2023. augusztus 31-én délelőtt tanévnyitó értekezleten vettek részt a Kiskőrösi Óvodák dolgozói, ahol Csatlós Erzsébet intézményvezető tájékoztatta a megjelenteket. Az eseményen bemutatkoztak az új kollégák is. Kósa Barbara a Batthyány Óvoda Pillangó csoportjában van Szepcsik Mónika óvodavezető párjaként. Interjú a pályakezdő óvodapedagógussal.
Mesélj kicsit magadról. Mi ösztönzött arra, hogy ezt a hivatást válaszd?

Csengődi származású vagyok, néhány évet leszámítva mindig is ott éltem. Nem tudnám pontosan megmondani, minek a hatására választottam ezt a hivatást. Középiskolába a Kiskőrösi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnáziumba jártam és az ottani tanulmányaim folyamán éreztem azt először, hogy tudom mit szeretnék a jövőmmel kezdeni és merre szeretném tovább folytatni a tanulmányaimat.

Milyen végzettséggel érkeztél a Batthyány Óvodába? Hol végezted az óvónői tanulmányaidat, hol voltál gyakorlaton és mikor végeztél?
-Hirdetés-

A kecskeméti Károli Gáspár Református Egyetem pedagógiai karán végeztem idén, 2023 júniusában. A kar elvégzésével óvodapedagógus végzettséget szereztem, sok-sok tapasztalattal együtt. A tanulmányaim során minden félévben óvodai gyakorlatot kellett elvégeznem, melynek többségét az egyetemhez tartozó tanóvodában teljesítettem, az ötödik félévemben pedig egy kecskeméti külsős óvodában teljesítettem a gyakorlatot. Utolsó félévem során pedig egy 8 hetes hosszú gyakorlatot kellett teljesítenem egy általam választott intézményben, mely a Kiskőrösi Óvodák Batthyány Óvodája volt, ahol a Halacska csoportban volt szerencsém gyakorlatozni és tapasztalatokat, ismereteket szerezni.

Hogyan értesültél a kiskőrösi állásról?

A 8 hetes gyakorlatom alkalmával zárófoglalkozást kellett tartanom, melyen részt vett a Kiskőrösi Óvodák intézményvezetője is, tőle hallottam, hogy a nyár folyamán lesz lehetőség jelentkezni hozzájuk óvodapedagógus állásra.
Augusztus végén volt alkalmam jelentkezni, mely keretén belül részt vettem egy rövid meghallgatáson, ahol az intézményvezető és helyettesei is részt vettek. Az interjút követő héten pedig telefonon, valamint e-mailben is kaptam értesítést, hogy felvételt nyertem az intézménybe.

Hány gyermek jár a Pillangó csoportba? Milyen beosztásban, hogyan dolgoztok együtt óvónőtársaddal?

A Pillangó csoportban 21 gyermek jár, közülük 4 gyermek már tavaly megkezdte az óvodát ebben a csoportban, 4 gyermek szintén volt óvodás az intézményen belül, a többi 13 gyermek idén kezdett kiscsoportosként.

Szepcsik Mónika tagintézmény-vezető mellett kaptam lehetőséget dolgozni. A beosztásunk közös megegyezés alapján hetenként váltakozik. Mónika rengeteg tapasztalattal, tanáccsal rendelkezik, melyet szívesen fogadok és sok olyan praktikája, trükkje van, amit el tudok lesni tőle és tudom alkalmazni a gyermekekkel való közös munkánk során.

Hogyan fogadtak Téged a gyerekek?

Mivel a csoportba járó gyermekek nagy része most kezdett beszokni az óvodába, így mondhatni könnyebb dolgom volt, mivel nem egy összeszokott csapat fogadott. Az újonnan érkezett és a már meglévő gyermekek is nagyon kedvesek és nyitottak voltak felém. Úgy érzem már mindegyikükkel megtaláltam a közös hangot, igyekszem minél jobban kiismerni őket, megismerni szükségleteiket, feltárni személyiségüket.

Olyan ez a szakma, mint amilyennek elképzelted?

Nagyban megegyezik az általam alkotott képpel. Ezt az elképzelést nagyban befolyásolták a gyakorlatom során szerzett tapasztalatok és az ott látott és megismert dolgok. Azonban még így is sok olyan terület van ebben a hivatásban, amit még csak elképzelni sem tudtam, még ismeretlen számomra, idő kell, hogy hozzá tudjak szokni és otthonosan mozogjak benne.

Te hogyan érzed, egy óvodapedagógusnak milyen erényekkel kell rendelkeznie? Te magad mire törekszel?

Úgy gondolom egy óvodapedagógusoknak nagyon sok helyzetben helyt kell állnia, ezért nagy előny, ha minél több képességgel rendelkezik. A türelem mindenképp egy olyan erény, ami elengedhetetlen, ha az ember gyermekekkel foglalkozik. Ilyen erény lehet még a: rögtönzés képessége, hiszen bármilyen helyzet előfordulhat; a jó memória mindenképp fontos; a kedvesség, a megértő személyiség, a jó kommunikációs képesség is elengedhetetlen. Az egyik legfontosabb pedig a gyermekközpontú szemlélet, hiszen az első mindig a gyermek igényeinek kielégítése, fejlődésének biztosítása.

Törekszem arra, hogy minél több erénnyel rendelkezzek, minél több tapasztalatot és készséget tudjak elsajátítani, hogy a gyermekek fejlődését és mindennapi szükségleteit, érzelmi biztonságát biztosítani tudjam.

Elképzelhetőnek tartod, hogy tovább képezd magad a későbbiekben?

Mindenképpen szeretnék még további képzést elvégezni. Egyelőre még nem sokat gondolkodtam rajta, nem jártam még igazán utána, hogy milyen lehetőségeim vannak, de úgy érzem a mozgásfejlesztés állna hozzám a legközelebb. De ez még a jövő zenéje.

Kiemelt kép: Kósa Barbara

MEGOSZTÁS