Az október 20-án megtartott soltvadkerti ünnepi testületi ülésen adta át Temerini Ferenc polgármester 2023-ban a város kitüntető elismeréseit, melyeket a Fodorné dr. Schiszler Terézia aljegyző által felolvasott méltatásokat követően vehettek át.

„Az Év Sportolója” díjat adományozta és egyszázezer forint pénzjutalomban részesítette Müller Petra soltvadkerti lakost kiváló sportolói helytállásáért, kifejezetten a birkózás sportágban hazai és nemzetközi versenyeken elért kimagasló eredményeiért.
-Hirdetés-

Neve ismerősen cseng a város sportszerető közönsége előtt, de különösen a birkózást szerető sportbarátok körében, hiszen kisiskolás kora óta hallunk sportsikereiről.

Petra 2014 augusztusában, 8 éves korában ismerkedett meg a birkózással, Filus Sándor és Frei Laci bácsi keze alatt. Az első edzés még nem győzte meg, de a második már igen. Lakatos Attila bevitte a szőnyeg közepére és azóta imádja a sportágat.
Eleinte csak kisebb megmérettetéseken indult a csapattársaival együtt, majd évről-évre következtek a nagyobb versenyek.

Első sikere 2017-ben volt, amikor Diák I-es Magyar Bajnok lett. 2018-ban újból sikerült megnyernie a Magyar Bajnokságot és Diákolimpiai bajnok lett. Ebben az évben már rendszeresen látogatta a Budapesti Körcsarnokban zajló keretedzéseket.

2019-ben korcsoportot váltott, és ekkor érkezett Soltvadkertre jelenlegi edzője, Kozák István. Ebben az évben a minősítő versenyeken harmadik helyezést ért el, a Magyar Bajnokságon pedig 2. helyezett lett.
Ezután még versenyben volt a válogatottságért, ám egy nemzetközi versenyen megsérült, melyet egy műtét és rehabilitáció követett. Októberben már az U14-es Szumó Európa-Bajnokságon bizonyíthatott, ahol egyéniben és csapatban is aranyérmet szerzett. Novemberben harmadik lett a Serdülő Diákolimpián, majd decemberben újra megműtötték.

2020 februárjában és márciusában 1-1 válogató versenyt nyert, melyek indulási jogot adnak a nyáron megrendezésre kerülő U15-ös Európa-Bajnokságra, azonban májusban, egy edzésen újból megsérült. Rengeteg gyógytornát és erősítő edzést követően, 2021 szeptemberében megoperálták, majd egy éves rehabilitáció következett.

Petra ekkor már a Szilády Áron Református Gimnázium 10. osztályos tanulója volt.

Eddigi sportolói pályafutása során voltak kisebb-nagyobb hullámvölgyei is, de a családja, a barátai, az edzője és a pszichológusa támogatásával sikerült átjutnia ezeken.

2022 őszétől a Kozma István Magyar Birkózó Akadémián folytatta a munkát, kollégista lett és a Budapest Baptista Sportiskolában kezdte meg tanulmányait. Októberben egy nemzetközi versenyen vehetett részt Lengyelországban, ahol első helyen végzett.

2023-ban újra versenybe szállhatott a címeres mezért, az első két válogatóversenyt követően a Magyar Bajnokságban is aranyérmet szerzett, mellyel sikerült kivívnia a válogatottságát.
Szerbiában nemzetközi versenyen második, Ausztriában Wolfurtban első helyezett lett. Májusban előre hozott érettségi vizsgát tett angol nyelvből.
Júniusban az Albán fővárosban, Tiranában megrendezett U17-es Európa Bajnokságon bronzérmet szerzett 73kg-os súlycsoportban. 
Júliusban négy hetes VB-felkészítő táborban vett részt Szerbiában és Tatán. Július végén Isztambulban az U17-es Világbajnokságon birkózhatott. Bár ez a verseny nem a tervei szerint alakult, de rengeteget tanult a hibáiból és még nagyobb motivációt kapott ahhoz, hogy még jobb eredményeket tudjon elérni.

Petra most végzős a gimnáziumban. A sportban és a tanulásban is próbál maximumot nyújtani, és a Testnevelési Egyetemen szeretne továbbtanulni.

Hatalmas megtiszteltetés érte: most október végén Kanadába utazhat öt akadémista társával egy 10 napos edzőtáborba.

Legfőbb célja, hogy felnőtt versenyzőként sikeres birkózó legyen és az Olimpián aranyérmet szerezzen. E cél elérésében sokan segítik: a családja, barátai, edzőpartnerei, edzői: Kozák István, Ligeti Richárd, Martin Gábor, Sleisz Gabriella, Husyak Irina, pszichológusa: Katzenmajer-Pump Luca, a Soltvadkerti TE Birkózó Szakosztálya és Lakatos Attila, valamint a Kozma István Magyar Birkózó Akadémia.

Sportolói hitvallása:

Ha hiszünk magunkban, és a munkában, amit elvégeztünk, a legnagyobb nehézségek és megpróbáltatások ellenére is eltudjuk érni a céljainkat!”
Müller Petra

Soltvadkert Város Önkormányzata e díjjal ismeri el Petra kiváló sportolói teljesítményét, emberi magatartását, mellyel öregbíti a város jó hírét és példát mutat a társai számára is!

Soltvadkert, 2023. október 20.

Kapcsolódó cikk
Az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékére rendezett ünnepséget követően adták át a városi kitüntetéseket
Az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékére rendezett ünnepséget követően adták át a városi kitüntetéseket
Az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékére szervezett ünnepségen ismét kitett magáért a Kossuth Lajos Evangélikus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti...

Méltatás forrása: Soltvadkert Város Önkormányzata
Képek: Kovács Gyula/vira.hu

MEGOSZTÁS
Írta: vira