„Mit mondok majd először is
Kedvest, szépet neki?
Midőn, mely bölcsőm ringatá,
A kart terjeszti ki.”
1844. április

-Hirdetés-

A 2021. május 20-i kormánydöntés értelmében a Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum történelmi emlékhely lett, amely kapcsán a szülőház épülete melletti telken történelmi emlékhely sztélé került elhelyezésre 2022. október 15-én.
Az emlékhely méltó környezetének kialakításához az ingatlanon a meglévő burkolatok
cseréjéről, a meglévő falazott illetve áttört fa szerkezetű kerítésszakaszok elbontásáról, illetve a meglévő zöldfelület helyén új burkolat kialakításáról döntött Kiskőrös Város
Önkormányzata.

A Petőfi 200 emlékév kapcsán ugyanezen területen a méltó megemlékezést szolgáló emlékkapu elhelyezéséről is döntött az Önkormányzat, amelyet előzetesen a sztélé helyének meghatározására összehívott helyszíni bejárás alkalmával Móczár Gábor, a Nemzeti Örökség Intézete Főigazgatójával és jelen lévő munkatársaival, valamint dr. Filus Erika, a Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum igazgatónőjével és munkatársaival egyeztetve alakítottak ki.

Újabb látványos elemmel bővült a Petőfi tér Kiskőrösön

A felelős építész tervező, Dajka Adrienne okl. építészmérnök elmondta – A megbeszélésen elhangzottak alapján, az emlékkaput a sztélé vonala mögött helyeztük el, úgy hogy maga a „kapu” funkció csak jelképes legyen, így az két egymás irányába mutató függőleges elemből áll, melyből az elülső elem a hazatérő fiút szimbolizálja, míg a belső az „anya”, mely a szülőház előtt várja gyermekét. Az elülső egység minimális mértékben kilóg a falsík elé, így a templom felől érkező gyalogos forgalomnak is vizuális jelként jelenik meg. A háromszög elrendezésben a kapu és a történelmi emlékhely egymással kommunikálva alkot egy egységet. Az így kialakult vizuális kapcsolat egységet teremt a főtér – az Emlékmúzeum továbbá az ingatlan másik oldalán a Luther Márton tér között, ezáltal a terület szerves részévé válik a város központi területének.”

2023. október 17-én hivatalosan is lezárult a majdnem másfél éves időtartamot felölelő kiskőrösi Petőfi 200 jubileumi időszak. A záróesemények közt kapott helyet az emlékkapu avatása is.

Az ünnepi eseményen Dajka Adrienne felelős építész tervező kiemelte, hogy a kapu kettős szimbólumot rejt magában. Egyrészt elválaszt, másrészt össze is köt, attól függően, hogyan gondolkodunk. Mindenesetre a kapu valaminek a határán áll, és egy jelzőpont is egyben. Azt gondolom Petőfi Sándor költeményeit olvasva, hogy ő is egy kicsit ilyen kettős személyiség volt. Egyrészt nagyon ragaszkodott a meggyőződéseihez, olyan alapvető értékekhez, mint a tisztelet és a hagyomány, ugyanakkor fel merte vállalni saját véleményét és újító szellem vezérelte az élet több területén is”– mondta az emlékkapu megálmodója, tervezője. Hozzátette, hogy Petőfi összeköt minket nem csak országos, hanem nemzetközi szinten is. 

Dajka Adrienne okl. építészmérnök, felelős építész tervező

Szabó János főépítész gratulált a tervezőnek, mert egy nehéz feladatot oldott meg. Egy olyan szobor jellegű kaput kellett létrehozni egy nevezetes épület mellett, ami nem konkurál vele, de mégiscsak Petőfi munkásságának és szülőhelyének a szimbólum” – mondta Szabó János.

Szabó János főépítész
Domonyi László Kiskőrös Város polgármestere, Dajka Adrienne okl. építészmérnök, Szabó János főépítész és dr. Filus Erika, a Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum igazgatója leplezték le az emlékkaput, ami a múltat és a jelent összhangban hordozza magában.
A fiút és az anyát ábrázoló emlékkapu
Kapcsolódó cikk
Hivatalosan is lezárták Kiskőrösön a Petőfi 200 Emlékévet, amit egy új testérvárosi kapcsolattal koronáztak meg
Hivatalosan is lezárták Kiskőrösön a Petőfi 200 Emlékévet, amit egy új testérvárosi kapcsolattal koronáztak meg
Kiskőrös Város 2022. március 15. napján nyitotta meg Petőfi Sándor költő szülővárosában lezajló megemlékezés mintegy másfél éves időtartamát. Az elmúlt...

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (44 db kép)
MEGOSZTÁS