-Hirdetés-

Az október 20-án megtartott soltvadkerti ünnepi testületi ülésen adta át Temerini Ferenc polgármester 2023-ban a város kitüntető elismeréseit, melyeket a Fodorné dr. Schiszler Terézia aljegyző által felolvasott méltatásokat követően vehettek át.

„Az Év Sportolója” díjat adományozta és egyszázezer forint pénzjutalomban részesítette Lei Balázs császártöltési lakost kiváló sportolói helytállásáért, kifejezetten az asztalitenisz sportágban hazai és nemzetközi versenyeken elért kimagasló eredményeiért.

A császártöltési illetőségű Lei Balázs 6 éves korában ismerkedett meg az asztalitenisszel és egy különös történet során került a Soltvadkerti TE Asztalitenisz Szakosztályához, ahol sikert sikerre halmoz.

Pingpongos pályafutása egy húsvétra ajándékba kapott pingpongasztallal indult. Szülei tudták, hogy Soltvadkerten van egy pingpongterem, ezért nyár elején bekopogtattak ismeretlenül, hogy a gyerekek esetleg nyári táborba jöhetnek-e. Ekkor ismerkedtek meg Ambrus Ferenccel, aki nyári tábort nulla tudásra nem tudott ajánlani, de azt igen, hogy a gyerekek kezdjék el a sportot. Innen indult Balázs. Nővérével, Eszterrel először heti 3 alkalommal jártak edzésre Császártöltésről.

A pingpong mellett hetente 2-3 alkalommal focizott Kalocsán. Gömbérzéke adott volt és fociban is tehetségesnek bizonyult, és ahogy jöttek az asztalitenisz-eredmények jött a szükségszerű kérdés is, hogy a focit pingpongra becserélje-e. Sorsszerű volt az út, és a választás pedig egyértelmű.

A tehetsége kibontakoztatásához kellett egy szenvedélyes edző is: Ambrus Ferenc, aki meglátta benne a tehetséget és folyamatosan tereli az úton, szervezi az edzőpartnereket, a versenyeket, a mindennapjait. A meccseken pedig hajtja, hogy még jobb legyen.
Szervezi az extraligás csapatot, hogy legyen lehetősége játszani és kutatja a külföldi lehetőségeket is. Ennek révén adatott meg az, hogy a soltvadkerti teremben olyan edzők és edzőpartnerek lehettek és lehetnek mellette, akik őérte vannak.

Lei Balázs

Balázs tehetsége mellett a kitartása és elkötelezettsége is példaértékű. 16 évesen tudja, hogy ha Soltvadkerten a kondiedzésre már nincs idő, akkor előfordul, hogy reggel, még iskola előtt, fél hatkor megy bicajozni, vagy versenyről hazaérve sötétben megy futni. Kamaszként eltökélt és mindent a sportnak rendel alá.

A kitartó munka eredménye az elmúlt évben csúcsosodott ki: 2022-ben utolsó éves serdülőként kiemelkedő évet zárhatott:
  • Európa Bajnokságon három bronzérem: csapatban, párosban és egyéniben is.
  • Európa legjobb 10 versenyzőjének rendezett Top 10 versenyen bronzérem.
  • Hazai korosztályos Országos Bajnokságokon ötször állt a dobogó legfelső fokán:

          15 évesek között: egyéni, páros, vegyes páros és a

          17 évesek között: egyéni és páros versenyszámban.

          Ebben a korcsoportban vegyes párosban bronzérmet szerzett.

  • Felnőtt Országos Bajnokságon helyezést ért el.
  • A Világbajnokságon páros versenyszámban a szlovákiai Árpás Sámuellel aranyérmet szereztek.

Ezeknek az eredményeknek köszönhetően ebben az évben a Tehetség Plusz Programban kiválasztott 4 sportoló egyike lehet. Ezt is egy jószándékú soltvadkerti ismerősnek köszönheti, aki tudott az eredményekről, a támogatási lehetőségről és keresztülvitte.

Temerini Ferenc polgármester adta át Lei Balázsnak a díjat

A 2023. év ismét vízválasztó, mert első éves az ifjúsági korcsoportban. Többségében tőle idősebbekkel játszik, ezért az eredményekért még keményebben meg kell dolgoznia. Felnőtt nemzetközi versenyeken is indult már ebben az évben, melyeket azért is szeret, mert még nem nyomasztja az elvárás, így felszabadultabban játszhat.

Balázs ugyan császártöltési, de ha itthon van, napjainak jó részét évek óta már Soltvadkerten tölti. Ezzel a kétlakisággal nagyon sok pozitívumot kapott: szívmelengető, hogy mennyien szeretik és drukkolnak érte mindkét településről.

Balázs kevés időt tölt már itthon és nagyon szűkre szabott a szabadideje. Ha itthon van, reggel a kiskőrösi gimnáziumban kezd, iskola után Soltvadkerten edz és este 7 órára ér haza. Ez lenne a rutin, azonban sokat utazik és sokat van távol.

Ambrus Beáta és Lei Balázs

Nyáron két hét szabadságot kapott, más kívánsága nem volt, mint itthon lenni, barátaival találkozni és horgászni. A két hét pihenő után pedig ismét indult az asztalitenisz: edzés, verseny, edzőtábor, hétvégi bajnokság és közötte az iskola.

Soltvadkert Város Önkormányzata „Az Év Sportolója” díjjal ismeri el Lei Balázs példaértékű és kiváló sportolói magatartását, eredményeit, mellyel Soltvadkert város jó hírnevét öregbíti.

Soltvadkert, 2023. október 20.

Soltvadkert város 2023. év kitüntetettjei (b-j): Szerényi József, Fenyvesi Anikó, Lei Balázs, Müller Petra, Rácz Józsefné szül.: Szarka Márta, Schmélné Szőrfi Gyöngyi, Ocskó Zoltán és Frittmann Zoltán Gábor
Kapcsolódó cikk
Az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékére rendezett ünnepséget követően adták át a városi kitüntetéseket
Az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékére rendezett ünnepséget követően adták át a városi kitüntetéseket
Az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékére szervezett ünnepségen ismét kitett magáért a Kossuth Lajos Evangélikus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti...

Méltatás forrása: Soltvadkert Város Önkormányzata
Képek: Kovács Gyula/vira.hu

MEGOSZTÁS
Írta: vira