Az október 20-án megtartott soltvadkerti ünnepi testületi ülésen adta át Temerini Ferenc polgármester 2023-ban a város kitüntető elismeréseit, melyeket a Fodorné dr. Schiszler Terézia aljegyző által felolvasott méltatásokat követően vehettek át.

„Az Év Vállalkozója” díjban részesítették Szerényi József soltvadkerti lakost a SZERÉNYI Jármű Műszaki Szolgáltató Kft. ügyvezetőjeként hosszú időn át végzett, kiemelkedő és példamutató vállalkozói tevékenységéért, munkahelyek létrehozásáért és megtartásáért, mellyel hozzájárult a város fejlesztési céljai megvalósításához.
-Hirdetés-

Az általa vezetett vállalkozás, közismert nevén a „Szerényi Vizsgabázis” ez év augusztusában immár 36. éve töretlenül áll mind a helyi lakosság, mind a környező település lakosainak, gépjármű tulajdonosainak szolgálatában.

Szerényi József Soltvadkerten született 1941-ben. Az általános iskola elvégzése után a kiskunhalasi zeneiskolában folytatta tanulmányait.
1958-ban szerzett géplakatos szakmunkás bizonyítványt, majd 1967-ben végezte el a Szegedi Déri Miksa Általános Gépipari Technikum Kiskunhalasra kihelyezett Levelező Tagozatán a gépipari technikumot.
1985-ben alapfokú munkavédelmi képesítést szerzett és munkahelyén, a Szőlőskert Mg. Szakszövetkezetnél munkavédelmi vezetői megbízást kapott.
Később iparjogvédelemből, újításvédelemből és tűzvédelemből is vizsgát tett.
Elvégezte a 3 éves általános gépészeti vizsgabiztosi képzést.

Szerényi József a rendszerváltás előtti években a Szőlőskert Mg. Szakszövetkezet géptelepének vezetőjeként épített ki jó együttműködést a Kecskeméti Közlekedési Hatósággal, melynek eredményeként kitelepültek a Szövetkezet telephelyére előbb a Szövetkezet, majd később már a tagok gépeinek és járműveinek vizsgáztatására. Azt követően pedig a lakosságnak is vizsgáztattak motorkerékpárokat. Az itt végzett megbízható és precíz munka alapozta meg a későbbi vállalkozás létrejöttét.

A szőlő-és gyümölcstermesztéssel foglalkozó helyi és környékbeli lakosság már a rendszerváltást megelőzően igényelte a művelőeszközeinek korszerűsítését. Mivel traktort akkoriban magánszemély nem vásárolhatott, az itt élő gazdálkodók a lovasfogatok helyett önjáró, gépesített eszközöket kezdtek használni. Felmerült a mezőgazdasági termelést segítő, csettegő néven országosan is ismerté vált egyedi gyártású lassú járművek forgalomba helyezésének és időszakos műszaki vizsgáztatásának igénye, melyet sikerült megoldani.

A jelekből arra lehetett következtetni, hogy megszűnhet a géptelepi vizsgáztatás, ezért felmerült egy új vizsgabázis megépítésének lehetősége. Jó kapcsolatrendszerének köszönhetően minden segítséget megkapott az önálló vizsgabázis létesítéséhez. Így nyithatta meg kapuit 1987. augusztus 1-jén a Szerényi Család lakóingatlanán, a Kossuth u. 100. szám alatt a Megyei Tanács Közlekedési Osztályának, a Közlekedési Hatóságnak és a Megyei Területi Szövetség engedélyével a Jármű Műszaki Vizsgaállomás.
A későbbiekben a 3,5 tonna össztömeg alatti gépjárműveket és pótkocsijukat, valamint a gázüzemű járműveket és motorkerékpárokat is tudtak vizsgáztatni.

A vállalkozást feleségével, Ilonkával alapították és a mai napig együtt irányítják. A korábbi „szőlőskertes csapattal”, 8 másodállású vizsgabiztossal kezdték a vállalkozást, akikhez pár év múlva csatlakozott 3 fiatal vizsgabiztos, így a folytonosság biztosított volt. Közülük Eiler Attila és Hajnal István 34 év után is oszlopos tagja a vállalkozásnak.
A 90-es évek második felétől a tevékenységük kiegészült az eredetiségvizsgálattal is.

A gépjármű-vizsgáztatásra szigorú szakmai szabályok vonatkoznak, így a közlekedésben résztvevő járműveket, azok vezetőit és a vizsgabiztosok tevékenységét is rendszeresen ellenőrzi a hatóság mind a telephelyen, mind azon kívül. A vizsgáztatás folyamatát pedig online rendszeren keresztül is.

A vállalkozás igyekszik teljes körű szolgáltatást nyújtani, így akár a vizsgáztatás, akár hosszabb utazás előtt lehetőséget biztosítanak diagnosztikai vizsgálatra.
Talán kevésbé ismert tervezői jogosultsága, melynek révén az átalakított csettegő tervrajzának elkészítésével, azt le tudja vizsgáztatni a tulajdonosa.

Ma már korlátozás nélkül lehet járművet vásárolni, mégis a hiánygazdaság által életre hívott helyi csettegők ma is reneszánszukat élik. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az, hogy a napokban 22 db átalakított csettegőt vizsgáztatnak majd.

Közismert mind a soltvadkerti, mind a tázlári Baptista Gyülekezetben végzett áldozatos tevékenysége, melynek keretében számtalan gyermekkel szerettette meg a zenét, a zongorázást és az énekkari közösségi létet. 23 fős kórust vezetett egészen a közelmúltig, és a Déli Egyházkerületben kétszer 4 éven át volt zenei vezető. A koronavírus fertőzés mellékhatása okán közösségbe ritkán megy, de a technika segítségével otthonról követi az eseményeket.

A szakmában elért sikereit megosztotta a család mellett a közösségével, és jelentős összeggel támogatta mind a soltvadkerti, mind a tázlári imaház felújítását.

Egyedüli gyermeke: Ágnes a Budapesti Gyógyszerészeti egyetemen végzett. Németországban, a Düsszeldorf melletti Rathingenben él családjával. Unokája Katzenbach Jáde zongora- és hárfaművész, jelenleg Budapesten az orvosi egyetemen tanul. A zongoraalapokat természetesen a nagypapától kapta.

Több évtizeden át töretlenül végzett, példamutató és sikeres vállalkozói tevékenységét, a mezőgazdasági járművek vizsgáztatása terén szerzett elévülhetetlen érdemeit ismeri el a Képviselő-testület e díjjal.

Soltvadkert, 2023. október 20.

Kapcsolódó cikk
Az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékére rendezett ünnepséget követően adták át a városi kitüntetéseket
Az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékére rendezett ünnepséget követően adták át a városi kitüntetéseket
Az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékére szervezett ünnepségen ismét kitett magáért a Kossuth Lajos Evangélikus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti...

Méltatás forrása: Soltvadkert Város Önkormányzata
Képek: Kovács Gyula/vira.hu

MEGOSZTÁS
Írta: vira