Kiskőrösön, e hónap 25-én tartották az októberi képviselő-testületi ülést 14 órai kezdettel, ahol közel 20 napirendi pontról tárgyaltak a képviselők, majd 17 órai kezdettel közmeghallgatást is volt a Városházán, ahol több fontos döntésről és a város gazdasági helyzetéről is beszámolt Domonyi László polgármester.

Kapcsolódó cikk
Visszakapcsolják a közvilágítást Kiskőrösön
Visszakapcsolják a közvilágítást Kiskőrösön
A tervek szerint decemberben megkezdődik a ledesítés Kiskőrösön –  tájékoztatott Domonyi László, Kiskőrös város polgármestere október 25-én délután a közmeghallgatáson....
A képviselő-testületi ülés kezdetén Font Sándor országgyűlési képviselő tájékoztatott országos tevékenységéről, valamint a térséget érintő legnagyobb beruházásokról: 
-Hirdetés-

„Az idei évben megelőzzük a tavalyi év beruházási csúcsát, ami már akkor is olyan csúcs volt, ami még sosem történt Magyarországon. Olyan mennyiségű befektetés érkezett. Van, aki értékeli, hogy 10% alatti nyereségadót kell fizetni. Az autógyártás kapcsán, az akkumulátorgyártást érintve több vita is van, melyet a gazdasági fejlesztés foka fog eldönteni. A számokkal dolgozók azt mondják, hogy ez szükséges, ha komolyan gondoljuk, hogy azt a környezetvédelmi igényt, amit az EU elénk tár. Annak két megoldása van, a Paksi Atomerőmű kettes blokkrendszerének megépítése és a nap, illetve a szélerőművek alkalmazása. Ezzel a legalacsonyabb szintű környezeti termelést fogjuk adni a világon, mert így kivezetésre kerülnek a fosszilis alapú erőművek, mely hazánkban egyébként is minimális. Energiafüggetlenségre törekszünk Paks II. majdani beindításával. Meglepő módon a magyar lakosok és vállalkozók az EU átlag felett igénylik a napenergiára való áttérést. És ezt nem is bírja mindenkor a hálózatunk, így volt egy 1 éves leállás. Most lesz majd újra megnyitva, mert a vezetékrendszerek nem bírták ezt a hirtelen jött igényt. Azonban szép lassan visszavásároltuk a teljes energiarendszerünket. Az MVM újra magyar tulajdonba került” – mondta el a testületi ülésen Font Sándor. 

Hangsúlyozta, hogy az idei évben az infláció letörésére és a gazdaság talpon maradására fektette a kormány a hangsúlyt. 

(b-j): Pethő Attila, ifj. Gmoser István, Filus Tibor, Nikléczi Gábor

„Az, hogy tavaly egy soha nem látott aszály sújtotta a magyar mezőgazdaságot, majd az ukrán gabonaimporttal tönkretették a gabonakereskedelmet, elég nagy baj. Ma már csak vámhatósági felügyelet által engedélyezett vonatok léphetnek be Ukrajnából hazánkba, melyek Adriai tengeri kikötőkbe mennek. Ezt a helyzetet is megoldottuk, szóval segítünk az ukránoknak továbbra is, amellett, hogy a háborúba nem lépünk be” – jelentette ki.

Büszkén mesélte, hogy Kecskemét után Kiskőrös a második legdinamikusabban fejlődő település. Majd köszönetet mondott a városvezetésnek és azoknak a vállalkozóknak, akik átvészelték ezeket a vészterhes időszakot. Véleménye szerint Kiskőrös gazdasági és turisztikai életét meghatározta a két évre meghirdetett Petőfi 200 emlékév is. A képviselő abban bízik, hogy az idegenforgalmi fellendülés kitart még ezután is a városban.

„Úgy gondolom, amit lehetett, azt mindent megtettünk. Nagyobb terveink is voltak, azonban a költségvetés erre nem adott lehetőséget. Az, hogy a március 15-i nemzeti ünnepséget Kiskőrösön tartották, ahol beszédet mondott Orbán Viktor miniszterelnök, az szerintem még a történelemkönyvekbe is bele lesz írva.”

Kapcsolódó cikk
Hivatalosan is lezárták Kiskőrösön a Petőfi 200 Emlékévet, amit egy új testérvárosi kapcsolattal koronáztak meg
Hivatalosan is lezárták Kiskőrösön a Petőfi 200 Emlékévet, amit egy új testérvárosi kapcsolattal koronáztak meg
Kiskőrös Város 2022. március 15. napján nyitotta meg Petőfi Sándor költő szülővárosában lezajló megemlékezés mintegy másfél éves időtartamát. Az elmúlt...

