Az október 20-án megtartott soltvadkerti ünnepi testületi ülésen adta át Temerini Ferenc polgármester 2023-ban a város kitüntető elismeréseit, melyeket a Fodorné dr. Schiszler Terézia aljegyző által felolvasott méltatásokat követően vehettek át.

„Soltvadkert Városért” kitüntető címet adományozott Ocskó Zoltán soltvadkerti lakos részére a Soltvadkerti Önkéntes Tűzoltó Egyesületben végzett önzetlen közösségi munkásságáért és Soltvadkert Város Köztestületi Tűzoltó Parancsokságának tűzoltóparancsnokaként magas színvonalon végzett példaértékű szolgálatáért.
-Hirdetés-

Édesapja révén, 1971. március 1-jén lett az Önkéntes Tűzoltó Egyesület tagja, majd 18 éves töretlen szolgálata után 1989-ben megválasztották az Egyesület társadalmi elnökének. Rendezte az egyesület jogi helyzetét és újra indították az egyesületi életet. Használhatóra cserélték a kiöregedett Csepel autót és szakfelszereléseket szereztek be.
1993 decemberétől napi egy fő készenléti szolgálattal ügyeletet adtak a Szertárban, az egyesületi tagok pedig otthonról, vagy munkahelyről voltak riaszthatók.
1994-ben megválasztották az Egyesület főfoglalkozású elnökének.
1997-ben jelentős szerepe volt az önkormányzati vagyonvédelmi rendszer megszervezésében, melyet 2012-től alkalmassá tettek idős, beteg, mozgásképtelen személyek felügyeletére is. Ekkor egyszerre vezette az Egyesületet, mint elnök, a vagyonvédelmet, mint ügyvezető, és a tűzoltóság munkavédelmi vezetője is volt egyidejűleg.
1996-ban az Egyesület sikeresen pályázott felújított gépjármű fecskendőre. IFA váltotta fel a 350-es Csepel autót. Ebben az évben a jól működő testvérvárosi kapcsolat eredményeként Bodelshausentől kaptak egy Mercedes 710-es gépjármű fecskendőt és egy Ford Tranzit kisbuszt.

Az önkéntes egyesületi tagok 1997-től vonultak a köztestületi tűzoltókkal, és segítettek a mentési munkában. Vonultak a hivatásos tűzoltóságok riasztása esetén is, nemcsak Soltvadkerten, hanem Kiskőrös, Bócsa, Tázlár, Pirtó területére is.

1998-ban az önkormányzat által rendelkezésükre bocsátott, volt ÁFÉSZ szolgálati lakást felújították, valamint hozzá építették az irodát, a raktárt, valamint a műhely épületrészt. A Szertárat is felújították saját erőből, rengeteg társadalmi munkával. Elhivatottságának és precizitásának köszönhetően egy rendezett tűzoltóbázis alakult ki.
1998-ban megalakult a Városi Köztestületi Önkéntes Tűzoltóság, amikor is lemondott az egyesületi elnöki megbízásáról és a Köztestület parancsnoka lett.

A tűzoltóság udvarán 2001-ben saját tervei szerint mászó házat építettek, amely egyedülálló volt a megyében.

2005-ben a német testvérváros tűzoltósága újabb két autóval járult hozzá a szakszerű mentési feladatokhoz. Egy Mercedes 1113, valamint egy Mercedes 210-es kisbuszt adományoztak. A felszabaduló autókat átadták az erdélyi Sarmaság testvértelepülésnek több, még használható szakfelszereléssel együtt.
2006-ban berendezték a Tűzoltó Múzeumot a Szertár udvarán.
2009-ben pályázaton nyerték a Mercedes ATEGO fecskendőt, melynek saját maguk építettek korszerű garázst.
2010-ben az Egyesület 150 éves évfordulót ünnepelt. Soltvadkerten 1860 óta korhű dokumentumokkal nyomon követhető a tűzvédelmi munka. Az elődök munkája előtt tisztelegve az évfordulóra kiadtak egy 132 oldalas könyvet.

Megalakulásuktól napjainkig ötször volt (1999, 2000, 2005, 2006, 2010) nagy mennyiségű belvíz Soltvadkerten. Ebben az 5 évben a tűzoltóság 2020 alkalommal vonult az esetekhez. Több alkalommal részt vettek az árvízvédekezésben Tiszakécske – Tiszabög területén.
A vörösiszap mentesítésben 30 napon át vettek részt önkéntes egyesületi tagok bevonásával.

Elismerései:
  • 1996. május 04. a Magyar Tűzoltó Szövetség Díszérem arany fokozata kitüntetés,
  • 2000. május 04. Bács-Kiskun Megyei Tűzoltó Szövetség arany Díszpecsétgyűrű,
  • 2001. június 10. A Német Tűzoltó Szövetség díszérmének bronz fokozata,
  • 2005. május 04. A Létesítményi és Önkéntes Tüzoltóságok Országos Szövetségétől Gróf Széchenyi Ödön emlékplakett,
  • 2005. december 15. A Magyar Tűzoltó Szövetség Országos Elnökségétől Gróf Széchenyi Ödön emlékplakett,
  • 2009. április 29. A Létesítményi és Önkéntes Tűzoltóságok Országos Szövetsége Érdemkereszt tűzoltó tagozat arany fokozata kitüntetés,
  • 2009.július 31. Német Tűzoltó Szövetség Díszérmének ezüst fokozata,
  • 2010. október 23. Soltvadkert Város Önkormányzata Soltvadkert Város Közbiztonságáért díjban részesítette a Városi Köztestületi Önkéntes Tűzoltóságot
  • 2011. május 04. A Magyar Köztársaság Belügyminiszterétől elismerő oklevél,
  • 2013. május 04. A Magyar Tűzoltó Szövetség – Gróf Széchenyi Ödön emlékplakett,
  • 2023. A Magyar Tűzoltó Szövetségtől 50 éves szolgálati érem.

A soltvadkerti tűzoltóság éléről 2013-ban vonult nyugállományba.

Köszönjük áldozatos szolgálatát!

Soltvadkert, 2023. október 20.

Kapcsolódó cikk
Az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékére rendezett ünnepséget követően adták át a városi kitüntetéseket
Az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékére rendezett ünnepséget követően adták át a városi kitüntetéseket
Az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékére szervezett ünnepségen ismét kitett magáért a Kossuth Lajos Evangélikus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti...

Méltatás forrása: Soltvadkert Város Önkormányzata
Képek: Kovács Gyula/vira.hu

MEGOSZTÁS
Írta: vira