Az október 20-án megtartott soltvadkerti ünnepi testületi ülésen adta át Temerini Ferenc polgármester 2023-ban a város kitüntető elismeréseit, melyeket a Fodorné dr. Schiszler Terézia aljegyző által felolvasott méltatásokat követően vehettek át.

„Soltvadkert Város Díszpolgára” kitüntető címet adományozott Haskó László soltvadkerti lakos részére 17 éven át végzett önkormányzati képviselői munkásságáért, a Soltvadkert Városért Közalapítvány kuratóriumi elnökeként, valamint az Agrárkamarában, a Soltvadkerti Gazdakörben és a Méhészek Fejér Megyei Egyesületében végzett kiemelkedő és áldozatos közéleti munkásságáért, mellyel hozzájárult a város fejlődéséhez és Soltvadkert jó hírnevének növeléséhez. 
-Hirdetés-

1949. január 1-jén született tősgyökeres soltvadkerti családban.
A Szőlész-borász középiskolát Kiskőrösön végezte 1968-ban, majd Baján szerzett technikusi minősítést. Ezt követően az állami pincegazdaságnál helyezkedett el, mellette művelte a saját szőlőterületeit és méhészkedéssel is foglalkozott.
Dolgozott a Medicornál műszerészként és a Szőlőskert Műanyagüzemben is. Eljött az idő, amikor nehéz volt a munkahelyet összeegyeztetni a gazdasággal és döntenie kellett. Természetesen a gazdaság mellett döntött és ez lett a hivatása. Ma is gazdálkodik egy kevés szőlőterületen és méhészkedés is megmaradt.

Az idő sodrásában sokszor és sokféle feladat megtalálta, különösen a rendszerváltást követően. Számos közéleti tevékenységet vállalt, melyeket igyekezett jó szándékkal és legjobb tudása szerint végezni.

Méhészet:

43 évig dolgozott a Kecskeméti Állategészségügyi Intézet alkalmazásában soltvadkerti méhészegészségügyi felelősként.
1985-től az ÁFÉSZ keretein belül működő méhészegyesület elnöke volt annak megszűnésééig. 1997-től a Méhészek Fejér Megyei Egyesülete Bács-Kiskun Megyei Klubjának vezetője.

Gazdakör:

A rendszerváltás idején – szőlő-és méztermelő foglalkozásából eredően – a Gazdakör és a Független Kisgazdapárt vonzotta be.
A gazdatüntetések szervezésében állandó segítője volt Zsikla Győzőnek. Ma már történelem, de a jelentőségét szemlélteti, hogy Tompától a Dunaföldvári hídig álltak a járművek. A Parlament előtti országos gazdatüntetéseknek is rendszeres résztvevője és segítője volt. A Kisgazdapárt megszűnése után a FIDESZ-ben vállalt feladatot és tagságot.
Itt is a mezőgazdasági termelők érdekeit képviselte MAGOSZ- és Agrárkamarai tagsága révén.
A Soltvadkerti Gazdakörnek 22 évig volt az elnöke. 2 ciklusban a Megyei Gazdakör Elnökségi tagja.
A gazdakörben végzett tevékenységéért 2014-ben a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elismerésben részesítette.

Agrárkamara:

A Bács-Kiskun Megyei Agrárkamara megalakításának egyik főszervezője, továbbá megyei és országos küldötti tevékenységet is végzett. Hosszú évek óta tagja a Bács-Kiskun Megyei Agrárkamara Etikai Bizottságának.
A helyi Agrárbizottságnak (az un. földbizottságnak) 2 ciklusban volt elnöke.

Közrend, polgárőrség:

A polgárőrségnek jelenleg is tagja és már az azt megelőző faluvédő csapat megszervezésében is részt vett. Polgárőrségben összesen 30 éves szolgálati időt jegyez. Volt elnökségi tag, jelenleg pedig a Felügyelő Bizottsági tagja.
Egyre kevesebbet, de időnként még szolgálatot is vállal.

Önkormányzat:

A lakosság bizalmát élvezve 4 önkormányzati cikluson át, 2002-től 2019-ig, azaz 17 éven át volt önkormányzati képviselő. Két ciklusban látta el az Önkormányzat Kulturális, Sport- és Egészségügyi Bizottságának elnöki tisztségét. A Bizottság elnökeként jelentős szerepe volt a Bursa Hungarica ösztöndíjpályázat lebonyolításában és a mindenkori Szüreti Fesztivál szervezésében.

2010-2014-ig a Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Bizottság elnöki tisztségét látta el, ahol szintén a gazdák érdekeinek képviseletét tartotta szem előtt.

9 évig látta el a Soltvadkert Városért Közalapítvány Kuratóriumi elnöki tisztét.

Lehetőségei szerint igyekezett előmozdítani a város fejlődését és segíteni a rászorulókat, hozzá fordulókat. Kiemelkedő közösségi tevékenységével, személyes példamutatásával pedig kivívta a város lakosságának megbecsülését.

A Képviselő-testület döntése nyomán Haskó László az 52. sorszámú díszpolgári plakett tulajdonosa lett.

A díszpolgárt megilleti e kitüntető cím viselésének joga, a képviselő-testület bizottsági ülésén tanácskozási joggal részt vehet, meghívást kap az önkormányzat által rendezett jelentősebb ünnepségekre, önkormányzatot képviselő delegáció tagjául lehet jelölni, és nevét a városháza falán emléktábla fogja megörökíteni.

A kitüntetéshez szívből gratulálunk!

Soltvadkert, 2023. október 20.

Kapcsolódó cikk
Az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékére rendezett ünnepséget követően adták át a városi kitüntetéseket
Az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékére rendezett ünnepséget követően adták át a városi kitüntetéseket
Az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékére szervezett ünnepségen ismét kitett magáért a Kossuth Lajos Evangélikus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti...

Méltatás forrása: Soltvadkert Város Önkormányzata
Képek: Kovács Gyula/vira.hu

MEGOSZTÁS
Írta: vira