A több évtizedes hagyományokhoz híven szeptember 20-án, a szerdai képviselő-testületi ülést követően Domonyi László polgármester vezetésével a városatyák és a külsős bizottsági tagok vödröket és metszőollót ragadva leszüretelték a város szőlőjét, ami Kiskőrös határában, a Béke-Petőfi út találkozásánál lévő korforgalomban található.
Kapcsolódó cikk
Az ügyeleti rendszer változásairól tájékoztatott dr. Turán Csaba jegyző a képviselő-testületi ülésen
Az ügyeleti rendszer változásairól tájékoztatott dr. Turán Csaba jegyző a képviselő-testületi ülésen
A nyári szünet után, 2023. szeptember 20-án szerdán délután képviselő-testületi ülést tartottak a kiskőrösi városatyák, a Városháza Dísztermében.    A...

Somogyi Zoltán a helyszínen elmondta – „körülbelül 2006-ban telepítettük az Ausztriából behozott, kutatóintézetben fejlesztett szőlővesszőket ebbe a körforgalomba sugár irányban. Sajnos a helyhiány és a zord körülmények miatt idővel elöregedtek és tönkrementek az eredetileg letelepített szőlőtőkék, melyeket idén tavasszal más fajtával pótoltunk hagyományos tőkés fejművelésű szőlőként. Reményeink szerint az új telepítés is kibír legalább 20 évet.”   

Domonyi László polgármester és Somogyi Zoltán (b-j)
-Hirdetés-

A viszonylag kevés termő szőlőtőkéről is több vödör szép, egészséges, nagy szemű, mézédes, 18-19 mustfokú termést tudtak leszüretelni a jelenlévők. A körforgalomban nevelkedett szőlőfürtökről elmondható, hogy teljesen vegyszermentesek, nem permetezték, csak öntözéssel és egy kevés műtrágyával gondozták őket. 

Filus Tibor önkormányzati képviselő

A város határában tábla is jelzi az érkezőknek, hogy Kiskőrös a szőlő és a bor városa, ahol a mai napig a szőlőtermesztés és a borászat az egyik legmeghatározóbb megélhetési forrás. Ezért tartja mindmáig fontosnak a város vezetése ezt a jelképes szüretet, mellyel a hagyományok és az itt élők előtt tisztelegnek.

,,A város termését ki más szüretelhetné le, mint Kiskőrös város vezetése, a képviselő-testület tagjai”

– mondta Domonyi László, Kiskőrös polgármestere.

dr. Turán Csaba jegyző, Szlovák Pál önkormányzati képviselő, Dénes János (b-j)

A leszüretelt termést a helyszínen le is darálták egy hagyományos szőlődarálóval, ami a Kőröskom Nonprofit Kft. alkalmazottának, Dénes Jánosnak köszönhető, aki szőlősgazdaként a lédús gyümölcs további feldolgozásáért felelős. 

Jó hangulatban telt a közös szüretelés, melyből mindenki kivette a részét

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (55 db kép)
MEGOSZTÁS