2023. augusztus 31-én délelőtt tanévnyitó értekezleten vettek részt a Kiskőrösi Óvodák dolgozói, ahol Csatlós Erzsébet intézményvezető tájékoztatta a megjelenteket. Az eseményen bemutatkoztak az új kollégák is. Molnár Kitti a Kőrisfa Óvoda Katica csoportjában várja a kisgyermekeket nap mint nap. Interjú a pályakezdő óvodapedagógussal.
Mi ösztönzött arra, hogy ezt a hivatást válaszd?

A családom már egészen kiskoromban azt mondta, belőlem biztosan óvodapedagógus lesz. Mindig nagy örömmel és lelkiismerettel pesztrálgattam kisebb társaimat, akár az óvodában, akár a parkban. Gyerekként természetesen nekem is különféle álmaim voltak, hogy nagy koromban állatorvos vagy esetleg énekes leszek. Nagyjából nyolcadikos korom környékén kezdett el bennem kirajzolódni egy végleges kép, hogy mit is szeretnék csinálni, mivel foglalkoznék szívesen. A szüleim természetesen soha nem akarták rám erőltetni az ő elképzeléseiket velem kapcsolatban, de végül igazolást nyert, amit már gyerekkorom óta láttak bennem. A középiskolában kötelezően elvégzendő 50 órás közösségi szolgálatos munkát óvodában töltöttem, melyet rendkívüli módon élveztem. Ez a néhány nyár még jobban meggyőzött arról, hogy ez lesz az én utam. Mikor elhatároztam magam, a szüleim mindenben támogattak és végig mellettem álltak.

Milyen végzettséggel érkeztél a Kőrisfa Óvodába? Hol végezted az óvónői tanulmányaidat, hol voltál gyakorlaton és mikor végeztél?
-Hirdetés-

2023 nyarán fejeztem be tanulmányaimat és kaptam meg óvodapedagógus diplomámat, a Kecskeméti Károli Gáspár Református Egyetemen. Az alapos elméleti háttér mellett biztosították számunkra a megfelelő gyakorlati képzést is. Minden félévben lehetőségünk nyílt az egyetem gyakorlóintézményeiben tevékenykedni. Az utolsó félév során mi választhattuk ki, hol szeretnénk elvégezni az összefüggő gyakorlatot. Az én választásom a Kiskőrösi Óvodák egyik tagintézményére esett, ahol 2 hónapot töltöttem el.

Hogyan értesültél a kiskőrösi állásról?

A két hónap alatt nagyszerűen éreztem magam az intézményben, így elhatároztam, hogy ha lehetőségem adódik, biztosan a Kiskőrösi Óvodákban szeretnék dolgozni. Hatalmas örömömre még a gyakorlatom ideje alatt jelezték, hogy lesz szabad hely az óvodapedagógusi állásra, így augusztusban el is mentem az állásinterjúra, mely következtében bizalmat szavaztak nekem, és megkaptam az állást.

Hány gyermek jár a Katica csoportba? Milyen beosztásban, hogyan dolgoztok együtt óvónőtársaddal? Hogyan fogadtak Téged a gyerekek?

Jelenleg a Kőrisfa óvodában dolgozom, Hertl Edit mellett, a Katica csoportban. A Katica csoportba 21 gyermek jár, akik többsége nagycsoportos életkorú. Úgy gondolom, mind az óvónőpárommal, mind a gyerekekkel gyorsan sikerült megtalálnom a közös hangot. Hatalmas szeretettel és örömmel fogadtak be engem szeretetteljes kis közegükbe. Az első pillanattól kezdve nagyon jól érzem magam az óvodában és a csoportban. Minden ott dolgozó személy nagyon kedves, befogadó és segítőkész volt irányomba. Heti váltásban dolgozunk, ami azt jelenti, hogy egyik héten délelőttös vagyok, míg a másik héten délutános.

Olyan ez a szakma, mint amilyennek elképzelted?

Ez egy nagyszerű kérdés… Alapjáraton úgy gondolom, semmi nem úgy működik, ahogy elképzeljük. Minden szakmának megvan a maga napos és árnyékos oldala is. Vannak nehezebb napok, de az esetleges nehézségek ellenére sem tántorodom el. Örömmel és türelemmel végzem a munkám, igyekszem alkalmas támasza és segítsége lenni kollégámnak és a gyerekeknek. Mindenesetre, abban biztos voltam, hogy imádni fogom azt, amit csinálok, mindezt hatalmas odaadással.

Szerinted egy óvodapedagógusnak milyen erényekkel kell rendelkeznie? Te magad mire törekszel?

Egy óvodapedagógusnak nagy türelemre van szüksége. Fontos, hogy kölcsönös bizalom jellemezze kapcsolatát a gyermekekkel. A gyermekek merjenek kérni tőle, gondjaikkal bátran forduljanak a pedagógus felé. Törekedni kell a szeretetteljes légkör kialakítására. Mivel az óvodáskorú gyermek alapvető tevékenysége a játék, így rendkívül fontos, hogy az óvodapedagógus által felkínált foglalkozások is minél játékosabbak és érdekesek legyenek a gyermekek számára. Mindehhez elengedhetetlen a kreativitás, hogy hétről hétre képesek legyünk lekötni a gyermekek figyelmét. Szeretném, ha mindez jellemezné az én kapcsolatomat is a gyerekekkel.

Elképzelhetőnek tartod, hogy tovább képezd magad a későbbiekben?

A közeljövőben mindenképp szeretnék továbbtanulni, fejleszteni szakmaiságom. Az óvodapedagógusi szakmám mellé szeretném elvégezni vagy a fejlesztő pedagógia vagy a logopédia szakot.

Kiemelt kép: Molnár Kitti

MEGOSZTÁS