Az október 20-án megtartott soltvadkerti ünnepi testületi ülésen adta át Temerini Ferenc polgármester 2023-ban a város kitüntető elismeréseit, melyeket a Fodorné dr. Schiszler Terézia aljegyző által felolvasott méltatásokat követően vehettek át.

„Pro Scole” kitüntetést adományoztak és egyhavi bruttó illetményének megfelelő jutalomban részesítették Rácz Józsefné szül.: Szarka Márta soltvadkerti lakost a helyi általános iskola pedagógusaként hivatástudattal végzett oktató-nevelő munkája elismeréseként nyugdíjba vonulása alkalmából.
-Hirdetés-

A Bajai Tanítóképző Főiskolán 1984. június 18-án szerzett általános iskolai tanítói diplomát orosz szakkollégiumi képesítéssel, és még az év őszén kezdett el tanítani a helyi általános iskolában, amely egykor az Ő iskolája is volt. Ez volt az első és egyben utolsó munkahelye is, ahol 40 évig dolgozott tanítónőként.

Évtizedeken keresztül vezette be tanítványait a betűvetés rejtelmeibe, a matematika csodálatos világába. Tanított minden tantárgyat és minden osztályt. Pályája elején 3. és 4. osztályt kapott, mely által nagyon sok tapasztalatot szerzett. Az első osztályosokért vállalt felelősség nehéz, ugyanakkor örömteli dolog is egy tanító életében. Az évek múlásával, amikor már saját gyermeke is volt, akkor kapott első osztályt.

A nyelvtanítás fontossága és szükségessége mindig is egyértelmű volt számára. Ezért 1985-ben jelentkezett a Juhász Gyula Tanárképző Főiskolára, ahol 1987. június 12-én orosz nyelv és irodalom szakos általános iskolai tanári diplomát szerzett.
Az orosz nyelv, mint kötelező iskolai tantárgy megszűnése után élt az átképzés lehetőségével és német nyelvből 1992-ben középfokú „C” típusú nyelvvizsgát tett. 2013-tól részt vett az Erasmus+ pályázat által indított angol nyelvtanfolyamon és módszertani továbbképzéseken.

8 évig tanított egész napos osztályban is, egy-egy kollégával megosztva a feladatokat. Ez nagy segítséget nyújtott a dolgozó szülőknek. Az utolsó két évet a napköziben töltötte, ami teljesen más feladat, mint osztályt tanítani. Igyekezett itt is helytállni, hogy a lehetőségekhez képest minél felkészültebben érkezzenek tanítványai a következő napi órákra.

Mindegyik munkaformát nagyon szerette, és próbálta hatékonyan segíteni diákjai fejlődését. Tulajdonképpen bármit szívesen csinált. Fő célja az volt, hogy diákjai képességeit mind szélesebb körben fejlessze és kibontakoztassa. A mai napig nyomon követi tanítványai előmenetelét.

Mindig képes volt a szakmai megújulásra, és nagy hangsúlyt fektetett a továbbképzésekre. Tevékenyen részt vállalt számtalan új tankönyv kipróbálásában. A kor digitális kihívásainak is eleget tett, melyet kamatoztatott a mindennapi munkájában. Munkáját magas szintű szakmai felkészültség, igényesség és gyermekszeretet jellemezte.

Jó kapcsolatot ápolt és ápol a szülőkkel és kollégáival is. Osztályközösségében figyelmet fordított a tehetségek felkarolására. A szülők nagy bizalommal fordultak felé, hiszen tudták és érezték, hogy gyermekük olyan pedagógus kezében van, aki szakmailag és emberileg is a legjobbat adja gyermeküknek.

Visszatekintve pályájára ma is úgy gondolja, hogy jó döntést hozott, és sosem gondolt arra, hogy máshol lenne a helye. Nagyon sok kedves emléket őriz az elmúlt négy évtizedből, mind a gyermekekről, mind pedig a kollégákkal való napi rutinból, a kirándulásokból, közösségi alkalmakból.

Nyugdíjasként is szeretne aktív maradni, ezért feladatot vállalt a helyi Evangélikus Lelkészi Hivatalban, és nyugdíj mellett az oktatásban is részt vesz.

Két idős szülőjéről gondoskodik, nagyon szeret színházba, moziba járni és kirándulni, és a családjával is több időt szeretne tölteni.
Büszkeséggel tölti el két felnőtt gyermeke, akik mindketten megállják a helyüket az életben. A fia gépészmérnök, Ő Kecskeméten dolgozik fejlesztőmérnökként, míg a lánya Budapesten él és dolgozik, IT területen általános vezetéssel foglalkozik.

Örömteli, jó egészségben eltöltött nyugdíjas éveket kívánunk!

Végezetül elhangzott, hogy 2023. októberében a Belügyminiszter Pedagógus Szolgálati Emlékérmet adományozott Rácz Józsefné részére. Az elismerést eljuttatta az iskola igazgatójához, azonban Udvarhelyi Attila igazgató úr távollétében a díjat Temerini Ferenc polgármester úr adta át.

Szívből gratulálunk!

Soltvadkert, 2023. október 20.

Kapcsolódó cikk
Az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékére rendezett ünnepséget követően adták át a városi kitüntetéseket
Az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékére rendezett ünnepséget követően adták át a városi kitüntetéseket
Az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékére szervezett ünnepségen ismét kitett magáért a Kossuth Lajos Evangélikus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti...

Méltatás forrása: Soltvadkert Város Önkormányzata
Képek: Kovács Gyula/vira.hu

MEGOSZTÁS
Írta: vira