Az idei évben 14. alkalommal rendezte meg Soltvadkert Város Önkormányzata, a Soltvadkerti Hegyközség, a Kunsági Borvidék Hegyközségi Tanácsa és a soltvadkerti Krämer Fülöp Borlovagrend a „Márton-napi újbor ünnepe” elnevezésű programját. A soltvadkerti sportcsarnokba várták az érdeklődő borászokat és termelőket, akik igen tartalmas és az ágazatot érintő aktuális témákban hallhattak előadásokat.

A megjelenteket a szervezők részéről Galántai Norbert üdvözölte, majd Temerini Ferenc polgármester mondott köszöntő beszédet. A polgármester kiemelte, hogy az önkormányzat kiváló kapcsolatot ápol a helyi hegyközséggel, a borászatokkal és a termelőkkel. Beszélt arról, hogy szeretné felújítani a régi orvosi rendelőintézet épületét az önkormányzat és a hegyközség pályázati forrásból, ahol a mai kor követelményeinek megfelelő kisebb rendezvény-és borkóstoló helyiséget is kialakítanának. A munkálatok tervezési költségét is az önkormányzat vállalja majd magára.

Temerini Ferenc, Soltvadkert polgármestere
-Hirdetés-

A város első embere a borfogyasztásról elmondta, hogy 2017-hez képest 2023-ban 12 %-kal nőtt azok száma, akik nem fogyasztanak bort. Ez annyit jelent, hogy úgy 1 millióval csökkent a borfogyasztók száma 6 év alatt, míg a jobb anyagi helyzetben élőknél növekedett ez az arány. A statisztikákat nézve említette meg, hogy 6 %-ról növekedett 9 %-ra az elmúlt években az import borok piaci részesedése. Megemlítette, hogy jelentősen növekedett az internetes megrendelések és a diszkont üzletekben történt vásárlások aránya, valamint kiemelte, hogy az elemzések szerint a címke, a reklám, a borász személye és az elnyert díjak a meghatározó szempontok a bor vásárlásának tekintetében.

Ünnepi megnyitó beszédében Frittmann János, a Kunsági Borvidék és a Soltvadkerti Hegyközség elnöke értékelte az ágazat idei helyzetét.

Elmondta, hogy a termés mennyisége szempontjából a térségünk kiemelkedő volt, és áron felül sikerült értékesíteni a Bianka és az Aletta fajtákat, a Cserszegi fűszeres, Irsai Olivér pedig áron alul lett megfizetve. A Kunsági Borvidék átlag termése 116 q/ha volt, országosan ez 92 q/ha és amennyiben az országos adatokból kivesszük a Kunsági Borvidéket, akkor a hazai átlagtermés 76 q/ha volt.

Frittmann János, a Kunsági Borvidék és Soltvadkerti Hegyközség elnöke

Úgy fogalmazott, hogy a szőlő-bor ágazatban szép jövő lehet még, ha összefog az ágazat minden szereplője. Elmondta, hogy a jövőben komoly feladat a fiatalok bevonása és amennyiben eltűnik az AKG, akkor szőlőterületek szűnhetnek meg, mert a termelés anyagi háttere nem lesz biztosított.
A különböző változásokról beszélve mondta el, hogy 100 év alatt nem volt annyi, mint az elmúlt 10 évben.
Kiemelte a hatékonyság kérdését, amely szerint a munkavégzés teljesítménye az ágazatban olyan alacsony, hogy a németországival azonos, ha az elvégzett munkát nézzük órabérben.
Felhívta a figyelmet az éghajlatváltozással, az átlaghőmérséklettel kapcsolatos kihívásokra, amire fel kell készülnie az ágazatnak. A legnagyobb kihívásnak mégis az EPR és a DRS előírásoknak való megfelelést említette, hiszen a csomagolóanyagok újrahasznosítási rendszerének való megfelelést ebben az ágazatban elfogadhatatlannak és teljesíthetetlennek nevezte.

Dr. Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára
Az eseményen Dr. Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára évértékelő előadást tartott a mezőgazdaság, a szőlő és borágazat helyzetéről.

Elmondta, hogy hazánkban az idei évben 2,8-2,9 millió hl bor várható és 40.000 hl bor került lepárlásra. Az export tekintetében a tavalyi évhez hasonlóan alakulhatnak az értékesítések. Kiemelte, hogy az ár tekintetében kellene előrelépni a nemzetközi piacon, hiszen az átlagban literenkénti 1 euro 7 centtel az olcsóbb kategóriába tartoznak a magyar borok.
Beszélt az ágazatot érintő aktuális kérdésekről, melyekről a boraszat.kormany.hu oldalon tájékozódhat mindenki részletesen. Megemlítette, hogy nem lesz reprezentációs adó november közepétől az OEM/OFJ pincészetekből származó borok tekintetébe, ami egy pozitív hatás lehet.
Kiemelte, hogy az ágazat fennmaradásában és kitörésében kulcsszerepe van a Termelői Integrációs Szervezetek (TISZ) megalakításának, ami már 10 taggal működhet, akár a hegyközségek keretén belül is. Elhangzott, hogy 2024 tavaszától 69 pályázat lesz nyitott a vidékfejlesztési pályázati menetrend szerint, amelyeket kísérjenek figyelemmel a termelők és a borászatok.

