ennek hagyományos technikái a rézkarc és a rézmetszés. Művészetében valóban fundamentális a jelentősége a szellemi, gondolati, hitbéli alapoknak, de hogy ezekből kiindulva egy minden szempontból magasrendű művészet keletkezzen, ahhoz nélkülözhetetlen az alkotó művészi, technikai felkészültsége és alkalmazkodóképessége. Így válik valósággá életművében Szent Ágoston fentebb idézett gondolata, és fellobban bennünk is a láng.

Dr. Feledy Balázs művészeti író a képzőművészeti album megismeréséhez, megértéséhez osztotta meg néhány gondolatát a jelenlévőkkel

Azt gondolom, hogy méltó mű készült városunk egyik professzionális művészének életpályájáról. Amellett, hogy egy nagyon jó grafikus, precíz, pontos és átgondolt tartalmi háttérrel és szakmai megvalósító eszközökkel rendelkezik, nagyon sokat adott a gyerekeknek is. Szárnyai alól sok elismert tanítvány került ki. Mindenképpen megérdemelte már, hogy készüljön egy olyan kötet Kiskőrösön, ami az ő munkásságáról hagy jelet, mint ahogyan ő is, Jelet hagyni nemzetközi alkotótáboraiban. Nagyon örülök annak, hogy az alapítványnak mindezt sikerült megvalósítani – mesélte Kispálné dr. Lucza Ilona, aki nagyon hálás Annának, amiért minden egyes alkotásából felajánlott egyet a kiskőrösi múzeumnak.

Kispálné dr. Lucza Ilona virágcsokorral köszöntötte Babucsikné Zeikfalvy Annát

A képzőművészeti album összesen 250 példányban készült el, mely a kiskőrösi katolikus egyháznál adományért cserébe kapható. Az esemény végén Anna néni dedikálta is a köteteket. 

Sokan kértek névre szóló kiadványt Anna nénitől

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (86 db kép)
MEGOSZTÁS