Majd megemlítette, hogy van egy elvarratlan szál, a Kiskőrösi Rónaszéki Fürdő fejlesztési kérdése. Ismertette, hogy egy függőben maradt tervező kiválasztásra került, azonban a forrást felfüggesztették. Majd megjegyezte, hogy minden ilyen típusú, meg nem kezdett beruházás forrása elvonásra került. Hozzátette, hogy az ország gazdasági teljesítőképességének függvényében nyitják újra az egyes forrásokat.

(b-j): Font Sándor képviselő, Szedmák Tamás alpolgármester, Domonyi László polgármester, dr. Turán Csaba jegyző

Ezt követően beszélt a legnagyobb beruházásokról is, amely alkalmával kiemelte, hogy a Budapest-Belgrád vasútvonal fejlesztésnek Kiskőrös egy nagy nyertese. Hangsúlyozta, hogy szeretné a pletykáknak elejét venni, ezért megerősített mindenkit abban, hogy: „Jó úton haladunk” – jelentette ki. Elmondta, hogy az új váróterem helyszínét is újraterveztetik, hiszen a legjobbat szeretnék.

Majd a soltvadkerti transzformátor alállomásról is beszélt, mely Bócsa, Soltvadkert, és Tázlár közvetlen áramellátását szolgálja, mely össze lesz kapcsolva Kiskunhalas és Kiskőrös irányába is. Ez hosszútávon biztosítja a térség energiaellátását, hangsúlyozta.

Filus Tibor képviselő kérdéseire válaszolva elmondta, hogy a Budapest-Belgrád vasútvonal pályarendszerének – a szerződés alapján – 2024 év végére működőképesnek kell lennie.  Nem a közforgalom, hanem a próbajáratok számára. Minimum 6, de inkább 9 hónap a beüzemelés. Óránként 6-8 szerelvénypárban gondolkodnak a szállítmányozók, tehát 10 percenként érkezik majd egy vonat. A tervek szerint 2025 nyarán vagy őszén adják át a köz-,illetve teherforgalomnak. „Az építkezés mindenben az ütemezés szerint halad” – jelentette ki.

A Kiskőrös-Kalocsa kerékpárút kapcsán arról beszélt, hogy mindez még csak tervezési szakaszban van. Azonban Balaton után a második leghosszabb körbe biciklizhető távja lesz ez (a Solti Kis-Duna hídtól a szekszárdi Duna hídig) az országnak, mintegy 180 km-en. Mivel Kalocsán megépül a híd 2024 március-július között, így az is bekapcsolódik majd a hálózatba.

Font Sándor minden évben egyszer tájékoztatót tart a kiskőrösi képviselőknek és a lakosságnak

A közúthálózat fejlesztése kapcsán kiemelte, hogy a legnagyobb összegű fejlesztés itt zajlott az elmúlt években, ugyanakkor itt történt meg a legnagyobb forrás elvonás is, ennek következtében. A benyújtott igények 10-20%-a az, ami teljesülni szokott. Ez az a terület, ahol mindig több a vesztes önkormányzat, mint a nyertes. Ez pedig csak akkor fog megváltozni, ha a háborús helyzet nyugszik, a magyar gazdaság a jövő évben a 6%-os infláció környékére leérkezik, és a bérek reálértéke emelkedik. Ennek következtében újra megindulhat a fogyasztás. Emögött egy nagy áfa visszaesés is van, ami nem teszi lehetővé azt a lakossági igényt, ami megjelenik egy útépítés kapcsán.

Majd hozzátette, hogy ez vonatkozik a civil szervezeteknél kiírt pályázatokra is, ott is jelentős a forrásmegvonás.

Pethő Attila képviselő kérdésére a soltvadkerti elkerülő út kapcsán elmondta, hogy a beruházás várhatóan jövő év végén kerül átadásra.

Horváth János képviselő kérdésére pedig azt válaszolta, hogy korábban soha nem látott mértékben történt meg a négy számjegyű alsóbbrendű utak felújítása, különféle forrásoknak és programoknak köszönhetően, melyekre elképzelhető, hogy jut még forrás, azonban nagyon kell figyelni.  

MEGOSZTÁS
Írta: vira