Nyitrainé Dr. Sárdy Diána, a MATE Szőlészeti és Borászati Intézet igazgatója
A 2023-as évjáratot értékelte borászati szempontból Nyitrainé Dr. Sárdy Diána intézetigazgató (MATE Szőlészeti és Borászati Intézet).

Elmondta, hogy a tavalyi aszályos év az idei termésre és a minőségre is kihatással volt. Beszélt arról, hogy az 1950-es évek adataihoz képest éves viszonylatban megnövekedett az átlaghőmérséklet, ritkán vannak, vagy nincs is hosszan tartó téli hideg időszak, miközben a csapadék mennyisége csökkent. Mindezek mellett gyakran előfordulnak nagy hőmérséklet ingadozások és április, valamint május hónapban fagyok károsíthatják a zsenge hajtásokat. Az idei évben pedig jelentős mértékben károsította az ültetvényeket a lisztharmat, a perenoszpóra és a szürkerothadás, ami ellen szinte folyamatosan védekezni kellett. A termést és a minőséget is megfelelőnek nevezte, de nem kimagaslónak az idei évben. Általánosságban elmondta, hogy az átlaghőmérséklet megnövekedésével a cukorfokok és a borok alkoholtartalma is emelkedett, de a savtartalom megfelelő szinten maradt. A beltartalmi értékekben nem volt probléma és megfelelő szakmai odafigyeléssel, jó technológiával idén is minőségi borokat lehetett előállítani.

Dr. Németh Krisztina tudományos főmunkatárs (Szőlészeti és Borászati Kutató Intézet – Kecskemét)
„Az elmúlt három év klimatikus anomáliáinak kompenzálási lehetőségeiről a szőlő termesztéstechnológiában” címmel tartott előadást az eseményen Dr. Németh Krisztina tudományos főmunkatárs (Szőlészeti és Borászati Kutató Intézet – Kecskemét).

Általánosságban megemlítette, hogy az átlaghőmérséklet növekedésével és a csapadékmennyiség csökkenésével a párolgási veszteség is emelkedett, így a talajba kerülő víz is egyre kevesebb, amelyet a növények hasznosítani tudnak. Az éghajlat változása miatt mostanra már a közép-és a késői érésű szőlők szüretének időpontja szinte összemosódott. Jelentős változást jelent, hogy a téli kemény fagyok helyett most a tavaszi fagykárok a jellemzőek, és megemelkedett a forró nyári – 35°C feletti – napok aránya, amikor jellemzően nincs csapadék sem. A növényvédelem tekintetében a magasabb átlaghőmérséklet miatt új kórokozók jelennek meg, ami jelentős kihívás elé állatja a termelőket. A szakember szerint az ültetvények folyamatos ellenőrzése, a megelőzés, valamint a növények jó kondíciója a tápanyag-utánpótlás által minden korábbinál fontosabb feladat. Felhívta a figyelmet a megfelelő szőlőfajta kiválasztására, ami az adott éghajlati és talaj viszonyokhoz igazodva tud jó termést hozni.

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa stratégiai és adatelemző vezetője, Szmilkó Gabriella
A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa stratégiai és adatelemző vezetője, Szmilkó Gabriella „Kihívások a szőlő-bor ágazatban, kötelező visszaváltási rendszer (DRS) szabályozás” címmel tartott előadást.

Beszélt arról, hogy a folyóbor árak most a piacon alacsonyabbak, mint 2020-ban voltak. Megemlítette, hogy az elemzések szerint az első alkoholfogyasztás tekintetében a sör áll 27 %-kal, amit a bor követ 26 %-kal és az égetett szeszes italok 14 %-kal. A kezdő fogyasztók a leginkább a rozé borokat kedvelik és a bort az íze, valamint a kellemes hatásai miatt fogyasztják. A felmérések alapján a bort tisztán vagy fröccsnek fogyasztják jellemzően.
Beszélt a kötelező visszaváltási rendszerről (DRS) is, amelynek célja, hogy a hulladék ne szennyezze a környezetet és legyen újrahasznosítva. Az EU kötelezővé teszi a DRS kialakítását 2029-ig, amely költségei a fogyasztónál csapódnak majd le, és jelentős infláció növelő hatása lesz, ami túlmutat a környezeti hatásokon.

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa főtitkára, Dr. Brazsil Dávid

Az utóbbiakban elhangzottakat kiegészített a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa főtitkára Dr. Brazsil Dávid is, aki elmondta, hogy a DRS tekintetében úgy hoztak döntést, hogy az ágazat jellegzetességeit nem vették figyelembe. Brutális többlet költségként jellemezte ezt az ágazatban, amelynek még nincsenek pontos számadatai és a szerződéseknél ennek utólagos beépítése szinte lehetetlen. A szőlő-bor ágazat számára ezt egy szív tájékra mért tőrdöfésként nevezte. A DRS-el járó többlet költségeket nem tudják áthárítani a fogyasztókra, ez a szőlő felvásárlási árakra negatív hatással lenne, valamint jelentősen növekednek az adminisztrációs költségek is.

Weppert Sándor, a WEPIFROSTFANS tulajdonosa
Az előadások végén a légkeveréses fagyvédelemről tartott előadást Weppert Sándor, a WEPIFROSTFANS tulajdonosa, majd a program Márton-napi „libaságok” ebéddel és a Kunsági Borvidék pincészeteinek újborai kóstolójával zárult.

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (70 db kép)
MEGOSZTÁS