Az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc az ország modern történelmének egyik legmeghatározóbb és legszívszorítóbb eseménye. A forradalom 1956. október 23-án kezdődött, amikor a diákok békés tüntetése kezdte el követelni a politikai szabadságot és a szovjet uralom visszavonását. A tiltakozások gyorsan átalakultak egy szélesebb mozgalommá, amely az ország minden területén támogatást kapott, de 1848-hoz hasonlóan, az orosz fölény ismét győzedelmeskedett.

Kapcsolódó cikk
Egy 1956-os tüntető is jelen volt az október 23-i kiskőrösi megemlékezésen
Egy 1956-os tüntető is jelen volt az október 23-i kiskőrösi megemlékezésen
A városi 56-os Szövetség, a Politikai Foglyok Országos Szövetsége, és Kiskőrös Város Önkormányzata szervezésében 2022. október 23-án, vasárnap reggel 8...
-Hirdetés-

Az események 67. évfordulóján Filus Tibor önkormányzati képviselő köszöntötte az egybegyűlteket, és elevenítette fel beszédében a szabadságharc bukásának mozzanatait.

Filus Tibor önkormányzati képviselő 

Az emberek követelték az ország szuverenitását, a politikai rendszer megújítását és a szovjet befolyás visszaszorítását, azonban, 1956 novemberének elején a szovjet csapatok brutálisan levertek minden ellenállást.

Ez a folyamat végül komoly következményekkel járt Magyarország és annak lakossága számára, hosszú évekre elnyomást és megfélemlítést eredményezve.

Ünnepi beszéddel és egy-egy mécsessel emlékeztek meg a történtekről

Beszédét Mindszenty József bíboros 1956-ban mondott gondolataival zárta:

„A rendszert az egész magyar nép söpörte el. (…) A világon páratlan szabadságharc volt ez, a fiatal nemzedékkel a népünk élén. A szabadságharc azért folyt, mert a nemzet szabadon akart dönteni arról, hogy miképpen éljen. Szabadon akar határozni sorsa, államának igazgatása, munkájának értékesítése felől.”

Zárásként egy-egy mécsest helyeztek el a megemlékezők az 56′-os kopjafánál.

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (15 db kép)
MEGOSZTÁS